2013 m. balandžio 7 d., sekmadienis

Kremas - 'šlapia' bezė


4 kiaušinių baltymai
1 st. cukraus (200g)
vanilinio cukraus truputį arba skonio esencijos
¼ a.š. citrinos rūgšties
valgomų dažų (jei norime spalvoto)

Baltymus šiek tiek paplakame, sudedame cukrų, vaniliną ar kitus mėgstamus aromatus.
Indą (geriau metalinį) su šia mase statome ant puodo su verdančiu vandeniu ir plakame apie 10-15 min. 
Paplakus kokias 5 minutes, sudedame citrinos rūgštį, skonį pasireguliuojame pagal save. 
Kada beveik visas kremas apkimba mikserio šluoteles, indą nuimame nuo garų vonelės ir dar plakame apie 3 – 5 minutes (kremą jau būna sunku nukratyti nuo mikserio šluotelių, jis turi būti tokios konsistencijos, kad blizgėtų ir būtų panašus į sviestinį). 
Kremas paruoštas, galima dažyti ir puošti (kremas dar šiltas). Jeigu reikalinga ne viena spalva, daliname į kiek reikia dalių, įdedame dažus (jeigu sausi dažai, praskiedžiame šlakeliu citrinos sulčių) ir nedideliu greičiu išplakame.


Kremas skanus, saldžiarūgštis. 

Jeigu liko kremas, galima iškepti bezė sausainukų.

Skanaus!

P.S. ši 'šlapia' bezė man daug lengviau pasigamina nei tikroji, kur plikoma verdančiu sirupu.



Šaltinis: čia Liktos kremas   ir čia.

2013 m. balandžio 2 d., antradienis

Tortas 'Slyvos šokolade'



Kepimo forma - 28 cm skersmens.
Stiklinė - 250 ml.

Biskvitams:
1 indelis kondensuoto pieno 
2 kiaušiniai
1 stiklinė miltų    (160 g)
3 v.š. su kaupeliu kakavos
1 a.š. sodos (nugesintos)

Pertepimui:
500 g džiovintų slyvų  (sumaltų mėsmale) 
1 st. cukraus
1 st. graikiškų riešutų (kapotų arba sumaltų)
700 g grietinėlės  (sunaudojau <1,5 indelio po 420g)
citrinos rūgštelės pagal skonį


Biskvitui skirtus produktus išmaišome mikseriu vidutiniu greičiu.
Pasidaliname tešlą į 4 lygias dalis, kepsime atskirai kiekvieną lakštelį.
Pilame plonai tešlos į, ištiestą kepimo popieriumi, formą.
Kepame 15 min. 200*C temperatūros orkaitėje.



Išsiplakame grietinėlę su cukrumi ir rūgštele.
Sudedame maltas slyvas ir lėtai paplakame, kol išsimaišys.
Beriame riešutus, lėtai išmaišome šaukštu.

Biskvitus sulaistome kava (galima įpilti brendžio).  
Sunaudojau maždaug 300 ml kavos.

Lakštus sutepame kremu. Aplyginame torto šonus ir viršų. 



Puošiame pagal fantaziją.



Skanaus!



P.S. Pirmą kartą pabandžiau šokoladine tvorele apjuosti tortą. 
Tvora gavosi kiek per aukšta, bet labai patiko, ir visai nėra sunku ją pasidaryti, kaip man atrodė ;)
Grietinėlės kremui galima drąsiai sunaudoti 2 indelius, nes pertepimai gavosi kiek plonoki. 
Nuostabaus skonio tortas, kas mėgsta šokoladą ir džiovintas slyvas ;) 


Šaltinis: SM tortų tema - Cipsiuko receptas, na, o puošimą kopijavau iš čia.

Kepsnys 'Lokio pėda'



kiaulienos sprandinė arba kumpis (naudojau sprandinę)
provanso žolelės
druska, pipirai

morkos
svogūnai
1 v.š. majonezo (nebūtinai)

2 v.š. garstyčių
1-2 v.š. medaus


fermentinio sūrio

Mėsą supjaustome maždaug 1 cm storio riekelėmis. 
Pabarstome druska, pipirais ir provanso žolelėmis. Pastatome vėsiai.

Supjaustome svogūnus pusžiedžiais (galima smulkiau), morkas - plonais griežinėliais. Daržoves apkepiname keptuvėje, kol šiek tiek suminkštės. 
Atvėsiname ir įdedame šaukštą majonezo.

Garstyčias sumaišome su medumi ir šiuo mišiniu aptepame, sudėtą į kepimo skardą, mėsą. 

Ant kepsnių sudedame daržoves ir pašauname į įkaitintą iki 200*C temperatūros orkaitę 20-25 min. 

Po to kepsnius ištraukiame ir apibarstome sūriu. Dar pakepame, kol gražiai išsilydys sūris.



Patiekiame su mėgstamomis daržovėmis, ryžiais ar bulvėmis.

Skanaus!

P.S. svarbu neperkepti, kad kepsniai išliktų sultingi ir mėsa neišdžiūtų. 
Labai skanūs ir spalvingi kepsniai ;)