2013 m. sausio 30 d., trečiadienis
Trapūs žagarėliai
4 tryniai
2 kiaušiniai
2 v.š. cukraus (pagal skonį, barstau gausiai pudra, todėl cukraus daug nededu)
žiupsnelis druskos
2 v.š. grietinės
2 v.š. degtinės
miltų, kad suminkyta tešla neliptų prie rankų (~450-500g)
Kiaušinius, trynius, cukrų ir grietinę gerai išplakame. Supilame degtinę, suberiame druską, miltus. Suminkome kietą tešlą, ją kelis kart perlankstome, pakočiojame, vėl sulankstome. Galima padaužyti kočėlu.
Iškočiojame kuo ploniau, formuojame žagarėlius ir kepame juos įkaitintame aliejuje iki auksinės spalvos.
Iškepusius dedame ant popierinio rankšluosčio.
Pabarstome cukraus pudra.
Skanaus!
2013 m. sausio 25 d., penktadienis
Čeburekai
Išeiga: 10-12 čeburekų.
Tešla:
250 ml vandens
20 ml aliejaus
1 a.š. su kaupu druskos
Įdaras:
Įdarui mėsą sumalame, smulkiai supjaustome svogūnus, sudedame prieskonius, pilame kefyrą ir gerai išminkome. Dedame į šaldytuvą.
Išimtą tešlą perminkome, pasidaliname į 10-12 lygių dalių ir plonai plonai iškočiojame, dedame įdarą, sandariai užspaudžiame kraštelius, pirmiau pirštais, o po to šakute.
Tešla:
250 ml vandens
20 ml aliejaus
1 a.š. su kaupu druskos
80 g miltų plikiniui
1 kiaušinis
30 ml degtinės
480 g miltų
Įdaras:
500 g kiaulienos riebesnės
250 g svogūnų
150 ml kefyro
druskos, pipirų
Įdarui mėsą sumalame, smulkiai supjaustome svogūnus, sudedame prieskonius, pilame kefyrą ir gerai išminkome. Dedame į šaldytuvą.
Vandenį užverdame kartu su aliejumi ir druska. Supilame plikiniui skirtus miltus ir gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų.
Kai atvės, įmušame kiaušinį, supilame degtinę, suberiame miltus ir labai gerai išminkome (minkiau ~7 min).
Išimtą tešlą perminkome, pasidaliname į 10-12 lygių dalių ir plonai plonai iškočiojame, dedame įdarą, sandariai užspaudžiame kraštelius, pirmiau pirštais, o po to šakute.
Paruoštus čeburekus dedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi.
Reikia, kad aliejus vos apsemtų čeburekus, viršutinę pusę su didesniu šaukštu iškart užpilame, aplaistome aliejumi.
Kepame, kol gražiai apskrus, pradžioje ant vieno šono, paskui apverčiame.
Valgome karštus.
Šaltinis: čia.
2013 m. sausio 17 d., ketvirtadienis
Apelsininis kremas - Orange curd
Šis kremas kaip ir Lemon curd labai tiktų morenginių lizdų ir plikytų pyragėlių įdarams, tortų kremams pagardinti, ar tiesiog vienu kitu šaukšteliu pasmaguriauti ;)
Puodelis - 250 ml.
0,5 puodelio šviežiai spaustų apelsinų sulčių (~2 didesni apelsinai)
0,5-1 apelsino žievelė (tik oranžinė dalis)
0,5-1 apelsino žievelė (tik oranžinė dalis)
100 g sviesto
0,5 puodelio cukraus pudros
3 kiaušinių tryniai
0,5 puodelio cukraus pudros
3 kiaušinių tryniai
1 kiaušinis
Apelsinus labai gerai nuplauname, nutarkuojame žievelę nuo 0,5-1 apelsino (pagal skonį) ir išspaudžiame 0,5 puodelio sulčių iš poros apelsinų (priklauso nuo didumo).
Sudedame cukraus pudrą. Paliekame pastovėti ~20 min. Perkošiame.
Supilame į puodą, sudedame sviestą ir kaitiname. Po truputį, maišant, supilame lengvai paplaktus kiaušinius.
Verdame ant mažos ugnies nuolat maišant maždaug 7-9 min. kol sutirštės.
Supilame į stiklainėlius, atvėsiname ir dedame į šaldytuvą.
Supilame į stiklainėlius, atvėsiname ir dedame į šaldytuvą.
Skanaus!
P.S. originaliame recepte kremas dažomas valgomais oranžiniais dažais, aš nenaudojau ;)
Minkštos mielinės bandelės
500 g miltų
250 g pieno
25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)
2 tryniai
100 g cukraus
100 g margarino arba sviesto
žiupsnelis druskos
Man tešlą minkė duonkepė ;) Jei minkysite rankomis irgi labai paprasta ;)
Pieną pašildome, sudedame ištrintas su cukrumi mieles, išmaišome ir gautą skystį supilame į išsijotus miltus. Margariną ištirpiname, šiek tiek atvėsiname ir supilame į miltus. Įmušame trynius, įberiame žiupsnelį druskos.
Tešlą gerai išminkome, pridengiame ir paliekame 1 valandai pakilti.
Formuojame norimo dydžio ir formos bandeles.
Aš tešlą pasidalinau į 30 gabaliukų ir dariau nedideles bandeles. Į keletą įvyniojau mini dešrelių - jas suformavau pailgas. Į apvalias dėjau pikantiškos mišrainės įdarą: tarkuotas sūris ir kiaušiniai su trupučiu majonezo ir česnaku.
O iš likusių gabaliukų suvoliojau plonas virveles maždaug 20 cm ilgio ir surišau mazgelius.
Skanaus!
Vištienos kepsniukai
60-70 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio 'Džiugas'
1-2 a.š. vištienos prieskonių
druskos, pipirų pagal skonį
Paniravimui:
miltai
2 kiaušiniai
džiūvėsėliai
aliejaus kepimui
Vištienos krūtinėlę sumalame (pirkta netinka, nes ji būna per daug skysta), suberiame tarkuotą sūrį, prieskonius ir gerai išminkome.
Iš masės formuojame nedidelius pailgus kepsniukus, tada voliojame juos į miltus, į kiaušinių plakinį ir pabaigoje į džiūvėsėlius.
Į keptuvę supilame aliejų ir gerai įkaitiname. Sudedame vištienos kepsniukus, sulėtiname ugnį ir kepame, kol iš abiejų pusių gražiai apskrunda.
Išimame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
Skanaus!
Šaltinis: čia.
2013 m. sausio 16 d., trečiadienis
Plikytų pyragaičių tortas
Forma - 25 cm skersmens.
Išsikepame pyragėlius pagal šį receptą.
Paruoštą tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir išspaudžiame pailgus pyragėlius. Nors galima kepti ir apvalius, tik man įdaryti lengviau ir greičiau pailgos formos.
Kremas:
400 g kreminės varškės (galima dėti ir paprastą, tik pertrinti per sietelį)
200 ml Lemon curd citrininio kremo
300 - 400 ml grietinėlės 36% (galima naudoti ir grietinę arba jogurtą)
5 v.š. cukraus pudros (ragaukit pagal skonį)
20 g želatinos 'Oetker'
100 ml šalto vandens
0,5 indelio Rududu (pyragėliams įdaryti)
Želatiną užpilame virintu šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
Ištriname varškę su citrininiu Lemon curd kremu, supilame paplaktą grietinėlę, cukraus pudrą. Gerai išmaišome. Supilame ištirpintą atvėsintą želatiną.
Kiekvieną pyragėlį išilgai įpjauname aštriu peiliu ir į vidų įtepame Rududu, lengvai suspaudžiame.
Imame formą nuimamais kraštais, į dugną įpilame truputėlį kremo ir išklojame įdarytais pyragėliais.
Tada užpilame pusę varškės kremo ir sudedame antrąją pyragėlių eilę ir supilame likusį kremą.
Statome į šaldytuvą porai valandų.
Kai tortukas sutingsta, puošiame pagal savo fantaziją.
Aš puošiau tirpintu šokoladu ;)
Skanaus!
2013 m. sausio 12 d., šeštadienis
Keksas 'Negriukas'
250 g margarino
1,5 st. cukraus
3 v.š. tamsios kakavos
3 v.š.vandens
100 g juodo šokolado
Visus šiuos produktus sudedame į puodą ir kai užvirs, verdame 5 minutes, kol masės viršus ims blizgėti.
1,5 st. miltų
3 a.š. kepimo miltelių
7 v.š. kefyro
4 tryniai
4 baltymai (atskirai išplakti iki standžių putų)
(galima į tešlą įpilti likerio)
Miltus sumaišome su kepimo milteliais, supilame į išvirtą masę ir išmaišome.
Supilame kefyrą, sudedame kiaušinių trynius ir viską vėl gerai išmaišome.
Atsargiai įmaišome išplaktus baltymus.
Masę supilame į riebalais pateptą didelę kekso formą arba į keksiukų formeles, ištiestas kepimo popierėliais.
Kepame įkaitintoje iki 190-200*C temperatūros orkaitėje, didelį keksą 50-60 min, o keksiukus ~20 min.
Tikriname pagaliuku, jei sausas - iškepęs.
Labai skanu keksus, likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, užpilti karamelizuotais migdolais.
Užpilas:
60 g sviesto
50 g cukraus
80 ml pieno
100 g migdolų drožlių
Užpilui visus produktus užkaitiname keptuvėje iki virimo ir užpilame ant kekso.
Dar pakepame 200* C temperatūroje apie 5-8 min, kol gražiai apskrunda migdolai.
60 g sviesto
50 g cukraus
80 ml pieno
100 g migdolų drožlių
Užpilui visus produktus užkaitiname keptuvėje iki virimo ir užpilame ant kekso.
Dar pakepame 200* C temperatūroje apie 5-8 min, kol gražiai apskrunda migdolai.
Skanaus!
P.S. receptuku pasidalino Jolanta, ačiū, laaaabai skanūs keksiukai.
Kiaušinis dešrelėje
pieniškos dešrelės (kuo ilgesnės, pvz. Hot dog)
kiaušiniai
prieskoniai
aliejus kepimui
Dešrelę pasidedame tarp 2 medinių stambesnių iešmelių ir peiliu įpjauname iki jų plonomis riekelėmis.
Tada dešrelę sulenkiame ir susmeigiame mediniu pagaliuku (dantų krapstuku).
Dešrelės žiedą dedame į įkaitintą keptuvę ir į viduriuką atsargiai įmušame kiaušinį.
Pabarstome prieskoniais, pakepame ir apverčiame.
Šaltinis: čia.
2013 m. sausio 11 d., penktadienis
Bandelės su dešrelėmis 'Caterpillar'
O 'Caterpillar' išvertus reiškia - vikšrelis ;) Tai išeitų - bandelė 'Vikšrelis' su dešrele :))
Na, labai jau man buvo įdomus šių gražių įdomių bandelių išlankstymo būdas, taigi dalinuosi savo darbo eiga.
Mielinę tešlą dariau pagal savo pamėgtus receptus: šį ar šį arba šį.
Tada vyniojau dešreles ir kepiau, kepiau, kepiau kelis kartus, kol atsirado noras bandyt vėl kažką naujo ;)
Pakildintą mielinę tešlą pasidaliname į vienodus kamuoliukus. Kamuoliuką iškočiojame į ovalų paplotėlį (maždaug pagal dešrelės ilgį) ir ant jo padedame dešrelę.
Sulenkiame paplotėlį pusiau ir sulipiname tešlos kraštelius, prispaudžiant prie dešrelės, taip pat gerai užlankstome užspaudžiame tešlos galus.
Tešlą su dešrele įpjauname ne iki pat galo į kokia 12-14 riekelių (jeigu ilgesnės dešrelės - pvz. Hot dog).
Dešrelės riekeles lankstome į vieną ir į kitą pusę, kairėn - dešinėn, šachmatine tvarka.
Ir taip išlankstome bandelę 'vikšrelį' ;)
Prieš kepimą aptepame kiaušinio plakiniu (jeigu mėgstate dar ir pomidorų padažu) ir užberiame tarkuotu sūriu. Taip pat galima pabarstyti ir pievagrybių.
Bekepant kelintą kartą šiuos 'Vikšrelius', sugalvojom kitaip į tešlą suvynioti dešreles ;)
Iškočiojame stačiakampį, per dešrelės ilgį, gabalą ir suguldome dešreles ant tešlos, palikdami tarpelius. Tada užklojame kitu tešlos gabaliuku. O tarpukus tarp dešrelių gerai užspaudžiame pirštais ir supjaustome siauromis juostelėmis.
Guldome ant kepimo popieriaus dešrelių ritinėliais į viršų.
Pakildiname kaip ir 'Vikšrelius'. Aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame.
Šaltinis: čia ir čia.
Varškės keksas su džiovintomis slyvomis
225 g tirpinto sviesto
225 g cukraus
5 kiaušiniai
300 g varškės 9%
300 g miltų
300 g varškės 9%
300 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
vanilinis cukrus
20 džiovintų slyvų (galima keisti mėgiamais džiovintais vaisiais, razinomis, spanguolėmis)
Sviestą ištirpiname ir atvėsiname. Susipjaustome slyvas.
Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purumo, sudedame per sietelį pertrintą varškę, vanilinį cukrų, supilame atvėsusį sviestą. Suberiame persijotus miltus su kepimo milteliais.
Išmaišome ir į tešlą suberiame susmulkintas slyvas.
Tešlą supilame į vieną didelę kekso formą arba į keksiukų formeles.
Keksą kepame įkaitintoje iki 190*C temperatūros orkaitėje apie 50-60 minučių, o keksiukams pakanka 20-30 minučių.
Skanaus!
Šaltinis: SM - @drij@.
Lengvas tortas su varške
Kremas:
40-45 g želatinos 'Oetker'
40-45 g želatinos 'Oetker'
2 citrinos
400 g grietinės 30%
400 g grietinės 30%
500 g kreminės varškės
600 g lieso jogurto
120 g cukraus pudros
1 didelė dėžutė konservuotų persikų
1 pakelis persikų želė 'Oetker'
Želatiną užpilame 100 ml šalto vandens ir paliekame kol išbrinks.
Želatiną užpilame 100 ml šalto vandens ir paliekame kol išbrinks.
Citrinas nuplauname, nutarkuojame žievelę, sultis išspaudžiame.
Išplakame grietinę, po truputį sudedame cukraus pudrą, kreminę varškę ir supilame jogurtą, citrinų sultis.
Želatiną pašildome kol išsileis, truputį atvėsiname ir plona srovele supilame į varškės masę, lengvai paplakdami šluotele.
Į atsegamą torto formą dedame vieną biskvitą, vos vos sulaistome persikų skysčiu ar skiestomis citrinų sultimis, užpilame 1/3 varškės kremo ir padėliojame saujelę supjaustytų persikų. Dedame antrąjį biskvitą, vėl nedaug sulaistome ir sudedame likusį kremą.
Statome į šaldytuvą 4-6 val, kol masė sustigs.
Konservuotus persikus gerai nuvarviname, supjaustome plonomis riekelėmis ir išdėliojame ant sustingusio kremo.
Paruošiame persikų žele su sumažintu vandens kiekiu (vietoj 500 ml pilame ~300ml), atvėsiname ir užpilame ant persikų.
Skanaus!
P.S. aš užpyliau truputį per šiltą žele, tai atskiedė kremo paviršių, jis vos paplaukė.
Tortas su maskarponės sūriu
Aš kepiau torto 'Rafelo svajonė' biskvitą.
Iškeptą biskvitą perpjauname į dvi dalis ir pertepame mėgstama rūgščia uogiene. Aš tepiau šviežiais juodųjų serbentų drebučiais, todėl pastovėję jie truputį pakeitė spalvą ir nudažė mano biskvitą mėlynai :)) bet skoniui tai nemaišė.
Greitesnis pagrindo variantas su sausainiais:
120 g sviesto
200 g sausainių (galima dėti daugiau sausainių, nes pagrindas gaunasi plonokas - apie1 cm )
200 g sausainių (galima dėti daugiau sausainių, nes pagrindas gaunasi plonokas - apie
Pagrindui sausainius sutrupiname gana smulkiai. Sviestą išlydome. Išardomą formą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame sumaišytus su sviestu sausainius. Paviršių išlyginame ir paspaudžiame delnu.
Dedame į šaldytuvą 30 min.
Kremas:
30 g želatinos 'Oetker'
2 citrinos
500 g mascarponės sūrio
250 g žaliųjų citrinų ir vanilės jogurto 'Rokiškio sūrio'
120 g cukraus
400 ml grietinėlės plakamos 36%
truputį vanilinio cukraus
Želatiną užpilame nedideliu kiekiu šalto vandens (~100ml) ir paliekame kol išbrinks.
500 g mascarponės sūrio
250 g žaliųjų citrinų ir vanilės jogurto 'Rokiškio sūrio'
120 g cukraus
400 ml grietinėlės plakamos 36%
truputį vanilinio cukraus
Želatiną užpilame nedideliu kiekiu šalto vandens (~100ml) ir paliekame kol išbrinks.
Citrinas nuplauname, nutarkuojame žievelę, sultis išspaudžiame.
Grietinėlę išplakame iki standžių putų ir padedame šaltai.
Šluotele lengvai plakame maskarponės sūrį, jogurtą, citrinos sultis, tarkuotą žievelę ir cukrų.
Želatiną pašildome kol išsileis, truputį atvėsiname.
Maišant jogurto - maskarponės masę, plona srovele supilame želatiną, išplakame šluotele.
Trumpam statome į šaldytuvą. Kai tik kremas pradeda stingti iki drebučių konsistencijos, išimame ir atsargiai įmaišome išplaktą grietinėlę.
Į atsegamą torto formą dedame pasirinktą torto pagrindą ir, ant viršaus užpylę kremą, dedame į šaldytuvą.
Kai masė jau bus apstingus, šakute ar šaukšteliu sušiaušiame paviršių bangelėmis.
Kai kremas pilnai sustingsta (po 3-4 valandų), papuošiame vaisiais ar uogomis ir lengvai pabarstome cukraus pudra.
'Tiramisu'
~500 ml stiprios juodos pupelių kavos
400 g biskvitinių sausainių 'Lady fingers' ('Damų piršteliai')
500 g maskarponės sūrio
3-4 kiaušinių tryniai
3-4 kiaušinių tryniai
3-4 v.š. cukraus pudros (pagal skonį)
420 g grietinėlės 35%
420 g grietinėlės 35%
4- v.š. tamsios kakavos
Kavą užplikome verdančiu vandeniu (maždaug 500 ml) ir paliekame pravėsti, prieš naudojimą nukošiame.
Kiaušinius gerai nuplauname šiltu vandeniu ir muilu (nes jie bus naudojami žali).
Jei bijote žalių kiaušinių, galima jų nedėti, tuomet atitinkamai padidiname grietinėlės ar mascarponės sūrio kiekį.
Trynius išplakame su cukraus pudra iki purumo ir lengvai įmaišome į mascarponę, kad gautųsi vientisa masė.
Grietinėlę išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į gautą masę.
Biskvitinius pirštelius pamirkome kavoje. Jei sausainiai kieti merkiame tik kelioms sekundėms, jei minkšti - greitai įmerkiame ir traukiame, kad nepermirktų.
Stikliniame inde išdėliojame jų pirmąjį sluoksnį ir užtepame kremo, truputį pabarstome kakavos.
Stikliniame inde išdėliojame jų pirmąjį sluoksnį ir užtepame kremo, truputį pabarstome kakavos.
Taip sluoksniuojame, kol baigiasi produktai. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo - ant jo gausiai užberiame kakavą per sietelį, kad nebūtų gumuliukų ir lygiai pasidengtų paviršius.
P.S. Į kavą labai tinka įpilti šiek tiek mėgiamo likerio, brendžio, romo ar konjako.
Šaltinis:SM.
Šaltinis:SM.
2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis
Tinginių cepelinai
Kažkaip laaabai greitai pradėjo plisti labai užkrečiama tinginių liga - Inos 'Tikri tikrų tinginių cepelinai' :)) Na, kaip gi, ar aš atsilaikysiu ;))
Imame 18 didesnių bulvių:
9 išverdame su lupena,
9 nuskutame.
Kol verda bulvės, pasiruošiame mėsą (naudojau maltą kumpį), sudedame mėgiamus prieskonius, įpilame vandens, suminkome.
Kol verda bulvės, pasiruošiame mėsą (naudojau maltą kumpį), sudedame mėgiamus prieskonius, įpilame vandens, suminkome.
Išvirtas bulves nulupame ir sumalame mėsmale.
Žalias bulves sutarkuojame smulkia burokine ar korėjietiškų daržovių tarka. (aš tokia ir tarkavau).
Skysčio nenupilame.
Į dubenį sukrečiame sumaltas ir sutarkuotas bulves, suberiame 330 g krakmolo ir žiupsnelį drukos. Gerai išminkome ir šlapiomis rankomis formuojame cepelinus, dedame juos į pasūdytą verdantį vandenį.
Skanaus!
P.S. Man išėjo 17 didelių cepelinų. Nors išvirusiuose ceplinuose ir matėsi tarkuotų bulvių juostelės, skoniui tai neturėjo jokios reikšmės. Cepelinai laaabai skanūs, tarkė minkšta ir puri.
Darbo tikrai nedaug, o svarbiausia - nereikia sunkti skystimo iš tarkių ;)
Varškės tortas 'Marsas'
250 g šokoladinių sausainių
150 g sviesto
3 a. š. želatinos
60 ml vandens
375 g kreminės varškės
1 a. š. vanilės
120 ml cukraus
300 ml riebios grietinėlės
3 šokoladukai 'Mars'
375 g kreminės varškės
1 a. š. vanilės
120 ml cukraus
300 ml riebios grietinėlės
3 šokoladukai 'Mars'
Sausainius susmulkiname iki trupinių ir sumaišome su ištirpintu sviestu.
Šia mase lygiu sluoksniu išklojame torto formos dugną ir truputį pakeliame kraštelius.
Uždengiame plėvele ir dedame į šaldytuvą ~1 val.
Želatiną užpilame 60 ml vandens, paliekame išbrinkinti ir ištirpiname ant nedidelės ugnies.
Mikseriu išplakame varškę su cukrumi ir vanile.
Atskirai išplakame grietinėlę ir palaipsniui įmaišome į varškę.
Supilame želatiną.
Kad želatinos nesutrauktų siūlais, į ją įdedame pora gerų šaukštų varškės masės, lėtai išmaišome, ir po truputį viską supilame į varškę.
'Mars' šokoladukus smulkiai supjaustome.
Gautą masę sudedame dalimis į formą ant sustingusio sausainių pagrindo, išdėliodami 'Mars' šokoladukų gabalėlius.
Statome į šaldytuvą 4 – 6 val.
P.S. tai vienas pirmųjų mano darytų tortų 2009 metais, gal nefotogeniškas, gal susivėlęs :))bet buvo labai skanus, todėl įkėliau receptuką ;)
Šaltinis: SM.