2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis

Prancūziškas obuolių pyragas




Kepimo forma - 28 cm skersmens

8 dideli obuoliai

220 g miltų
1,5-2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

4 kiaušiniai (kambario temperatūros)
100 - 150 g cukraus (jei obuoliai saldūs, pilnai pakanka 100 g)
6 v.š. tamsaus romo (pyliau brendį)
250 g lydyto sviesto (atvėsinto iki kambario temperatūros)
vanilės (nebūtinai)

Obuolius nulupame ir supjaustome didokais gabalais. 
Viename dubenyje sumaišome sijotus miltus, kepimo miltelius ir druską. 
Kitame - išplakame kiaušinius, cukrų, romą ir vanilę. Atsargiai įmaišome pusę miltų, tada - pusę sviesto. Vėl suberiame likusius miltus ir sviestą, vėl atsargiai išmaišome. Tešla turi būti blizgi, tarsi, aksominė.
Sudedame obuolius ir lengvai permaišome, kol jie apsivels tešla. 
Pilame į riebalais išteptą formą.


Kepame apie 50-60 min. iki 190* C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.




Ar pyragas iškepęs, tikriname įdūrę mediniu pagaliuku, ištraukus jis turi būti sausas.


Skanaus!



Šaltinis: čia.





2013 m. rugsėjo 19 d., ketvirtadienis

Marinuoti čili pipirai

                                          Laaaabai aštrūs, traškūs, kvepiantys ;)


Marinatas: 

2 st. 5% acto
2 v.š. druskos
2 v.š. cukraus
1 a.š. raudonėlio 
lauro lapelių 

Viską supilame į puodelį ir kaitiname, vis pamaišydami. Kai druska ir cukrus ištirpsta, išjungiame ir atvėsiname. 


Raudoni ir žali čiliukai (sujausčiau įvairių ~30 vnt)
5 skiltelės česnako
2 nedideli svogūnai

Nuplauname čiliukus, nupjauname kotelius ir supjaustome aštriu peiliuku  plonais griežinėliais.

Jeigu rankos jautrios, geriau pjaustyti mūvint pirštines. 

Svogūnus ir česnakus taip pat supjaustome plonais griežinėliais ir dedame prie čiliukų.

Viską užpilame marinatu, gerai išmaišome ir sugrūdame į stiklainį. 

Uždengiame, paliekame šaldytuve apie parą, kad jie pribręstų ir dingtų acto kvapas.


                                                         Skanaus!


P.S. Jeigu labai aštriai nenorite, galite dalį pipirų pakeisti paprikomis, ar prieš supjaustant išimti sėklas kartu su membranomis.

Giedrius savo recepte rašė, kad pipiriukai išstovi 1,-2 mėn. Aš pernai primarinavau nemažai, sudėjau į šaldytuvą ir turim dar vieną pernykštį stiklainiuką, o jo turinys tikrai vis dar valgomas, geras, stiprus, užimantis kvapą ;)

Šaltinis čia.


2013 m. rugsėjo 5 d., ketvirtadienis

Tortas mamai
























Kepiau pagal šio torto receptą, tik į kremą pridėjau ką tik skintų aviečių.
O sudrėkintus biskvitus (dar prieš kremo sluoksnį) plonai aptepiau slyvų džemu su šokoladu.







Skanaus!