Biskvitą galima kepti pagal savo išbandytą ar mėgiamą receptą, labai tinka 'Rafaelo' ar 'Juodojo miško' tortų biskvitai.
Aš šį kartą išbandžiau naują receptą:
Biskvitas (norma 1 biskvitui):
2 kiaušiniai
2/3 puodelio cukraus
120 g tirpinto margarino arba sviesto
190 ml kefyro
200g miltų
1 a.š. sodos
1,5 a.š. kepimo miltelių
1 v.š. su kaupu kakavos
Kiaušinius išplakame su cukrumi kol padvigubės ir pašviesės, supilame tirpintą atvėsintą margariną arba sviestą, kefyrą, viską išplakame iki vientisos masės.
Sodą, kepimo miltelius, kakavą, miltus persijojame, dalimis suberiame į tešlą ir išmaišome kol masė taps vientisa.
Tešlą supilame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą nuimamais kraštais.
Kepame įkaitintoje iki 200 C temperatūros orkaitėje apie 30 min.
Ar biskvitas iškepęs, tikriname mediniu pagaliuku.
Išsikepame 2 biskvitus: vieną šokoladinį, antrą - šviesų. Į šviesų biskvitą vietoj kakavos suberiame ta dalį miltų.
Iškepusius ir atvėsusius biskvitus perpjauname į dvi dalis, taip gauname 4 torto sluoksnius.
Kremas:
1 didelis indelis (420g) grietinėlės 36%
1 didelis indelis (420g) grietinėlės 36%
2 pakeliai (po 200g) sviesto 82%
1 indelis kondensuoto pieno (397g)
1 indelis kondensuoto pieno (397g)
Grietinėlę išplakame iki standumo, dedame į šaldytuvą.
Kambario temperatūros sviestą plakame iki purumo kol padvigubėja, plakant dalimis supilame kondensuotą pieną, gerai išplakame kremą. Galiausiai atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.
Griliažas (geriausia pasiruošti iš vakaro):
150 g žemės riešutų be odelių
250 g cukraus
sodos ant šaukštelio galo
Griliažas (geriausia pasiruošti iš vakaro):
150 g žemės riešutų be odelių
250 g cukraus
sodos ant šaukštelio galo
Žemės riešutus pakepiname sausoje keptuvėje ir susmulkiname.
Suberiame cukrų į švarią keptuvę ir lydome nuolat maišant.
Kai jis išsilydo į sirupą, suberiame sodą, permaišome dar 1-2 min.
Supilame smulkintus riešutus, gerai viską permaišome ir visą tą masę pilame į aliejumi išteptą skardelę.
Kai griliažas sustingsta ir ataušta, jį visą gerai susmulkiname kočėlu ar blenderyje.
Sirupas biskvitų sulaistymui:
~200 ml virinto šalto vandens
cukraus pagal skonį
galima įpilti brendžio, čia jis labai tinka.
Torto surinkimas:
Imame šviesų biskvitą, sulaistome jį sirupu, dedame kremo, pabarstome griliažo. Klojame rudą biskvitą, sulaistome, vėl kremo, ant viršaus pabarstome griliažo. Dedame šviesų biskvitą, sulaistome, užpilame kremu, pabarstome griliažu, ir galiausiai vėl užvožiame rudu biskvitu. Truputį paspaudžiame.
Tortą aptepame tuo pačiu kremu (jei neliko, tada galima sviestiniu) ir gausiai apibarstome griliažu.
Man puošimui to pačio kremo nebeliko, todėl išsiplakiau kremą 'Pasaka', apie kurį buvau prisiskaičius visokių pagyrų :) ir tikrai kremas nuostabussssss. Tinkamas tiek tortų pertepimams, tiek puošimui.
Kremas 'Pasaka':
200 g sviesto 82%
1 indelis 'Rududu' (neturėjau, tai supyliau nepilną indelį paprasto kondensuoto pieno)
nepilnas puodelis labai stiprios juodos pupelių kavos (aš supyliau su tirščiais)
Visi šie produktai būtinai turi būti kambario temperatūros.
Sviestą mikseriu paplakame, jis turi truputį padidėti ir pašviesėti .
Tada dedame po šaukštą Rududu (vis plakant) , ir po šaukštą vis plakant pilame kavą.
Kremas gaunasi labai purus ir tikrai laaabai skanus. Smagus puošti.
Skanaus!
P.S. Iškepus 28 cm skersmens biskvitus pagal šį receptą, iš karto jie atrodė kiek plonoki, jau galvojau tortas bus per žemas. Bet kai perpjoviau, susitepiau, papuošiau, gavosi tikrai normalaus aukščio tortas ;)
Tik biskvitas man šiam tortui gavosi per geras, sunkokas. Norėtųsi lengvo lengvo, nes kremas irgi toks tikras, sunkokas ;)
Sekantis mano bandymas bus su kitokiu biskvitu - Rafaelo ar Juodojo miško, o kremai tai laaabai super skanūs ir pats griliažas nuostabus, kaip fabrikiniuose 'Griliažiniuose' saldainiuose.
Šaltinis: SM tortų tema.
apsiseiliojau ir sedziu patenkinta :)
AtsakytiPanaikinti:))
AtsakytiPanaikintiIš tiesų tai mano skoniui 'per geras', per riebus tortas, aš mėgstu tokius lengvesnius, su varškės kremais, paprastesnius ;)
Sveiki.Tortas tikrai atrodo labai skanus. Pirma karta meginsiu iskepti megstamiausia vyro torta Valentino dienai. Bet kad viskas gautusi idealiai noriu pasitairauti del poros ingredientu. Ar kremui kondencuotas pienas turi buti tirstintas? Ir ka reiskia 1a.s.GESINTOS sodos biskvite "Juodasis miskas"? Labai jums aciu!
AtsakytiPanaikintiDovile, kremui pienas turi buti sutirštintas, na tas tikrasis geras kondensuotas pienas su cukrumi.
PanaikintiO gesinta soda, tai kai ant sausos sodos užpilame actą, soda suputoja ir tai vadinama nugesinimu.
1 a.š. sodos nugesinimui pilame 1-2 a.š. acto, išmaišome, suputoja ir supilame tą skystimėlį į tešlą. Dar soda gesinama kefyru, grietine.
Tortas labai skanus,primena tuos pirktinius senovinius griliazinius tortus.Kremas taip pat gardus.Tik klausimas yra -kaip nuotraukoj sviesus biskvitas yra beveik baltos spalvos,man gavosi tokios murzinos spalvos,jokio baltumo?Ir labai torto lakstai trupejo,teko labai ilgai pavargti kol perpjoviau juos,paskutinis virsutinis lastas net perluzo?
AtsakytiPanaikintiNa, nežinau kaip Jums gavosi, pas mane gavosi tokie, kaip matosi foto ;) dėl murzinumo nieko negaliu pakomentuot :))
PanaikintiBiskvitus pusiau stengiuosi pjauti kita dieną po iškepimo (arba kepu ryte, pjaunu vėlai vakare, arba kepu vėlai vakare ir pjaunu ryte) , man netrupa, pjaunu labai plonu ilgu aštriu aštriu peiliu.
sveiki, noreciau paklausti ar sis tortukas atlaikytu ilga apie 4val kelione? ar jis tvirtas gaunasi?:)
AtsakytiPanaikintiManau atlaikytų, tikrai gana tvirtas gaunasi ;)
PanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintio pries kiek laiko ji pagaminti? Na jei reikia sestadieniui ar reikia kad jis kokia para ar kiek susistovetu? Dekui :)
Laura, aš beveik visus tortus pradedu kepti ketvirtadienį (dažnai biskvitus išsikepu netgi trečiadienį), penktadienį sutepu ir suformuoju tortą, pora valandų palaikau šaldytuve ir papuošiu,- tada šeštadieniui būna pats tas ;) Na dar ryte šeštadienį jei reikia padailinu kokiais akcentais.
PanaikintiVisi tortai geriausi antrą-trečią parą ;)
kazin o jei 18cm tortuka daryti, tai gak tiesiog visko per puse imti?
AtsakytiPanaikintiManau normaliai būtų, na gal kiek lakštai plonesni ir pats tortukas žemesnis ;)
PanaikintiO ar labai svarbu tai kondensuotas pienas ar kondensuoto pieno misinys? :)
AtsakytiPanaikintiTikrai svarbu ;)
AtsakytiPanaikintilabas,norejau pasiteirauti kodel kepant biskvita dedama ir soda ir kepimo milteliai:) as kaip pradedancioji kepeja dar nezinau visu kulinarijos gudrybiu:) is anksto dekoju uz atsakyma:)
AtsakytiPanaikintiDažniausiai į kepinius dedama ir kepimo miltelių ir sodos tuomet, kai į tešlą įeina rūgštūs produktai - pasukos, kefyras ir pan. Tada soda naudojama tam, kad subalansuotų tešlos rūgštingumą arba susilpnintų proteinus miltuose. Nenaudojant sodos tokiuose receptuose gali pakeisti kepinio spalvą ar skonį ir padaryti jį mažiau minkštą.
PanaikintiŠiame biskvite soda greičiausiai naudojama tam, kad jis gautųsi rausvai rudos spalvos (soda taip veikia kakavos miltelius) :)
Pacitavau šį paaiškinimą iš Sonatinos blog'o ;)
Panaikintilabas, pamirsau acto nusipirkti, kadangi gyvenu vokietijoje, o ketvirtadieni iseigine, tai ir parduotuves nedirbs. ar imanoma man prasisukti be acto? gal galima kitaip nugesinti soda? vyro gimtadienis, privalau torta padaryti, ar yra kokia iseitis is sios padeties? :)
AtsakytiPanaikintiŠiame biskvito recepte soda gesinasi kefyru, nieko daugiau nereikia ;)
PanaikintiO ateičiai, kai neturėsite acto, galite gesinti grietine, kefyru, citrinos rūgštele (jos galite užberti sausai ant sodos, išmaišyti ir sudėti į skystą masę, po to miltus).
Dar išeitis - kepimo milteliai, kurių nereikia gesinti ;0
tortas atrodo be galo skaniai :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, gal galetumete patarti del kremo, jau du kartus dariau ir abu nesekmingai :( maisant grietinele su sviestu kremas pasidaro kaip grudeta varske, gal zinote kodel? galvojau kad del nevienodu temperaturu o gal as perplaku ingridientus? is anksto dekoju
AtsakytiPanaikintiGal sviestą perplakate? jei išsiskiria išrūgos, todėl taip ir gaunasi. Arba tikrai nevienodų temperatūrų produktai naudojami. Visad prieš planuodama kepti ar daryti tortus/kremus, tam skirtus produktus, išimu parą prieš iš šaldytuvo.
PanaikintiSveiki, labai skaniai tas jusu tortukas atrodo. Labai noreciau savo seimyna palepinti. Tik turiu beda. Gyvenu Anglijoje ir tokiame mieste, kur lietuvisku parduotuviu nera, o lenkiskos tolokai nuo namu. Tai va, kefyro nusipirkti yra problema. Ar galima kefyra kuo kitu pakeisti? Isanksto dekoju uz atsakyma :-)
AtsakytiPanaikintiEgle, galite naudoti grietinę. O dar geriausiu atveju galite kepti mano išgirtojo Juodo miško torto biskvitus. Pastabose nuoroda yra, pakartosiu dar ir čia :
Panaikintihttp://viskopotrupineli.blogspot.com/2012/12/tortas-juodasis-miskas.html
Radau naują klausimą apie kremą (netyčia išsitrynė autorės vardas ir klausimas), bandau atsakyti:
AtsakytiPanaikintiGrietinėlę išplakame iki standumo, dedame į šaldytuvą.
Kambario temperatūros sviestą plakame iki purumo kol padvigubėja, plakant dalimis supilame kondensuotą pieną, gerai išplakame kremą.
Galiausiai atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.
Rašote kad sukietėjo kremas, neįsivaizduoju kaip galėjo. Jei gerai išplakėte sviestą su kondensuotu pienu, ir paskui lengvai įmaišėte išplaktą purią grietinėlę, turėjo gautis lengvai tepamas kremas.
Matyt neatidžiai skaitėte, plakėte ;)
laba diena apsiemiau gamint sita tortuka. vakar pasidariau griliaza bet kasko sirdis virpa kad jos bus per mazai ar tikrai jo tiek pakanka kiek parasyta recepturoje? :)
AtsakytiPanaikintitaip uztenka,:) man dar ir pasmaguriauti lieka;))
AtsakytiPanaikintiLaima, dekui, kad atsakėte. Ernesta, tikrai užtenka ;)
AtsakytiPanaikintiPadariau sita torta, bet jau kaip nemoku puost, tai oj oj. ka reikia daryt, kad graziai sonai apliptu griliazu ?
AtsakytiPanaikintiTikriausiai pavėlavau su atsakymu jau :)
PanaikintiAš kraštus lipdau mentelės ir peilio pagalba. Pasemiu griliažo ar trupinukų ant mentelės ir peilio šonu lipinu po truputį, ir taip aplink per kelias eiles.
Puikus receptas, labai skanus tortukas gavosi... :)
AtsakytiPanaikintiNuo vaikystės nemėgau grilijažinio torto, nes man per riebūs būdavo, bet šis tiesiog nepakartojamas... Tetai pagaminau pagal užsakymą, liko be žado, o ir vaikams jis patiko, tikrai ne per riebus buvo... Dabar kaimynams gimtadienio proga gaminsiu, tikrai neabejoju, kad jiems patiks...
AtsakytiPanaikintiReda, malonu, kad patiko :) Sėkmės ir skanaus ;)
PanaikintiSveiki, koki sviesta ir kokia grietinele naudojat? As dejau Zemaiitijos ir svietas taip 82%, nesuprantu 2k. kremo nesekmingi, jau bijau trecia ir bedaryt. Grietinele issiplakiau salta, sviesta kamb.temp., o sujungiant gaunasi grudeliai, nors Rafaelo kremas panasus tik sviesto maziau ir gaunasi, o sitas ne.
AtsakytiPanaikintiErnesta, ar lėtai įmaišote jau išplaktą sviestą su kondensuotu pienu į išplaktą grietinėlę? reikia tai daryti labai labai atsargiai :)
AtsakytiPanaikintiNaudoju kaip kada, kartais Žemaitijos, kartais Rokiškio. Niekada nesigavo grūdeliai.
Gaila, kad nepavyksta, bet kažko neįsiskaitote matyt.
Ernesta, galvojau galvojau, vis tik keista kad Rafaelo kremas gaunasi, o šitas nebe. Na, kad vienodi jie. Tikrai ko gero nemaišot atsargiai sujungiant abu kremo komponentus į vientisą masę, o dar paplakat gal?
PanaikintiSu saukstu maisiau dedama grietinel i sviestini krema,bandysiu kita sviesta,darysiu mazesni kieki,jei kartais nesigautu.
AtsakytiPanaikintiManau vistiek turi pavykt, na ne kartą kepiau, kitos moterys kepė, gavosi. Dar gali būti ir sviestas sviestui nelygus, kokybė skiriasi gi.
Panaikintisveiki, del griliazo, tik idejau riesutus i cukru ir man lb greit viskas susilipde ir cukrus kazkaip pabalo, prilipo prie keptuves ir vos viska is ten iskrapsciau, kodel taip atsitiko?
AtsakytiPanaikintigal riesutus reikejo deti kai keptuve jau buvo nuimta nuo ugnies?
Gal labai kaitri ugnis buvo, matosi mano griliažo vaizdas foto, nepabalę.
PanaikintiGal tas pabalimas neturi reikšmės, nagi vistiek teks susmulkinti labai smulkiai.
Sekantį kartą bandyčiau ant sulėtintos ugnies, o gal keptuvė plonasienė, tų priežasčių gali būti keletas. Niekada nesužinosi vėl nepabandęs ;)
Sveiki, o griliažo skonis turi būti šiek tiek kartokas? Ar aš čia cukrų perkėpiau?.
AtsakytiPanaikintiNeturėtų būti kartokas, ko gero perdeginot. Ten viskas vyksta gana greitai :)
AtsakytiPanaikintiNepavyko kremas ir man :-), gal galetumet smulkiau papasakoti pati sujungimo procesa? Ar pas sviesta reikia dėti grietinèlę , ar pas grietinèlę deti sviesta? Ar salta gritinelė nesustingdo kremo? Nes man irgi susoko į gabaliukus. Gal reikia po labai mažytį kiekį vis įmaišyti?Pvz.: po kokį arbatinį šaukštelį? Tik kaip geriau ka pas ka dėti? :-)
AtsakytiPanaikintiKremas:
Panaikinti1 didelis indelis (420g) grietinėlės 36%
2 pakeliai (po 200g) sviesto 82%
1 indelis kondensuoto pieno (397g)
Grietinėlę išplakame iki standumo, dedame į šaldytuvą.
Kambario temperatūros sviestą plakame iki purumo kol padvigubėja, plakant dalimis supilame kondensuotą pieną, gerai išplakame kremą. Galiausiai atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.
Atrodo aiškiai čia aprašiau ;) sujungiant kremus, dedu išplaktą grietinėlę į išplaktą sviestinį krremą ir atsargiai išmaišau, NEPLAKU. Gal jūs plakate?
Niekada man nesušoko gabalėliais.
kuom galėčiau pakeisti kefyrą biskvito gamybai ? ačiū
AtsakytiPanaikintiLiesa grietinė tiktų, jogurtas irgi.
PanaikintiO kam soda reikalinga griliaza gaminant? Man tikra avarija virtuveje, ivyko ji gaminant...
AtsakytiPanaikintiManau dėl to, kad griliažas būtų puresnis, įkandamas, trupantis. Nes, kol sodos neįpili, jis būna labai tamsus, o su ja pašviesėja, 'išsipurina'.
PanaikintiGal nesilaikėte eigos:
Suberiame cukrų į švarią keptuvę ir lydome nuolat maišant.
Kai jis išsilydo, į sirupą suberiame sodą, permaišome dar 1-2 min.
neisivaizduoju kaip įmaišyti šaltą grietinėlę į sviestinį kremą, viskas pavirsta į vandeningus gumuliukus :(
AtsakytiPanaikintiReikia tai atlikti labai atsargiai, dalimis, ir neskubėti, nemakaluoti.
Panaikintisveiki,padekite.jau du kartus kepiau biskvita ir jis sukrenta. graziai iskyla ir baigiant kepti op ir ikrenta vidurys. gaunasi toks krateris. jurgita
AtsakytiPanaikintiNeįsivaizduoju, jei viską darote kaip recepte, neturėtų sukristi, kiek kepiau niekada nenutiko jokios bėdos. Gal miltų per mažai, dažniausiai nuo to sukrenta, gal orkaitė silpniau kaista... Negaliu, nepabandžius ko nors iškepti jūsų orkaitėje, nustatyti priežasties :)
Panaikintisveiki, Jolanta
AtsakytiPanaikintinoriu pasiteiraiti, kaip darote padekliuka tortui ir kaip torta ant jo perkelete taip graziai?:) aciu
Sveiki, padėkliukus perku, o jei sau darau, tai dažniausiai tortą dedu į Tuperware tortinę, ant padėkliuko, tada užsegu dangčiu ir labai gerai laikosi šaldytuve, neprigeria jokių kvapų.
PanaikintiPorą padėkliukų, dideliems tortams, padarė brolis iš presuoto kartono, uždėjo kojeles medines ir labai puikūs padėklai.
Perkeliu po apačia užkišus platų peilį, pakeliu kraštą, užkišu delną ir greitai ant padėklo.
Išbandžiau ir aš, tikrai labai skanus ir gan lengvai padaromas. Tik va ir man keistokos konsistencijos kremas gavosi, nors maišiau nedaug ir lėtai. Įtariu, kad taip atsitinko dėl to, jog šaltą grietinėlę dedame į gan šiltą sviestą, juk vis tik jis kambario temperatūros. Dėl to grietinėlė aptirpsta ir išsiskiria šiek tiek skysčio. Bet nieko, nors sunkiai tepėsi, kažkaip sulipdžiau ir sustingęs kremas vis tiek buvo labai skanus. Kartosiu.
AtsakytiPanaikintiDar labai priklauso ir nuo grietinėlės ir sviesto gamintojo.
PanaikintiSviestas nebūna šiltas, jis tik palaikytas kambario temperatūroje ir išplaktas su kondensuotu, na o grietinėlė kol išplakame sviestą nespėja suledėti tikrai. Reikia lėtai juos abu permaišyti ir viskas.
Antrą kartą tikrai pavyks dar geriau :D