2023 m. spalio 7 d., šeštadienis

Varškės pyragas

Labai greitas, purus ir minkštas. 


2 kiaušiniai

9 v. š. cukraus

9 v. š. aliejaus

9 v. š. pieno

12 v. š. miltų

2 a. š. kepimo miltelių


1 kg varškės (9%)

4 kiaušiniai

3 v. š. cukraus

0,5 a. š. druskos



Į dubenį įmušti kiaušinius, berti  cukrų, plakti mikseriu kol pabals. Pilti aliejų, pieną, paplakti ~1min. Miltus išsijoti, sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į suplaktą kiaušinių masę.

Viską sumaišyti iki vientisos masės. 

Į kepimo formą (mano forma 25x35cm) įtiesti kepimo popierių ir supilti pusę tešlos. 

Kepti įkaitintoje 180 C orkaitėje ~10 min, kol gražiai pagels. 

Į dubenį sudėti varškę, cukrų, druską, kiaušinius. Viską gerai sutrinti blenderiu iki vientisos masės.

Ant iškepusio lakšto sudėti visą varškės masę ir tolygiai paskirstyti. Ant viršaus užpilti likusią pusę tešlos. 

Pyragą kepti 30 - 40 min.  

Kai pyragas šiek tiek pravės, galima pabarstyti cukraus pudra. 

Skanaus!

P. S. Galima ant varškės sluoksnio dėti uogienės. Šį kartą dėjau vyšnių. 





Naminis keptas pomidorų padažas

(pagal Vytaro Radzevičiaus receptą)


3 kg  supjaustytų pomidorų

3 pjaustyti svogūnai

2 galvos česnako

1 st. rudojo cukraus

2 v. š. druskos

1 a. š. maltų juodųjų pipirų

100 ml alyvuogių aliejaus

1 aitrioji paprika arba 1 a. š. miltelių

šakelė rozmarino arba 1 a. š. džiovinto

šakelė raudonėlio arba 1 a. š. džiovinto


Pomidorus ir svogūnus supjaustome stambiais gabalais, česnaką skiltelėmis. Viską sudedame į aukštesnę skardą. Dedame kepti į įkaitintą 160 C temperatūros orkaitę 2 valandoms.

Tada supilame į puodą, ištraukiame žalumynų šakeles, sublenderiuojame, užkaitiname iki užvirimo. Supilstome į stiklainius ir sandariai užsukame.



Skanaus! 

2023 m. rugpjūčio 22 d., antradienis

Vienos keptuvės sumuštinis su kiaušiniu, sūriu ir pomidoru



2 kiaušiniai
pipirai, druskos žiupsnelis
truputis aliejaus
2 riekelės batono
sūrio lapelis (arba tarkuoto žiupsnis) 
pomidoro griežinėliai



Kiaušinius išplakame su žiupsneliu druskos, įberiame pipirų. 
Įkaitiname nedidelę keptuvę su trupučiu aliejaus. Supilame kiaušinio plakinį. 
Ant viršaus dedame dvi riekeles batono ir tuojau jas atverčiame atgal. Viską lengvai apkepame, kol apatinė pusė gražiai pagelsta. 
Apverčiame omletą su duonos riekėmis ir ant vienos jų dedame sūrį bei pomidoro griežinėlius. Užvožiame sumuštinį.

Trumpai pakepame, kad sūris lengvai išsilydytų.

Skanaus!

P. S. prie sūrio galima dėti kumpio ar dešros, avokado, žalumynų. 

2023 m. rugpjūčio 21 d., pirmadienis

Pomidorai savo sultyse (be pasterizavimo)


1 l blanširuotų pomidorų

1 a. š. su kaupeliu druskos

1 a. š. cukraus 


Tinka sriuboms, garnyrams, makaronų ir mėsos padažams.


Pomidorus viršūnėlėje įpjauname kryžiuku ir nardiname į verdantį vandenį  2-3 minutėms. Išgriebtus dedame į kuo šaltesnį vandenį ir paliekame pravėsti. Nulupame odeles.

Jei pomidorai dideli, pjaustome ir sudedame tvarkingai, be didelių tarpų į tuščią puodą (būtinai pasimatuojame jo litražą, kad žinotume druskos ir cukraus kiekį).  

Vienam litrui pomidorų užberiame 1 arbatinį šaukštelį su kaupu druskos ir 1 arbatinį šaukštelį cukraus (nebūtina, jei pomidorai saldūs, ar nenaudojate cukraus). Mediniu šaukštu permaišome ir paliekame  porai valandų vėsesnėje patalpoje. Per tą laiką pomidorai išleidžia sultis, jų pilnai užteks konservavimui, nereikia pilti vandens, nei kito skysčio.

Praėjus 2 valandoms, puodą statome ant ugnies, užkaitiname iki užvirimo, nugraibome putas ir kuo skubiau išpilstome į stiklainius, užsukame, dedame dangteliais žemyn. Labai šiltai apklojame ir paliekame iki visiško atvėsimo. 


Skanaus!

P. S. Galima gaminti su  česnakais, su svogūnais, su krapais, na, ir be priedų, kaip gaminau aš. 

Esu gaminusi žiemai 'Pomidorai sausai', ten dėjau česnako, kaip ir buvo nurodyta recepte. Bet man buvo jo per daug, tad šį kartą šiame recepte jų nedėjau. 




2023 m. rugpjūčio 8 d., antradienis

Agurkai su ciberžole žiemai


Marinatui:

1 l vandens

2 v. š. druskos 

2 v. š. medaus

1 - 1.5 stiklinės cukraus (dėjau vieną)

1 a. š. su kaupu ciberžolės

150 - 200 ml acto 9% (pyliau 150 ml) 


Agurkus nuplauname, nublanširuojame, nupjaustome galiukus. 

Marinatui vandenį supilame į puodą, dedame druską, cukrų, medų, ciberžolę, užverdame, sulėtinę ugnį, supilame actą, vel užverdame.

Į švarius stiklainius dedam krapų pundelį, skiltelę česnako, po kelis kvapiuosius ir juoduosius pipirus. 

Didesnius agurkus supjaustome į 4 dalis ar dar smulkiau, mažiukus agurkėlius galima pjauti pusiau ar dėti visai nepjaustytus. Sudedame į stiklainius, užpilame verdančiu marinatu.

Užpiltus agurkus palaikome pusvalandį, nupilame marinatą atgal į puodą, užverdame ir vėl užpilame. 

Užsukame dangteliais. Apklojame šiltai,  paliekame atvėsti. 

Šiuo marinatu užpyliau ir cukinijas.

Skanaus! 

2023 m. liepos 15 d., šeštadienis

Agurkai su pomidorų padažu

 

3,5 kg agurkų

150 g česnako

350 - 400 ml pomidorų padažo

150 ml aliejaus (galima pilti 100 ml) 

150 ml acto 9%

150 g cukraus

1,5 v. š. druskos


Agurkus supjaustome 1 cm griežinėliais, česnaką sukapojame. Dedame į puodą, supilame pomidorų padažą, aliejų, actą, beriame druską ir cukrų. 

Kaitiname ant silpnos ugnies. Kai užverda, dar pakaitiname 6 - 10 minučių. 

Supilstome į stiklainius, uždarome dangteliais, užklojame šiltai ir paliekame atvėsti. 

Išeiga 6 stiklainiai 0.7 l talpos ir 'paragauskis' 😁

Skanaus! 



2023 m. liepos 13 d., ketvirtadienis

Braškinis tiramisu - vasaros desertas


Formos dydis 25 x 25 cm


400 g (2 pakuotės) biskvitinių pirštelių Savoiardi1 kg braškių200 g cukraus

Kremui:

500 g mascarponės 
420 g grietinėlės, 35% riebumo50 g cukraus pudros (arba pagal skonį)

Braškes su cukrumi užviriname. Sublenderiuojame. Atvėsiname.Grietinėlę išplakame iki standumo, lengvai įplakame mascarponę, sudedame cukraus pudrą, išmaišome.Ant indo dugno dedame 2-3 šaukštus braškių tyrės. 

Kiekvieną Savoiardi  pirštelį pamirkome braškių tyrėje ir dėliojame ant dugno. Aptepame plonai tyre. Uždedame kremo sluoksnį, išlyginame. Vėl kartojame: Savoiardi piršteliai, tyrė, kremas.

Papuošiame viršų šviežiomis braškėmis.Dedame į šaldytuvą 4 val. arba per naktį.

Skanaus! 


Kondensuoto pieno keksas su konservuotais persikais


Ilga kekso forma 35 x 10 x 6 cm


1 skardinė (395g) kondensuoto pieno

120 g tirpinto sviesto 

100 g grietinės ar natūralaus jogurto 

3 kiaušiniai 

1 a. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto 

1 a. š. kepimo miltelių 

300 g miltų 

žiupsnelis druskos 

1 didelė skardinė (820g) konservuotų persikų saldžiame sirupe

1 pakelis migdolų plokštelių (viršui pabarstyti)


Orkaitę įkaitiname iki 190 C temperatūros.

Sviestą išlydome, paliekame šiek tiek pravėsti. Viename dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Į kitą dubenį įmušame kiaušinius, supilame kondensuotą pieną, sviestą, sudedame vanilę. Išplakame plaktuvu. Sudedame grietinę, po to įsijojame miltus ir gerai išmaišome.

Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popierių ir supilame pusę tešlos. Suberiame pusę nusausintų ir supjaustytų kubeliais persikų puselių. Pilame likusią tešlą, dedame likusius persikus. Kekso viršų gausiai užbarstome migdolų plokštelėmis.

Kepame apie 50-60 min. Ar pyragas iškepęs, patikriname mediniu iešmeliu. 


Nesudėtingas ir labai gardus pyragas. Galima patiekti su ledais. 


Skanaus! 




2023 m. liepos 11 d., antradienis

Bandelės su cinamonu ir užpilu /Cinnamon rolls/


500 g miltų

250 g pieno

25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)

2 tryniai

100 g cukraus

100 g sviesto

žiupsnelis druskos


2 v. š. sviesto tirpinto

rudo cukraus

cinamono


Užpilui:

100 g filadelfijos sūrio ar maskarponės

50 - 100 g cukraus pudros

2 v. š. tirpinto sviesto

2 v. š. pieno

1 citrinos sultys



Pieną pašildome, sudedame ištrintas su trupučiu cukraus mieles, išmaišome ir gautą skystį supilame į išsijotus miltus. Sviestą ištirpiname, šiek tiek atvėsiname ir supilame į miltus. Trynius ištriname su likusiu cukrumi ir pilame į miltus, įberiame žiupsnelį druskos. 


Tešlą gerai išminkome, pridengiame ir paliekame 1 valandai pakilti.

Tešlą kočiojame į stačiakampį, jei per minkšta kočioti, pabarstome miltais. Aptepame lydytu sviestu, pabarstome cukrumi ir cinamonu. 

Susukame į ilgą vyniotinį, jį supjaustome į 20 riekelių, sudedame į skardą, ištiestą kepimo popieriumi. 

Bandeles pakildiname dar apie 20 min. ir kepame 180-190*C temperatūroje ~20 - 25 min. kol gražiai pagelsta.

Užpilui sviestą ištirpiname, sudedame visus produktus ir išplakame šluotele. 

Aptepame karštas bandeles, ir dar kartą pakartojame, kai pravėsta. 

Skanaus!