2013 m. vasario 20 d., trečiadienis

Trapios tešlos sausainėliai

Vieną dieną kepėm  kibinus  ir sunaudojom tik pusę tešlos. 
Kitą pusę taip ir palikau šaldytuve, na, kad tešla neprapultų sugalvojom iš jos paeksperimentuot ir pabandyt išsikepti sausainiukų ;)

Ir laaabai pavyko, skanučiai trapūs sluoksniuoti sausainėliai ;)





Gavosi 2 didelės skardos sausainiukų.

Rašau kibinų tešlos pusinę normą:

500 g miltų
225 g margarino Eve
2 kiaušiniai
100 g grietinės 30%
žiupsnelis druskos



1 baltymas aptepimui



Šaltą margariną sutarkuojame burokine tarka, suberiame miltus, druską ir viską triname tarp pirštų, kad tešla pasidarytų biri kaip smėlis. Įmušame kiaušinius, supilame grietinę, greitai užminkome tešlą, suplojame ją į rutulį ir padedame į šaldytuvą 2 val. (galima ir per naktį).

Tešlą padaliname į dvi lygias dalis, iškočiojame 2 stačiakampius, juos aptepame paplaktu kiaušinio baltymu, gausiai apibarstome cukrumi, kapotais riešutais, šokolado gabalėliais, ar aguonomis.
Lengvai paspaudžiame delnu ar pakočiojame kočėlu, kad pabarstai prikibtų prie tešlos.



Aštriu peiliu tešlą supjaustome kvadratėliais ir dedame ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi.

Kepame 200*C temperatūroje apie 15 min., kol dailiai paruduos.


Skanaus!



2013 m. vasario 18 d., pirmadienis

Kibinai




Išeiga  virš 20 nemažų kibinų :)

Tešlai:
1 kg miltų
450g margarino Eve
3 kiaušiniai
200g grietinės 30%
žiupsnis druskos

Įdarui:
1 kg kiaulienos sprandinės
3 svogūnai
50g margarino Eve
0,5 pakelio Vegetos (raudonoje pakuotėje su virėjo galva)
maltų juodųjų pipirų
šlakelis šalto virinto vandens
1 stiklinė kefyro arba natūralaus jogurto

1 kiaušinis aptepimui


Šaltą margariną sutarkuoti burokine tarka, suberti miltus, druską ir viską trinti tarp pirštų, kad tešla pasidarytų biri kaip smėlis. Įmušti kiaušinius, supilti grietinę, greitai užminkyti tešlą į rutulį ir jį padėti į šaldytuvą 2 val.


Sprandinę sukapoti smulkais kvadratėliais, sudėti kapotą svogūną, margariną, supilti jogurtą ar kefyrą, Vegetos prieskonius.

Nuo įpilto į mėsą kefyro ar jogurto iskepę kibinai būna labai sultingi.


Tešlą pasidalinti į 5 dalis ir iš kiekvienos dalies padaryti 4- 5 rutuliukus, juos suploti delnuose į paplotėlį, plonai pakočioti, įdėti įdaro po didelį šaukštą ir formuoti kibinus.
Pradžioje padaryti skiauterę ir dailiai užlankstyti virvele.

Kibinus dėti ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi, aptepti kiaušinio plakiniu.


Kepti 180-200*C temperatūroje apie 30 min., kol dailiai paruduos.


Skanaus!



Šaltinis: youtube.

2013 m. vasario 12 d., antradienis

Čirviniai blynai

Žiema, žiema, bėk iš kiemo!!! - taip varome įgrisusią žiemą per Užgavėnes. Ir ne veltui, juk šios šventės tikslas – prisišaukti pavasarį. 
Užgavėnes senovėje švęsta triukšmingai ir linksmai – sočiai valgyta mėsos, vengta sunkesnių darbų, kitaip visus metus nebus poilsio.

Užgavėnės - skanių blynų ir persirengėlių šventė ;)




4 kiaušiniai
50 g cukraus (pagal skonį, galite dėti daugiau)
žiupsnelis druskos
2 a.š. vanilinio cukraus
200 ml grietinėlės  (35%)
200 ml pieno
~350 g miltų (tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos)
2-3 v.š. aliejaus arba 50 g tirpinto sviesto

Šluotele išplakame kiaušinius su druska, cukrumi, vaniliniu cukrumi. Pilame grietinėlę, beriame miltus, gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų, pilame pieną. 
Sumaišome tešlą, kad būtų geros grietinės tirštumo. Kad blynai nesviltų, pilame aliejaus arba tirpinto sviesto.

Įkaitintą keptuvę vos patepame riebalais, samteliu pilame tešlą ir kepame blynus iš abiejų pusių, apverčiant keptuvę.
Aš kepu senoviškoje tarybinėje vartomoje keptuvėjė vaflinėje, ant dujinės viryklės.





Patiekti su mėgstama uogiene ar plakta grietinėle.






















Skanaus!

2013 m. vasario 4 d., pirmadienis

Obuoliniai virtinukai




0,5 kg nuluptų obuolių
30 ml pieno
1 kiaušinis
1 v. š. cukraus
150 - 160 g miltų (pagal tešlos konsistenciją)
žiupsnelis druskos

Kol ruošime tešlą, užkaičiame puodą su vandeniu virtinukams.

Obuolius sutarkuojame barštine tarka. Supilame pieną, suberiame cukrų, druską ir dedame atskirtą nuo baltymo kiaušinio trynį. Baltymą išplakame iki standžių putų. Atsargiai įmaišome į tešlą.
Po truputį maišant sudedame miltus.
Tešla turi gautis tiršta - kaip labai geros grietinės, todėl miltų kiekį reguliuojame +/-.

Drėgnu arbatiniu šaukšteliu formuojame tešlos kukuliukus ir metame į verdantį pasūdytą vandenį.
Po virtinukų iškilimo į paviršių, verdame apie 2 minutes. Lengvai permaišome, kad vienodai virtų.


Patiekiame su grietine, cukrumi ir cinamonu ar sviestu ar tiesiog vienus.












































Skanaus!

P.S. Nuostabaus skonio virtinukai, net nesitikėjau, kad taip patiks ;))
Iš šio kiekio išėjo 3 didelės lėkštės virtinukų.

Šaltinis: čia  ir čia.


2013 m. vasario 2 d., šeštadienis

Mamos šokoladinis tortas

Taip jį pavadinau todėl, kad mano Mama prieš keliolika metų kepdavo įvairiausius  tortus.
Na, ir būtent šitas mums - vaikams buvo laaabai skanus.
Torto pertepimas labai paprastas bet įdomus, beveik niekas neatspėja, kad jis su manų koše.

Stiklinė - 250 ml.  Forma: 20x30 cm.

Receptas iš mamos užrašų knygelės:

1 biskvitui:
3 kiaušiniai
200 g cukraus
130 g margarino
3 v.š. kakavos
150 g miltų
1 a.š. sodos (nugesintos 3 a.š. acto)

Tortui reikės 2 biskvitų, po to juos perpjausime pusiau ir gausime 4 lakštus.

Kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltumo. Supilame ištirpintą, kiek atvėsintą margariną. Beriame išsijotą kakavą su miltais, pilame gesintą sodą, gerai išmaišome.

Kepame 180*C  temperatūros orkaitėje apie 25-30 min. Patikriname pagaliuku.


Pertepimui:
1  l pieno
6-8 v.š. manų (dedu 8, nes man patinka tvirtesnė)
2 a.š. cukraus

300 g sviesto
2 st. cukraus (sekantį kartą mažinsiu)
  
Išverdame manų košę, atšaldome. Sviestą išplakame su cukrumi iki baltumo. Įmaišome manų košę. Lengvai paplakame.

Lakštus sulaistome sirupu (~0,5 l virinto vandens, 4 a.š. cukraus, 1 citrinos sultys), arbata, ar kava, kas kaip mėgsta ;)
Sutepame kremu, aptepame aplyginame kraštus.























Tortą puošiame tirpintu šokoladu, skrudintais riešutais.

Arba išsiverdame šokoladinį glajų:
4 v.š. pieno
0,5 st. cukraus
1 v.š. kakavos
40 g sviesto

Viską dedame į puodelį ir verdame kol sutirštėja ir ima blizgėti.



































Skanaus!

P.S. sekantį kartą į kremą būtinai dėsiu citrinos rūgštelės ir cukraus kiekį tikrai mažinsiu, tikriausiai man jis su metais vis darosi saldesnis ir saldesnissss :))