2011 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Plikyti riestainiai Beigeliai

Ypatingas gaminimo būdas. Traški plutelė ir minkštas vidus. Skaniausi jie ką tik iškepti, kitą dieną pasidaro kiek kietoki. Labai skanu juos valgyti tiesiog su sviestu.


300 ml vandens
7 g sausų mielių
4 v. š. cukraus (1+3) 
2 a. š. druskos
450 g miltų (sunaudojau daugiau nei 500 g)
sezamo sėklų


Dideliame dubenyje sumaišome mieles, vieną valgomąjį šaukštą cukraus ir 100 ml šilto vandens. Maišome kol ištirpsta mielės. Paliekame pastovėti 10 – 15 minučių tam, kad mielės pradėtų veikti, kol masė pradeda burbuliuoti.

Į dubenį su mielėmis supilame dar 200 ml šilto vandens, įmaišome druską ir pusę miltų. Po truputį beriame likusius miltus ir minkome tešlą tol, kol jį nustoja lipti prie rankų.

Padarome iš tešlos kamuoliuką, padedame jį į aliejumi išteptą dubenį, uždengiame maistine plėvele ir paliekame tol, kol tešlą padidėja dvigubai. Jei norime didriestainius kepti pusryčiams, paliekame tešlą per naktį šaldytuve. Nors ten ir šalta, bet per dešimt – dvylika valandų tešla kuo puikiausiai iškyla.

Padaliname tešlą į vienodo dydžio gabaliukus. Iš kiekvieno gabaliuko padarome kamuoliuką, jį šiek tiek suplojame ir medinio šaukšto galu, per vidurį šaukšto kotu padarome skylę. Pirštais dar šiek tiek tą skylę padidiname. Padedame ant miltuoto paviršiaus ir uždengiame rankšluosčiu.

Didelį puodą pripildome vandeniu iki pusės, suberiame į jį likusius 3 šaukštus cukraus. Užviriname. Sudedame kelis didriestainius taip, kad jie nesiliestų vienas su kitu. Verdame 1 – 2 minutes, apverčiame ir verdame dar tiek pat. Su kiaurasamčiu išimame iš vandens, nusausiname, padedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir apibarstome sezamo sėklomis (man visi riestainiai į vieną skardą netilpo). 

Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.



Skanaus! 


Šaltinis čia. 



Ramunės tortas

Laaabai skanus ir lengvas tortas, vienos nuostabios mamytės iš SM, kurios vardu aš jį ir pavadinau :)) Ačiū už receptą, Ramune ;) 


Lakšteliams: 
2 kiaušiniai
1 trynys
1 šaukštas vanilinio cukraus
2 šaukšteliai sodos
2 šaukšteliai citrinos rūgšties - nugesinti sodai
1 indelis kondensuoto pieno
100 g margarino
8 šaukštai miltų

Kiaušinius išplakti su vaniliniu cukrumi ir dėti sodą sumaišytą su citrinos rūgštim, palaukti kol soda nusigesins. Tada supilti kondensuotą pieną ir tirpintą margariną, viską gerai išmaišyti ir suberti miltus. Tešla turi gautis tirštos grietinės konsistencijos.
Įkaitinti orkaitę iki 190 -200*C temperatūros ir ant kepimo popieriaus deti po 2 šaukštus (ar 3 šaukštus, pagal norimą torto dydį) tešlos ir plonai ją išlygini (aš ant kepimo popieriaus apsibrėžiu norimo dydžio apskritimą) ir kepti, kol gražiai pagels. Kepa labai greitai, apie 7 min.

Apytiksliai išeina 8-9 lakšteliai, priklausomai nuo skersmens.



Kremui:
1 litras grietinės
1 stiklinė cukraus
0,5 indelio konservuotų ananasų
2 kiviai (jei nededame ananasų, galima dėti 5 kivius)
1 citrina

Kiviai supjaustomi, nuplikomi verdančiu vandeniu ir paliekami atvėsti.
Grietinė plakama iki standumo su cukrumi, tada dedami vaisiai ir nulupta, supjaustyta citrina.

Lakštelius (sulaistyti jokiu būdu nereikia) pertepame kremu, papuošiame pagal savo fantaziją ir dedame į šaldytuvą.



Skanaus!

P.S. aš truputėlį mažinu cukraus kiekį, nes man per saldu. bet čia jau skonio reikalas.
Tik aš vis iškepu per mažo skersmens ir per daug lakštelių, kuriuos visus ir sudedu, tai mano tortukai buna laaabai aukšti, bet svarbu skanūūūūs :)))

2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Riešutų pyragas Kalėdoms

Šis pyragas yra ypatingas. Riešutų ir medaus įdaras - pikantiška ir skanu. Jeigu jums graikiškų riešutų skonis pasirodys per stiprus, įdarui galite naudoti ir lazdynų riešutus ar migdolus.

Tešlai:
350 g miltų,
200 g cukraus,
250 g atšaldyto sviesto arba margarino,
1 kiaušinis,
žiupsnelis druskos.

Įdarui:

300 g graikiškų riešutų,  (aš dedu didesnę dalį lazdyno riešutų)
200 g cukraus
100 g grietinėlės,
3 šaukštai medaus.

Aptepimui:
1 kiaušinio trynys,
1 šaukštas pieno arba grietinėlės.

Miltus suberiame į didelį platų dubenį ir sudedame gabaliukais sukapotą sviestą. Ant viršaus suberiame 200 g cukraus, žiupsnelį druskos, į vidurį įmušame kiaušinį. Viską kapojame dideliu plačiu peiliu, paskui greitai rankomis suminkome kietą trapią tešlą.

Tešlą suvyniojame į plėvelę ir maždaug 1 val. padedame šaltai.

Sukapojame riešutus. Keptuvėje ant vidutinės ugnies iki gelsvumo apgruzdiname cukrų, suberiame susmulkintus riešutus ir dar truputį pakepiname. Tada supilame grietinėlę ir medų ir mišinį užviriname.

Masei užvirus keptuvę greitai nukeliame nuo ugnies ir mišinį ataušiname.

Orkaitę įkaitiname iki 200° C. Kepimo skardą ištepame riebalais arba išklojame folija.

Ant plonai miltais pabarstytos lentos iškočiojame 3-4 mm storio trapios tešlos lakštą, iš kurio išpjauname 30 cm skersmens skritulį. Juo išklojame paruoštą kepimo skardą.

Ant tešlos skritulio iškrečiame riešutų mišinį, išlyginame ir užlankstome prasikišusius kraštus.


Iš likusios tešlos išpjaunamas tokio pat dydžio skritulys ir juo užklojamas įdaras. Lakštų kraštus gerai prispaudžiame, o iš tešlos likučių išpjaustome įvairias figūrėles – mėnuliukus, žvaigždutes ir jas išdėliojame ant viršaus.

Išplakame kiaušinio trynį su 1 šaukštu grietinėlės arba pieno. Mišiniu ištepame pyrago viršų.

Pyragą įšauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 40 min.


Skanaus!

Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas kelias dienas, kol įgauną tikrąjį savo skonį.

P.S. riešutų nesmulkinau, dėjau didesnę dalį lazdyno riešutų, truputį graikinių ir migdolų. Tešlos ant viršaus irgi nedėjau, tik dugne. 

Iš vienos tešlos normos man išėjo 2 dideli pyragai, o įdarui viską padvigubinau.

Šaltinis: čia.

Kūčiukai

Mums patys pačiausi, patys skaniausi, traškia plutele.


Tešla - tikra mielinė. Gaminat reikia laiko jai pakilti.
Galima tą pačią tešlą panaudoti ir kūčiukams, ir pyragams, ir bandelėms su šokoladu ar varške :) Žodžiu, universali mielinė tešla.

500 g miltų
250 g pieno (vandens)
25 g mielių (galima daugiau)
2 kiaušinių tryniai (galima visai nedėti, bet su jais kepiniai tikrai būna geresni)
100 g cukraus (galima daugiau - bus saldesni)
100 g margarino ar sviesto
5 g druskos
aguonų didelė sauja
galima pridėti razinų (kas mėgsta, skonis tikrai kitoks, verta pabandyti)

Į dubenį išsijojami miltai. Viduryje padaroma duobutė. Tešlai maišyti skirtas skystis pašildomas, į jį supilamos su trupučiu cukraus ištrintos mielės, pamaišoma ir supilama į miltuose padarytą duobutę. Miltų į skystį primaišoma tik tiek, kad viduryje tešla pasidarytų rūgščios grietinės tirštumo. Tešla apiberiama šonuose likusiais sausais miltais, uždengiama ir pastatoma kilti, kol ji išsiveržia pro miltus. 
Per tą laiką ištrinami tryniai su cukrumi, ištirpinami riebalai, paruošiami priedai, skardos.
Kai įmaišalas iškyla (praplyšta tas kalnelis apipiltas sausais miltais), į jį sudedami visi paruošti priedai, tešla išminkoma ir kildinama apie 1 val.
Iš pakilusios tešlos formuojami kūčiukai - galima iškočiojus gabalą pjaustyti mažais kvadratėliais, arba tarp rankų suvoliojus 'kirmėles' pjaustyti jas mažomis riekelėmis.


Kepame180-190*C temperatūroje apie 12-15 min. kol gražiai paruduos.

Jei kepsite trumpiau ir žemesnėje temperatūroje - bus minkšti.


Skanaus!


P.S. jau kelinti metai iš šios nuostabios tešlos kepu pyragus, bandeles ir kūčiukus.