2023 m. liepos 15 d., šeštadienis

Agurkai su pomidorų padažu

 

3,5 kg agurkų

150 g česnako

350 - 400 ml pomidorų padažo

150 ml aliejaus (galima pilti 100 ml) 

150 ml acto 9%

150 g cukraus

1,5 v. š. druskos


Agurkus supjaustome 1 cm griežinėliais, česnaką sukapojame. Dedame į puodą, supilame pomidorų padažą, aliejų, actą, beriame druską ir cukrų. 

Kaitiname ant silpnos ugnies. Kai užverda, dar pakaitiname 6 - 10 minučių. 

Supilstome į stiklainius, uždarome dangteliais, užklojame šiltai ir paliekame atvėsti. 

Išeiga 6 stiklainiai 0.7 l talpos ir 'paragauskis' 😁

Skanaus! 



2023 m. liepos 13 d., ketvirtadienis

Braškinis tiramisu - vasaros desertas


Formos dydis 25 x 25 cm


400 g (2 pakuotės) biskvitinių pirštelių Savoiardi1 kg braškių200 g cukraus

Kremui:

500 g mascarponės 
420 g grietinėlės, 35% riebumo50 g cukraus pudros (arba pagal skonį)

Braškes su cukrumi užviriname. Sublenderiuojame. Atvėsiname.Grietinėlę išplakame iki standumo, lengvai įplakame mascarponę, sudedame cukraus pudrą, išmaišome.Ant indo dugno dedame 2-3 šaukštus braškių tyrės. 

Kiekvieną Savoiardi  pirštelį pamirkome braškių tyrėje ir dėliojame ant dugno. Aptepame plonai tyre. Uždedame kremo sluoksnį, išlyginame. Vėl kartojame: Savoiardi piršteliai, tyrė, kremas.

Papuošiame viršų šviežiomis braškėmis.Dedame į šaldytuvą 4 val. arba per naktį.

Skanaus! 


Kondensuoto pieno keksas su konservuotais persikais


Ilga kekso forma 35 x 10 x 6 cm


1 skardinė (395g) kondensuoto pieno

120 g tirpinto sviesto 

100 g grietinės ar natūralaus jogurto 

3 kiaušiniai 

1 a. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto 

1 a. š. kepimo miltelių 

300 g miltų 

žiupsnelis druskos 

1 didelė skardinė (820g) konservuotų persikų saldžiame sirupe

1 pakelis migdolų plokštelių (viršui pabarstyti)


Orkaitę įkaitiname iki 190 C temperatūros.

Sviestą išlydome, paliekame šiek tiek pravėsti. Viename dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Į kitą dubenį įmušame kiaušinius, supilame kondensuotą pieną, sviestą, sudedame vanilę. Išplakame plaktuvu. Sudedame grietinę, po to įsijojame miltus ir gerai išmaišome.

Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popierių ir supilame pusę tešlos. Suberiame pusę nusausintų ir supjaustytų kubeliais persikų puselių. Pilame likusią tešlą, dedame likusius persikus. Kekso viršų gausiai užbarstome migdolų plokštelėmis.

Kepame apie 50-60 min. Ar pyragas iškepęs, patikriname mediniu iešmeliu. 


Nesudėtingas ir labai gardus pyragas. Galima patiekti su ledais. 


Skanaus! 




2023 m. liepos 11 d., antradienis

Bandelės su cinamonu ir užpilu /Cinnamon rolls/


500 g miltų

250 g pieno

25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)

2 tryniai

100 g cukraus

100 g sviesto

žiupsnelis druskos


2 v. š. sviesto tirpinto

rudo cukraus

cinamono


Užpilui:

100 g filadelfijos sūrio ar maskarponės

50 - 100 g cukraus pudros

2 v. š. tirpinto sviesto

2 v. š. pieno

1 citrinos sultys



Pieną pašildome, sudedame ištrintas su trupučiu cukraus mieles, išmaišome ir gautą skystį supilame į išsijotus miltus. Sviestą ištirpiname, šiek tiek atvėsiname ir supilame į miltus. Trynius ištriname su likusiu cukrumi ir pilame į miltus, įberiame žiupsnelį druskos. 


Tešlą gerai išminkome, pridengiame ir paliekame 1 valandai pakilti.

Tešlą kočiojame į stačiakampį, jei per minkšta kočioti, pabarstome miltais. Aptepame lydytu sviestu, pabarstome cukrumi ir cinamonu. 

Susukame į ilgą vyniotinį, jį supjaustome į 20 riekelių, sudedame į skardą, ištiestą kepimo popieriumi. 

Bandeles pakildiname dar apie 20 min. ir kepame 180-190*C temperatūroje ~20 - 25 min. kol gražiai pagelsta.

Užpilui sviestą ištirpiname, sudedame visus produktus ir išplakame šluotele. 

Aptepame karštas bandeles, ir dar kartą pakartojame, kai pravėsta. 

Skanaus!