2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Kūčiukai

Mums patys pačiausi, patys skaniausi, traškia plutele.


Tešla - tikra mielinė. Gaminat reikia laiko jai pakilti.
Galima tą pačią tešlą panaudoti ir kūčiukams, ir pyragams, ir bandelėms su šokoladu ar varške :) Žodžiu, universali mielinė tešla.

500 g miltų
250 g pieno (vandens)
25 g mielių (galima daugiau)
2 kiaušinių tryniai (galima visai nedėti, bet su jais kepiniai tikrai būna geresni)
100 g cukraus (galima daugiau - bus saldesni)
100 g margarino ar sviesto
5 g druskos
aguonų didelė sauja
galima pridėti razinų (kas mėgsta, skonis tikrai kitoks, verta pabandyti)

Į dubenį išsijojami miltai. Viduryje padaroma duobutė. Tešlai maišyti skirtas skystis pašildomas, į jį supilamos su trupučiu cukraus ištrintos mielės, pamaišoma ir supilama į miltuose padarytą duobutę. Miltų į skystį primaišoma tik tiek, kad viduryje tešla pasidarytų rūgščios grietinės tirštumo. Tešla apiberiama šonuose likusiais sausais miltais, uždengiama ir pastatoma kilti, kol ji išsiveržia pro miltus. 
Per tą laiką ištrinami tryniai su cukrumi, ištirpinami riebalai, paruošiami priedai, skardos.
Kai įmaišalas iškyla (praplyšta tas kalnelis apipiltas sausais miltais), į jį sudedami visi paruošti priedai, tešla išminkoma ir kildinama apie 1 val.
Iš pakilusios tešlos formuojami kūčiukai - galima iškočiojus gabalą pjaustyti mažais kvadratėliais, arba tarp rankų suvoliojus 'kirmėles' pjaustyti jas mažomis riekelėmis.


Kepame180-190*C temperatūroje apie 12-15 min. kol gražiai paruduos.

Jei kepsite trumpiau ir žemesnėje temperatūroje - bus minkšti.


Skanaus!


P.S. jau kelinti metai iš šios nuostabios tešlos kepu pyragus, bandeles ir kūčiukus.

6 komentarai:

  1. Labai skanūs gavosi, tik kūčiai tikriausiai darysiu pagal savo močiutę, be kiaušinių su vandeniu ir tik trupučiu cukraus. Tokius visai pasnikui. Bet šiokiai dienai tikrai tokie skaniau. Ir man tai per vidurį kepimo reikdavo apversti, nežinau kaip jums.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laima, taip šie kūčiukai nėra visai nekalti, ir nevisai pasninkiški.
    Dėl kepimo, tai gal labiau kepa jūsų orkaitės apačia, man versti nereikia, statau skardą per patį orkaitės vidurį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skanus kuciukai. Pirma karta kepiau ir labai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. kiek maždaug iškepa kūčiukų iš tokio kiekio tešlos?

    AtsakytiPanaikinti