2011 m. rugsėjo 30 d., penktadienis

Tinginių balandėliai

Man visada atrodydavo, kad pagaminti tradicinius balandėlius, reikia labai daug dirbti :))
Todėl aš turiu pora savo tinginių balandėlių receptukų. Vienas - kai puode eilutėmis sluoksniuojamas faršas su ryžiais ir kopūstais bei morkomis. Pagaminus, pjaustomas kaip tortas. 
Ir šitas - kai kepami gražūs tinginių kotletukai - balandėliai :)


~700g kiaulienos kumpio malto
~600g virtų ryžių
0,5 didelės kopūsto galvos

1 didelė bulvė
1 svogūnas
2-3 kiaušiniai
druska, pipirai

morkos, kopūsto ketvirtis, raudonos saldžios paprikos
krapai, petražolės

Kiaulienos kumpį sumalame per smulkų sietelį, pabaigoje įmalame bulvę ir svogūną. 
Kopūstą sukapojame kombaine gana smulkiai, arba sutarkuojame tarka.
Sumaišome mėsą, virtus ryžius ir kopūstą, įmušame kiaušinius, dedame prieskonius ir gerai išminkome faršą.

Formuojame pailgus kotletukus - balandėlius ir apkepame juos iš abiejų pusių karštame aliejuje.


Į puodo dugną dedame susmulkintą kopūsto ketvitį, tarkuotas morkas, paprikas, įpilame truputį vandens ar sultinio ir patroškiname ~20-30 min. 
Ant viršaus sudedame apkeptus kotletus - balandėlius, uždengiame ir dar patroškiname keletą minučių.
Pabaigoje įberiame krapų ir petražolių, prieskonių pagal skonį.

Valgėme su virtomis bulvėmis ir, kartu su balandėliais, troškintomis daržovėmis.


Skanaus!

'Kuršėnų' vyniotinis

Biskvitui:
4 kiaušiniai
4 v.š. cukraus
4 v.š. miltų

Įdarui:
180 g sviesto
180 g desertinės arba kreminės varškės
0,5 indelio kondensuoto pieno

Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki purumo. Sudėti miltus, gerai išmaišyti. Iki standumo išplakti baltymus ir atsargiai dalimis sudėti į trynių - miltų masę. Atsargiai išmaišyti tešlą iki vientisos masės. Pilti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos didelės orkaitės skardos, paskirstyti ją tolygiai per visą skardos dydį.

Kepti iki 200*C įkaitintoje orkaitėje ~12-15 min.
Iškepusį biskvitą iš karto suvynioti į rankšluostuką ir atvėsinti.

Iki purumo išplakti minkštą sviestą. Plakant po truputį pilti kondensuotą pieną. Galiausiai dalimis sudėti varškę ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.

Išvynioti atvėsusį biskvitą, ant jo užtepti varškės įdarą, ir vėl suvynioti į vyniotinį. Palaikyti šaldytuve apie 2 val. Apibarstyti cukraus pudra.























Skanaus!


P.S.  Aš naudojau desertinę plombyro skonio varškę. Dėjau kondensuotą pieną, kremas gavosi laaabai saldus.
Kitą kartą daryčiau su paprasta varške ir grietinėle, kad nebūtų taip saldu. Tada galima pasireguliuoti cukraus kiekį plakant pagal savo skonį.
Jei naudosite paprastą varškę - ją reikia pertrinti per smulkų sietelį, kad neliktų grūdelių. 


Šaltinis čia.



Kiaušinių - sūrio ir faršo vyniotinis


Labai paprastai pagaminamas, sotus, skanus ir puošnus patiekalas.
Galima patiekti kaip karštą ir šaltą patiekalą.


5 kiaušiniai
250g majonezo
350g tarkuoto fermentinio sūrio

500g faršo
1 svogūnas
1 kiaušinis
druska, pipirai


Svogūną smulkiai supjaustome, sudedame į faršą ir išmaišome. Įberiame druskos, pipirų ar mėgstamų prieskonių. Druskos nepadauginame, nes pagrindas bus pakankamai sūrus nuo sūrio ir majonezo.
Aš į mėsą dar pilu vandenuko nemažai, gaunasi labai sultinga. Jeigu turiu, pilu sūrio išrūgas.


Dubenyje išplakame kiaušinius, sudedame majonezą, išmaišome iki vientisos masės. Stambia (burokine) tarka sutarkuojame sūrį, beriame į kiaušinių/majonezo masę, išmaišome.
Orkaitės kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi (ant sienielių taip pat), supilame kiaušinių masę, paskirstome per visą skardą ir kepame 190*C orkaitėje ~20 min.
Tuomet vyniotinio pagrindą išimame, truputį atvėsiname apie 5 min. Turi gautis minkštas omletinis pagrindas.
Sudedame ant jo faršą, paskirstome per visą pagrindo plotį, ir nuo trumpesniosios kraštinės suvyniojame į vyniotinį.
Dedame atgal į 190*C orkaitę ir kepame dar 30-40 min.





















Skanaus!

P.S. Įdomaus skonio vyniotinis. Labai skanu su šviežių daržovių salotomis. Tinka valgyti ir kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip užkandį. Taip pat skanus ir šiltas, ir šaltas :)


Šaltinis  čia.


Sūrio ir džiovintų slyvų salotos

Pagal dizainerės Jolantos Talaikytės užtepėlę 'Jūratės skaniukas' (iš žurnalo 'Žmonės')

300g fermentinio sūrio
150g džiovintų slyvų be kauliukų
5 skiltelės česnako
majonezo
pakepintų saulėgrąžų (dedu dvi geras saujas).

Sūrį sutarkuoti burokine tarka, smulkiai supjaustyti slyvas. Įspausti česnako skilteles.
Įdėti majonezo ir, išmaišius salotas, dėti į šaldytuvą, kad susimaišytų skoniai. Aptirptų sūris.
Ant viršaus gausiai pabarstyti sausoje keptuvėje pakepintų saulėgrąžų.

Prie salotų tinka maži 'Taler' vafliai ar krekeriai.

Skanaus!

P.S. salotos aromatu kažkuo panašios į tradicines pikantiškas, bet žymiai skanesnės. 

Pomidorų ir morkų padažas


Receptą radau žurnalo 'Kviečiu prie stalo' Nr.05 (53) priede 'Konservavimas'

4 kg pomidorų
2 kg morkų
1 svogūnas
120 g česnako
1 st.cukraus
3 v.š. druskos
0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
0,5 st. acto 9 %
0,5 a.š. maltos kalendros (nedėjau)
8 laurų lapai (nedėjau).

Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles, smulkiai supjaustome, morkas nuskutame ir sutarkuojame bulvine tarka.
Į puodą supilame pomidorus, morkas, suberiame cukrų, druską, kubeliais pjaustytą svogūną ir troškiname. Kai padažas ima tirštėti, suberiame prieskonius ir sukapotus česnakus. Dar patroškiname. Supilame actą, išmaišome ir po 5-7 minučių nukaičiame.
Karštą padažą supilame į stiklainius ir uždarome.

Skanaus!

P.S. troškindama įpyliau 0,5 stiklinės aliejaus.

2011 m. rugsėjo 29 d., ketvirtadienis

Bandelės su svogūnais ir vištiena skardoje

Mielinė tešla bandelėms:
250ml vandens (galima per pusę su pienu) 
25g mielių
2 v.š. cukraus
1 kiaušinis
3 v. š. aliejaus
500g miltų
truputis druskos

majonezo tešlai ištepti
prieskonių (ar vegetos)
svogūno kapoto (dedame pagal skonį, man patinka daug svogūno)

marinuoti vištienos gabalėliai (blauzdelės arba sparneliai). 


Vištieną reikėtų supjaustyti nedideliais gabalėliais ir labai gerai pamarinuoti, geriau prieš porą dienų, kad būtų minkštesni ir iškeptų kartu su bandelėmis.

Paruošiame mielinę tešlą. Mieles ištriname su cukrumi ir šiltu vandeniu (galima su pienu), palaikome ~15 min.
Įmušame kiaušinį, pilame aliejų, beriame miltus, druską, gerai išminkome.
Tešlą pakildiname apie 1 val.

Pakilusią tešlą iškočiojame į stačiakampį lakštą, plonai patepame majonezu, pabarstome vegeta ar kitais mėgiamais prieskoniais, priberiame kuo daugiau kapoto svogūno ir suvyniojame vyniotinį. Sukarpome maždaug 1,5-2 cm ritinėliais (kaip cinamonines bandeles - roželes) ir dedame į skardą, ištiestą kepimo popieriumi, pjūviu į viršų.
Bandeles dėliojame su pamarinuota vištiena šachmatine tvarka. Dedame 1 bandelę, 1 gabaliuką vištienos, vėl bandelę ir taip kol prisipildo visa skarda. Reikia sudėti gana tankiai ir dar šiek tiek pakildinti.

Pradžioje kepame pridengus folija, o vėliau atidengus. Kartais reikia įpilti vandens, o dar geriau sultinio.
Viskas tiesiog gražiai išsitroškina vištienos sultinyje.

Kepame 180-190*C temperatūroje apie 40-50 min, iš pradžių pridengtą folija. Reikia žiūrėti pagal situaciją, ar iškeps vištiena, ir kad neperkeptų bandelės.

Skanaus!

Sausainiai su migdolais

200g minkšto margarino arba sviesto
200g cukraus
1 kiaušinis 
0,5 citrinos sultys arba vanilinio cukraus
0,5-1 a.š. kepimo miltelių

~300g miltų     

~40 vnt migdolų
~70g sezamo sėklų

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, minkštu margarinu ir cukrumi, įmušti kiaušinį. Greitai suminkyti tešlą, nes labai tirpsta cukrus ir margarinas.
Iš tešlos suformuoti maždaug 3 cm skersmens ilgą cilindrą ir gausiai apvolioti jį sezamų sėklose.  
Supjaustyti cilindrą ~7 mm storio plokštelėmis.  Tešlos plokšteles dėti ant kepimo skardos ir negiliai įspausti po migdolą į kiekvieną plokštelę. Palikti tarp sausainiukų didelius tarpus, nes labai plečiasi į šonus.

Kepti 200-220*C orkaitėje apie 10 minučių.

Skanaus!

Sviestiniai sausainiukai Pasagėlės

Ant specialios sausainių skardelės - formos radau jų pavadinimą Vanille – Kipferl  ir receptą.  
Viena kepimo skarda – 42 Pasagėlės. 


100 g minkšto sviesto
60 g cukraus
1 kiaušinis
1 a. š. vanilinio cukraus
125g miltų    (arba 95g miltų + 30g smulkiai sumaltų migdolų)

gabaliukas sviesto skardelei - formai ištepti
cukraus pudros pabarstymui

Gabaliuką sviesto ištirpinti ir ištepti kepimo skardos formeles. Dėti skardelę į šaldytuvą tam, kad būtų galima lengviau užtepti tešlą.
Visus produktus sudėti į virtuvinį kombainą arba dubenį ir gerai išmaišyti.
Tešlą į skardelės įdubimus užtepti mentele.























Skardą dėti į įkaitintą orkaitę iki 160*C temperatūros ir kepti apie 10-15 min. iki aukso geltonumo spalvos. 
Atvėsusius sausainius apibarstyti cukraus pudra.



































Skanaus!

P.S.nuostabaus skonio ir formos sausainiukai, tik ta viena skardelė laaabai greitai ištirpo ;)

Naminė gira


Užsivirinti 10 l vandens ir atvėsinti iki 35-40*C temperatūros.

3-juose litruose šilto virinto vandens ištirpinti:
200 g sauso ruginio salyklo
1-1,5 kg cukraus
30 g mielių.

Viską gerai išmaišius, padidinti vandens kiekį iki 10 litrų ir pastatyti šiltai rūgti.
Aš dar visada pridedu pora saujų razinų, pjaustytas griežinėliais 2-3 citrinas arba apelsinus.
Šiltai laikau 1-2 paras, po to perkošiu į indus ir statau į šaldytuvą.






































Skanaus!

Batonas naminis

Išeiga - 2 dideli batonai

20 g šviežių mielių (arba 2,5 a.š. sausų)
2 - 3 a.š. cukraus
390 ml pieno ar vandens (dažniausiai pilu pieną)
60 g margarino ar sviesto
750 g miltų
a.š. druskos

trynys,
aliejus viršui aptepti (nebūtinai).

Tešlą dažniausiai ruošiu duonkepėje, bet galima susiminkyti ir rankomis.
Mieles ištriname su cukrumi, užpilame šiltu vandeniu, paliekame 15 min. Tada sudedame sviestą (mažais gabalėliais arba ištirpintą ir atvėsintą), pilame išsijotus miltus, druską ir gerai išminkome tešlą. Uždengiame rankšluostėliu ir paliekame ją pakilti 1 val. Pakilusią tešlą padaliname į 2 lygias dalis, suformuojame pailgus batonus, dedame juos į ištiestą kepimo popieriumi skardą, uždengiame ir paliekame dar 30 min. pakilti.























Švelniai aptepame batonus išplaktu kiaušinio tryniu su šlakeliu vandens ir aštriu peiliu padarome įpjovas.
Kepame 180*C temperatūroje 30-40 min. Karštus batonus galima aptepti aliejumi.

Skanaus!

P.S. receptas iš kažkurio rusiško forumo, jau net neprisimenu. Tik pavadinimas įstrigęs - Sąstingio laikų batonas :))

Papildysiu foto :

Batoniukai ežiukai :) pasidarau apvalias bandeles, paformuoju nosytę, tada kildinu, o kai pakyla, žirklėm pakarpau spygliukus ir kepu.




Mini batoniukai - bandelės

Avižiniai sausainiai

Išeiga ~ 32 sausainiai.

250g avižinių dribsnių
140g miltų
120g cukraus
sauja razinų
sauja riešutų
sauja sezamo ar saulėgrąžų
1 a.š. cinamono
0,5 a.š. imbiero
0,5 a.š. kepimo miltelių
200 ml aliejaus
150 ml vandens

Sausus produktus sumaišyti, supilti aliejų, po to vandenį.
Gerai išmaišyti, palikti išbrinkti ~30 min.
Sausainius dėlioti šaukštu į skardą.
Kepti 190 laipsnių temperatūroje apie 20 min. 

Skanaus!

Naminė rikota

Rikota - minkštas tepios konsistencijos švelnaus skonio itališkas sūris, panašus į varškės kremą.
Imame 1 litrą kefyro (polietileniniame maišelyje) ir užšaldome kameroje.
Po paros, prapjovę maišelį, išimame suledėjusį pakelio turinį ir dedame į merliniu audeklu ištiestą kiaurasamtį. Paliekame ramiai kabėti ir varvėti per naktį, geriau nieko nekrapštant, ir neskubinant proceso.
Kai išvarva išrūgos, lieka ~250 g švelnaus varškės kremo - rikotos.

Tai nuostabus užtepas batono riekelei, skrebučiui, pridėjus uogienės - puikus kremas.
Skanaus!

Iš šios rikotos galima pasigaminti kremą - pertepimą tortui.
Dedame pagal skonį: cukraus, kiaušinio trynį, ištirpintos želatinos, kakavos, citrinos sulčių, vanilės. Gerai išplakame ir pasigaminame purų šokoladinį paukščių pieną.
Taip pat galima gaminti su įvairiomis šviežiomis uogomis. 

Greitas minkštas pyragas


Skardos dydis - 30x40 cm.

6 kiaušiniai
1,5 st. cukraus
0,5 l grietinės
2 pakeliai varškės (360g)
~100 g kokoso drožlių
2 a.š. sodos nugesintos actu
1 pakelis vanilinio cukraus
miltų, kad tešla būtų labai tirštos grietinės konsistencijos.

Kiaušinius išplakti su cukrumi kol pabals, dalimis supilti grietinę, po truputį dėti varškę, vanilinį cukrų ir plakti iki vienalytės masės. Supilti nugesintą sodą. Berti kokoso drožles ir išsijotus miltus. Tešla turi būti kaip gera tiršta grietinė. Gerai išmaišius, tešlą pilti į išteptą skardelę.

Kepti 180*C temperatūroje  ~40 min.



































Skanaus!

Sausaininis tinginys

Kažkodėl nuo senų laikų mūsų šeimoje jis vadinamas Negriuku, kodėl - nežinau, gal dėl ryškiai tamsios šokoladinės spalvos :))

200-250 g margarino arba sviesto
300-500 ml grietinės
1 st. cukraus
tamsios kakavos (pagal skonį)

1 kg sausainių ('Gaidelis' ar 'Selga')

Sausainius sulaužyti.
Puodelyje ištirpinti margariną ar sviestą, sudėti cukrų ir grietinę, tada pagal skonį berti kakavą. Aš dedu jos daug, nes mėgstam labai labai tamsų ir sodrų šokoladinį skonį.
Kartais, pagal nuotaiką, sulaužau kokią plytelę juodo šokolado.
Visą masę pamaišant pavirinti kelias minutes ir užpilti ant sulaužytų sausainių.
Gerai išmaišyti, dėti į formą arba polietileninį krepšelį, gerai paspausti, paslėgti ir padėti šaltai kelioms valandoms, geriausia palaikyti per naktį.

Skanaus!

2011 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis

Lietuviška eglė



































20 kiaušinių
1 kg sviesto
1 kg cukraus
3,5 kg miltų
0,5 l grietinės
2 šaukšteliai sodos
1 šaukštelis citrinos rūgšties
1 pakelis vanilino
truputis citrinos sulčių.

Šokoladiniam glajui
0,5 kg cukraus
1 stiklinė vandens
200-300 g sviesto
~100 g tamsios kakavos.

Baltam glajui
4 kiaušinių baltymai
0,5-1 kg miltinio cukraus
0,5 šaukštelio citrinos rugšties.


Kiaušinių trynius (baltymai nededami) sukti su cukrumi, palaipsniui dėti kambario temperatūros sviestą, sukti kol pasidarys puri masė. Į grietinę sudėti sodą ir citrinos rūgštį, supilti į trynius, suberti vaniliną, išsijotus miltus ir greitai suminkyti tešlą. Ją 5 valandas padėti šaltai, kad sutvirtėtų. Paskui kočioti 1—1,5 cm storio lakštais. Iš popieriaus iškirpti šešiakampes žvaigždutes: 30, 28, 26, 24, 22, 20, 17, 13 ir 10 cm skersmens po vieną. Popierinę žvaigždutę dėti ant iškočiotos tešlos ir išpjauti kiekvieno dydžio po penkias. Jas dėti į skardą ir kepti vidutinio karštumo orkaitėje, kol paruduos. Atvėsusias išimti iš skardos, sudėti pagal nurodytą eilę įr klijuoti šokoladiniu glajumi.

Šokoladiniam glajui (žvaigždutėms klijuoti) vandenį su cukrumi virinti, kol, įlašinus lašą į šaltą vandenį, lašas sustings. Tuomet sudėti sviestą, tamsią kakavą, pavirinti ir karštu klijuoti žvaigždutes. Eglę reikia pradėti klijuoti nuo didžiausios žvaigždutės. Viršūnei mažiausią žvaigždutę perpjauti į 4 dalis. Suklijavus reikėtų nejudinti 3 dienas. Po to puošti baltu glajumi. Baltam glajui labai gerai išsukti baltymus su cukraus pudra.

Eglę galima laikyti gana ilgai, tik neleisti sudrėkti.

Skanaus!

P.S. aš eglę lipinau juodu tirpdytu šokoladu, jį pakaitinau ant vandens vonelės ir pridėjau pieno bei sviesto. Iš atlikusių baltymų galima pasigaminti daug morengiukų, išsikepti baltyminį pyragą/biskvitą.

Foto matosi kepinai iš visos tešlos normos, didžioji eglė iš pusės, o iš kitos tešlos pusės - 4 mažos eglytės. Didelė eglė svėrė - 5,4 kg, o mažutės visos kartu -  1,8 kg.


































Čia mano paskaičiuoti kiekiai sumažintam tešlos variantui:

Didelė
1/2
1/3
1/4
1/5
Kiaušiniai
20 vnt
10 vnt
7 vnt
5 vnt
4 vnt
Sviestas
1 kg
0,5 kg
0,330 kg
0,250 kg
0,200 kg
Cukrus
1 kg
0,5 kg
0,330 kg
0,250 kg
0,200 kg
Grietinė
0,5 l
0,250 l
0,170 l
0,125 l
0,100 l
Soda
2 a.š.
1 a.š.
2/3 a.š.
½ a.š.
¼ a.š.
Citrinos rūgštelė
1 a.š.
1/2 a.š.
1/3 a.š.
¼ a.š.
1/5 a.š.
Vanilinis cukrus
1 pakelis
0,5 pak
1/3 pak
¼ pak
1/5 pak
Citrinos sultys
truputis
truputis
truputis
truputis
truputis
Miltai
3,5 kg
1,750 kg
1,160 kg
0,875 kg
0,700 kg


Trapūs cukriniai sausainiukai

Labai trapūs, labai skanūs, labai cukriniai sausainiukai per mėsmalę.

200-250 g margarino
2 tryniai
1,5 st. cukraus
1 v.š. grietinės
1 a.š. sodos
miltų, tiek, kad tešla gerai susiminkytų į gabalą.

Margariną ištirpinti, atvėsinti. Trynius ištrinti su puse cukraus, sodą nugesinti grietine, sudėti į trynius, supilti margariną, likusį cukrų, ir berti miltus. Minkyti kol nelips prie rankų, suformuoti rutulį, dėti į šaldytuvą 2-3 val. (galima ir per naktį).

Išsitraukti mėsmalę, primontuoti formelę ir darbuotissss :))























Kepti įkaitintoje iki 190-200*C temperatūros orkaitėje, kol gražiai lengvai paruduos.



































Neskubėti išimti iš skardelės, nes karšti linksta ir lūžta.

Skanaus!