Pagrindinis 'katarinkų' bruožas – tai rankomis lipdomi meduoliai, vadinasi, jų tešla turi kaip plastilinas, lengvai formuojama. Dar viena technologinė gudrybė – tešlai net keletą savaičių privalu 'ilsėtis' vėsiai, kad prieskoniai įsigertų ir meduolių skonis būtų vientisas. Beje, ir iškeptos 'katarinkos' palaikomos bent keletą parų, kad sviesto kvapą 'permuštų' imbieras, pipirai, gvazdikėliai, kardamonas, muskatas, cinamonas ir medus.
250g medaus
250g cukraus
200g sviesto
600g kvietinių miltų
1 kiaušinis
tarkuoto imbiero (galima miltelių), kvapniųjų ir juodųjų pipirų, kardamono, muskato, gvazdikėlių, cinamono.
Prieš meduolių formavimą, kokiam pusvalandžiui, ištraukite paruoštą tešlą iš šaldytuvo.
Iš tešlos gabalėlių tarp rankų kočiokite maždaug piršto storio volelius, o ką iš tų volelių, blynelių, rutulėlių pavyks sukurti, priklauso nuo Jūsų fantazijos ir įgūdžių.
Meduolius kepti 180-200°C orkaitėje ir stebėti, kad nesudegtų (geriausiai, kai visos meduolio dalys būna vieno storio, tuomet kepa tolygiai). Kepa gana greitai.
Iškeptus meduolius palikite atvėsti kepimo skardoje, nes bekeliant lengvai lūžta. Aušdami meduoliai kietėja, bet pastovėję keletą dienų, o dar geriau savaitę, sugėrę namų drėgmę ir šventines nuotaikas, 'katarinkos' suminkštėja.
Šių meduolių galima ir nepuošti, o jei norite, pasigaminkite norimą glajų.
Cukrinis glaistas
1,5 stiklinės cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas
šlakelis citrinų sunkos
Į baltą glaistą įmaišę kakavos miltelių ir truputį praskiedę brendžiu ar vandeniu, turėsite jau dvi spalvas meduolinei “tapybai”. Galima naudoti ir juodą šokoladą.
Skanaus!
Šaltinis čia.
Prakvipo Kalėdoms :) Aš ir pati penktadienį meduolius kepiau, aišku ne tokius simpatiškus, kaip tavieji. Šaunuolė!
AtsakytiPanaikintiForelle, ačiū. Kepėm ne šituos, o minkštus, nes dukrytė išsiprašė.
AtsakytiPanaikintiO ta proga ir bandytus receptus su savo kepiniais sukėliau :)