2011 m. spalio 25 d., antradienis

Kepti nektarinai su pelėsiniu sūriu

3 nektarinai
pelėsinis sūris (dėjau su mėlynuoju pelėsiu)

2 v.š. rudojo cukraus
60 ml balzaminio acto.


Nektarinus perpjauti per pusę, išimti kauliukus ir vos vos išskobti. Į išskobtą viduriuką sudėti pelėsinį sūrį.
Įdarytus vaisius kepti 180*C temperatūroje ~10 min., kol nektarinai suminkštės, o sūris išsilydys.
Kol vaisiai kepa, mažoje keptuvėje ant nedidelės ugnies pakaitinti balzaminį actą ir cukrų. Maišant pavirinti, kol cukrus ištirps ir liks maždaug 2 šaukštai sirupo.


Iškeptus nektarinus aplieti karštu sirupu ir gardžiuotis burnoje tirpstančiu pikantišku desertu.


Skanaus!

Šaltinis čia.

2011 m. spalio 24 d., pirmadienis

Pyragas 'Obuolių ruduo'

3 kiaušinių tryniai
0,5 stiklinės cukraus
200g minkšto sviesto
~500g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
vanilės

3 baltymai
0,5 st. cukraus
citrinų sulčių arba citr. rūgšties

2 šaukštai krakmolo (nebūtinai)
6 – 7 dideli obuoliai

Trynius išplakti su cukrumi iki baltumo, įmaišyti sviestą, vanilę, miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska.
Užminkyti nekietą tešlą. 1/3 tešlos atgnybti ir padėti į šaldiklį.


Atskirai inde išplakti kiaušinių baltymus su cukrumi ir rūgštele iki standumo.

Kepimo formą, išteptą riebalais, iškloti tešla, padengiant dugną ir sieneles.
Ant tešlos sudėti riekelėmis pjaustytus obuolius (kuo daugiau obuolių, tuo skaniau). Galima ant obuolių užberti krakmolo ir gerai išmaišyti. 
Ant viršaus tolygiai paskleisti išplaktus baltymus.
Iš kameros išimti likusią tešlą ir ant pyrago viršaus užtarkuoti burokine tarka.

Kepti iki 180*C įkaitintoje orkaitėje ~40 min.









Skanaus!


Šaltinis čia.

Keksas Zebras

4 kiaušiniai
1 st. cukraus
150g sviesto
200g grietinės
~2 st. miltų (dedu be kaupo)
0,5-1 a.š. sodos nugesintos
2-5 v.š. kakavos (pagal skonį)


Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti ištirpintą ir šiek tiek atvėsintą sviestą, grietinę, berti vieną stiklinę miltų, nugesintą sodą.
Tuomet įmaišyti likusius miltus (pasilieku kokius 3-4 šaukštus i baltą tešlą). Tešla turi būti ne per tiršta, geros grietinės konsistencijos.
Tešlą padalijam į dvi dalis, vienoje iš jų įmaišom kakavą, o į kitą dalį pasiliktus miltus.                  
Į skardą dedam šaukštą - siaurą ruožą šviesios tešlos, ant viršaus - šaukštą tamsios, kartojam kol baigiam tešlą. Kartais supilu pusę baltos, tada visą kakavinę, ir vėl baltą.
Kepu 180*C laipsnių temperatūroje apie 50-60 min.

Skanaus!


2011 m. spalio 5 d., trečiadienis

Cinamoninių juostelių pyragas

Mano forma - 36x12x6cm

Puodelis – 250ml  

Tešla:
~450g miltų  (~3,5-4 puodeliai - tiek, kad susiminkytų į labai minkštą kamuoliuką)
50g cukraus  (¼ puodelio)
22 g šviežių mielių arba 2 ¼ a.š. sausų mielių  
½ a.š. druskos
60g ištirpinto sviesto  (4 v.š.)
150 ml pieno (galima per pusę su vandeniu)
1-2 a.š. vanilinio cukraus
2 dideli kiaušiniai

Aptepimui:
60g ištirpinto sviesto  (4 v.š.)
200g cukraus  (1 puodelis)
2 a.š. cinamono
½ a.š. šviežiai tarkuoto muskato (nedėjau)


Paruošti mielinę tešlą. Mieles ištrinti su 1 šaukšteliu cukraus, užpilti šiltu pienu.
Sviestą ištirpinti, atvėsinti. Kiaušinius ištrinti su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi. 
Į dubenį išsijoti miltus, suberti druską. Tada supilti pakildintas mieles, sviestą, ištrintus su cukrumi kiaušinius ir suminkyti minkštą tešlą. Miltus pasireguliuoti, tešla turi būti labai minkšta, šiek tiek lipni.
Labai plonai ją aptepti sviestu ir uždengus rakšluostuku, palikti kilti 1 val.

Pakilusią tešlą galima laikyti šaldytuve per naktį ir pyragą kepti ryte. Tada prieš kočiojimą reikia palaikyti 30 min. kambario temperatūroje, išėmus iš šaldytuvo.

Kol tešla kyla, ištirpinti sviestą. Sumaišyti atskirame indelyje cinamoną ir cukrų.

Tešlą iškočioti į maždaug 30x50 cm stačiakampį,  tada virtuviniu teptuku/šepetėliu tešlą aptepti sviestu ir pabarstyti cinamono - cukraus mišiniu. Netaupyti, berti ir tepti gausiai.

Supjaustyti tešlą į 6 juostelės vertikaliai. Sudėti juostelės vieną ant kitos, ir vėl supjaustyti į 6 gabalėlius horizontaliai, gaunasi maždaug 5x8cm kvadratėliai. 
Sukrauti vieną ant kito kvadratėliuss ir dėti juos šonu stačiai į paruoštą formą.


Uždengti rankšluosčiu ir palikti kilti šiltoje vietoje 30-45 min.

Kepti 180-190*C temperatūroje ~40-45 minutes, kol gražiai pagels.

Jei viršus per daug kepa,  pridengti folija iki kepimo pabaigos.
Išimti iš orkaitės ir leisti pastovėti formoje 20-30 minučių.


Tada atsargiai išimti ir skanauti, plėšiant po apskrudusią cinamoninę riekelę.



Skanaus!


P.S. nuostabus pyragas, kepsim dar ne kartą tikraiiii. 
Galima kepti ir keksiukų formelėse, gaunasi gražios 'rožytės'.

Ačiū Ilonai, kad pasidalino puikia idėja ir nuoroda ;)

Šaltinis čia.

2011 m. spalio 4 d., antradienis

Citrininiai keksiukai su aguonomis

Iš vienos normos išeiga - 12 tradicinių arba 24 mažutėliai keksiukai.

170 ml aliejaus
150 ml pieno
1 didelio kiaušinio
1 kiaušinio baltymo
1 citrinos sulčių bei tarkuotos žievelės

225 g kvietinių miltų
1 a. š. kepimo miltelių
210 g cukraus pudros
1/2 a. š. druskos
2 a. š. aguonų

Viename dubenyje sumaišyti drėgnus produktus: aliejų, kiaušinį, baltymą, pieną, citrinos sultis bei citrinos žievelę. 
Kitame dubenyje sumaišyti sausus produktus: miltus, kepimo miltelius,  cukraus pudrą, druską bei aguonas.
Tada sausus produktus sumaišyti su drėgnais reikia gana greitai ir labai stipriai nemaišant. Tešlą išdėlioti į 12 tradicinių keksiukų formelių.

Kepti 190*C temperatūroje apie 20-25 min. kol gražiai paruduos. 























Skanaus!


P.S. šį keksiukų receptą turbūt išbandžiau patį pirmąjį, ir laabai patiko. Dabar suradus nuoroda (o pasirodo, čia Nerytės receptukas ;), Neringos aprašyme radau, kad tai irgi jos pirmieji keksiukai ;)

Šaltinis čia.  

Dėmėtasis pyragas

Forma 26 cm skersmens.

Tešlai:
3 kiaušiniai
150g cukraus
100g margarino
150g miltų (tešla turi būti kaip tiršta grietinė)
3 v.š. juodos kakavos
1 a.š. sodos


Įdarui:
200g varškės
1 a.š. vanilinio cukraus
25 g cukraus

2-3 v.š. grietinės
 
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios masės. Ištirpinti margariną, leisti jam šiek tiek atvėsti ir maišant pilti į kiaušinių masę, suberti kakavą, miltus ir supilti nugesintą sodą.
Gerai išmaišyti tešlą.

Varškę ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įdėti grietinę, gerai permaišyti. (Kartais dar įmušu 1 kiaušinį).

Į išteptą riebalais formą supilti pusę tešlos. Šaukštu išdėlioti varškės masę kauburėliais, užpilti likusia tešla. Kepti 180-190*C temperatūroje apie 40-50 min.

Skanaus!

Keksas su karamelizuotais migdolais

Nedidelei kekso formelei - 11x24 cm

150g kambario temperatūros sviesto
125g cukraus
vaniles esencijos
2 kiaušiniai
5 v.š. vandens
150g miltų
1 a.š. kepimo miltelių

Užpilui:
50g sviesto
25g cukraus
1 v.š. pieno
30g migdolų drožlių

Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purumo, įpilti vanilės esencijos, po vieną imušti kiaušinius, labai gerai išsukant. Įpilti 5 šaukštus vandens, suberti miltus su kepimo milteliais.
Tešlą supilti į išteptą riebalais formą.
Kepti 180*C temperatūroje 40 min. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos užpilti užpilą.

Užpilui visus produktus užkaitinti keptuvėje iki virimo ir užpilti ant kekso.
Dar pakepti 200* C temperatūroje apie 5-8 min, kol gražiai apskrus migdolai.


Skanaus!

P.S. nuostabus keksas. Ačiū Linstai, kad pasidalino receptėliu ;)
Skaniausias visiškai atvėsęs. Mes neiškentę prapjovėm karštą, todėl foto pjūvis toks aptrupėjęs :))

Gaminant užpilą galima ir nepagailėti migdolų, padvigubinti jų kiekį. Iškepę jie nuostabiai kvapnūs ir traškūs :))

Smetoniškas medaus tortas

Stiklinė - 250 ml.

1 st. cukraus
3 - 4 kiaušiniai
1 a.š. sodos (nugesintos a.š. acto)
4 st. miltų  (sudėjau beveik 6 st.)
150 g sviesto
7 - 10 šaukštų medaus

Pertepimui:
1,2 kg grietinės arba grietinėlės
2 citrinos
6 - 7 v.š. cukraus pudros (pagal skonį)


Į dubenį įmušti kiaušinius ir juos gerai išplakti, suberti cukrų, supilti medų, sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą. Dubenį įstatyti į karšto vandens vonelę ir masę plakti kol sutirštės ir pasidarys puri. Tada masę ataušinti ir suberti miltus, nugesintą sodą arba kepimo miltelius. Minkyti, kol nelips prie rankų.
Užminkytą tešlą padėti valandai šaltai.
Iš atšaldytos tešlos ant kepimo popieriaus (prieš tai patepto aliejumi) iškočioti norimo dydžio blynus (kad lengviau kočiotųsi ir tešla neliptų prie kočėlo - pastarąjį taip pat patepti aliejumi). Ant iškočioto blyno uždėti didelę lėkštę ar apskritą formą ir išpjauti apskritimus.

Kepti 220-250*C temperatūros orkaitėje (kartu su kepimo popieriumi), kol paruduos.
Tik įdedi, ir jau reikia labai greitai ištraukti, kepa vos kelias minutes. 

Nuo iškepusio dar karšto blyno atsargiai nulupti kepimo popierių ir iškart apipjauti kraštelius pagal formą.


Į grietinę supilti citrinų sultis, suberti cukraus pudrą - ji suteikia purumo. Gerai išplakti mikseriu iki standumo. Kremu pertepti iškeptus lakštus. Viršų bei torto kraštus taip pat aptepti paruoštu kremu, tuomet apibarstyti trupiniais ir mažiausiai aštuoniom valandom (geriausiai visai parai) palikti vėsiai, kad susigertų kremas. 


Skanaus!

P.S. Miltų man suėjo beveik 6 stiklinės. Bet galima minkštesnę tešlą daryti, nes paskui ji šaldytuve pakietėja, susitovi ir lengviau kočėjasi.


Originaliam recepte rašo, kad iš tokio kiekio tešlos išeina apie 9-10 lakštų. Vieną jų  - skirti trupiniams, torto papuošimui.

Iš šio tešlos kiekio man išėjo gana daug lakštelių: 10 vnt 28 cm skersmens
ir 10 vnt 16 cm skersmens.

Tortas skaniausias po 2-3 parų, kai susistovi ir subręsta :)

Šaltinis čia.

Slyvų pyragas

Šį pyragą visada kepu su obuoliais, jis nuostabiai skanus. Bet kartą išbandžiau su slyvomis, pavyko taip pat. Pas mane užrašuose prie šio pyrago yra žodelis - superinissss :))


6 kiaušiniai
1 st. cukraus
2 st. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
vanilinio cukraus

slyvų 1-1,5 kg (be kauliukų)

kai kepu su obuoliais, jų dedu dauuug ~2 kg  (jau nuvalytų).

Kiaušinius išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, berti miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti. Tada supilti ant paruoštų slyvų ar obuolių, lengvai permaišyti. Tešlos bus nedaug, vos apsivels. Supilti į išteptą riebalais skardą.

Kepti 190-200*C temperatūroje apie 40-50 min, kol gražiai pagels.



Skanaus!

Varškinės pynutės

300 g miltų  (sunaudojau daugiau)
2 a. š. kepimo miltelių
100 g cukraus (dėjau 50g - užtenka)
1 a. š. vanilės
150 g varškės  (dėjau 180 g)
1 kiaušinis
100 ml pieno
50 ml aliejaus
trupučiukas druskos

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Baltymą išmaišyti su cukrumi. Supilti pieną, aliejų, vanilę, įmaišyti varškę. Suberti persijotus miltus ir užminkyti tešlą.
Tešlą padalinti į 12 dalių. Kiekvieną dalį dar dalinti į tris dalis. Iš kiekvieno gabaliuko suformuoti ~ 15 cm ilgio juosteles, kurias supinti į pynutes - kasytes.
Kasytes dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Kiaušinio trynį sumaišyti su 1 v. š. pieno ir aptepti bandeles. Pagal skonį pabarstyti cukrumi, migdolais ar kitais riešutais.
Kepti iki 200*C įkaitintoje orkaitėje ~ 20 min.

Skanaus!

Šaltinis SM.


2011 m. spalio 2 d., sekmadienis

Žagarėliai

Parašiau pavadinime - žagarėliai, bet mūsų šeimoje, nuo močiutės laikų šis kepinys vadinamas - auselėmis.






































3 kiaušiniai
16 v.š. cukraus (galima mažiau, pagal skonį)
1,5 st. grietinės
1 st. kefyro
1 a.š. su kaupu sodos
1 pakelis vanilinio cukraus (4a.š. su kaupu)
žiupsnelis druskos
miltų tiek, kad būtų minkoma, minkšta kočiojama tešla, bet ne kieta

aliejaus virimui

cukraus pudros pabarstymui

Kiaušinius ištrinti su cukrumi iki purios masės, supilti grietinę, tada - kefyrą išplaktą su soda, suberti vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišyti. Berti išsijotus miltus ir minkyti tešlą. Tešla turi būti kočiojama, bet reikia stengtis miltų nepadauginti.

Suminkytą tešlą aš daliju į kokias 3 dalis, 2 dalis suvynioju į plėvelę ir padedu į šaldytuvą. Kepu tik iš 1 dalies, kai suvalgome, tada kepu kitą partiją sekančią ar dar kitą dieną. Tešla, pastovėjusi šaldytuve 2-3 paras būna tikrai geresnė, iškepę 'auselės' tada būna korėtos, tuščiavidurės su traškesne plutele.

Kočioti labai patogu ant aliejuoto paviršiaus, tada nelimpa prie rankų, ir verdant aliejuje nė kiek neputoja ir nedega.
Iškočioti lakštą maždaug 0,5 cm storio, supjaustyti juostelėmis, jų viduryje padaryti pjūviuką ir 'auselę' pernerti per įpjovą. Arba formuoti pagal savo fantaziją.

'Auseles' virti puodelyje įkaitintame aliejuje, iš abiejų pusių. Išėmus, dėti ant popierinio rankšluostuko, kad nuvarvėtų.

Pabarstyti cukraus pudra.





Skanaus!

2011 m. spalio 1 d., šeštadienis

Ežiukai

Ežiukams tešlą pasidariau iš 1/4  Lietuviškos eglės  tešlos.

Išėjo ~24 ežiukai, tokie nemaži, dariau visus vienodo dydžio. Tirpstantys burnoje ;)


Formavau ir glajumi tepiau kaip ir  grybukus. 


Skanaus!

Minkšti guminiai meduoliai

2 kiaušiniai
150g cukraus
100g medaus (naudoju dirbtinį)
100g margarino EVE  arba  sviesto 82%

2 a.š. gesintos sodos
mėgiamų meduolių prieskonių
450g miltų 



Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų ir ištirpintą margariną, viską išmaišyti. Dėti dubenį ant garų (puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti, kol cukrus ištirps.
Nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti, tešla suputos, tada berti miltus ir užminkyti maloniai minkštą tešlą (jeigu per skysta, dėkite daugiau miltų, bet tešla turi buti ne kieta.


Atšaldyti nereikia, iš karto kočiokite ~7 mm storio tešlos lakštą ir išspauskite norimas figūrėles.


Kepti 220*C temperatūroje apie 7-10 min. kol gražiai paruduos.




Glajui:
1 baltymas
150g cukraus pudros
citrinos rūgštelės pagal skonį.

Dubenėlyje viską gerai išsukame. Masė neturi būti labai skysta, nes nelaikys formos.
Jei per skysta, dėkite dar cukraus pudros.

Kažkuriais metais dariau spalvotus glajus, tai buvo pirmieji mūsų meduoliai :))





Skanaus!






Šaltinis: receptas Cypsiuko iš SM. Tikriausiai jau daugelio išbandytas :)

Minkšti meduoliukai su įdaru

Receptas iš kažkurio rusiško forumo. Išeiga gana nemaža ;)

1 kiaušinio trynys
1st. cukraus (dėjau 0,5 st. cukraus ir 0,5 st. medaus)                                                       

8 v.š. pieno
5 v.š. aliejaus                                                      

250g varškės                                                       
4 a.š. kepimo miltelių                                         
4 a.š. vanilinio cukraus
450-500g miltų                                                  

žiupsnelis druskos
džiovintų spanguolių
prieskonių meduoliams.

Glajui:
100g cukraus pudros,
1 baltymoas
1 v.š. karšto vandens.


Trynį išmaišyti su cukrumi, sudėti pieną, aliejų, varškę, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską, prieskonius, tik miltų visų nedėti iš karto, gal jų tiek ir nereikės. Versti masę ant stalo ar lentelės, minkyti, jei reikia sudėti miltus, kurie liko, kai išsiminkys, tešlą padėti 1 val. į šaldytuvą. Po to išėmus, pasidaryti volelį, jį supjaustyti mažais gabalėliais ir daryti rutuliukus, į vidų įspausti po džiovintą spanguolę.


Dėti į ištiestą kepimo popieriumi skardą. Kepti 170*C temperatūroje apie 15-20 min.

Glajui sumaišyti visus produktus ir kelias minutes paplakti.


Kai meduoliukai atvės, juos galima apipilti visu glajumi ir gerai išmaišyti, galima papuošti įvairiais pabarstukais, aguonomis.

Aš mirkiau po vieną į glajų, kad gražiai pasidengtų, ir dėjau ant grotelių apdžiūti.

Na, o pabarstukais puošė mano mažoji pagalbininkė :)

Skanaus!

P.S. Mirkant po vieną į glajų gaunasi lygiau ir gražiau. Bet reikia labai daug laiko taip žaisti ;)

Meduoliai Pepparkakor

Tai tradicinis švediškas kalėdinis skanėstas, pažodžiui verčiant,- pipiriniai sausainiai, geriau žinomi kaip imbieriniai sausainiai. Nors sausainių recepte per ilgą laiką nebeliko pipirų, tačiau pavadinimas Pepparkakor taip ir nepakito.
Ši tešla kočiojama labai plonai, tada spaudžiami įvairių formų sausainiai. 


Pepparkakor tešla labai tinka kepti ir statyti kalėdinius namelius.


150g melasos sirupo arba klevų sirupo (naudojau skystą medų)
110g sviesto
70-100g rudojo cukraus 
1 didelis kiaušinis
375 g miltų
½ arb.š. cinamono
½ arb.š. malto imbiero
½ arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. maltų gvazdikėlių
¼ arb.š. druskos


Nedideliame puode ištirpinti medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant. Leisti masei užvirti, kol visi cukraus kristalai visiškai ištirps. Nukelti nuo ugnies ir atvėsinti mažiausiai pusę valandos. Masė turėtų gautis tąsi kaip karamelė.

Dubenyje išsijoti miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuoti nedidelę duobelę, į ją įmušti kiaušinį, supilti paruoštą sirupą ir suminkyti tešlą. Jei tešla pernelyg lipni, pridėti šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą maždaug dviems valandoms (galima per naktį).

Tešlą padalinti į mažesnes dalis ir kiekvieną plonai iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspausti meduolius ir dėti į kepimo popieriumi ištiestas skardas.


Kepti 175*C temperatūroje apie 8-10 min. kol gražiai paruduos.

Reikia būti labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!
Iškeptus sausainius perkelti į sandarų indą ar dėžutę ir laikyti kiek tik norisi.



Skanaus!

P.S. iš normos man išėjo 5 skardos plonų meduoliukų - žmogeliukų. 
Labai skanūs, trapūs, traškūs meduoliukai.

Šaltinis čia.

Meduoliai 'Katarinkos'

'Katarinkos' – tai lenkiški imbieriniai meduoliai.

Pagrindinis 'katarinkų' bruožas – tai rankomis lipdomi meduoliai, vadinasi, jų tešla turi kaip plastilinas, lengvai formuojama. Dar viena technologinė gudrybė – tešlai net keletą savaičių privalu 'ilsėtis' vėsiai, kad prieskoniai įsigertų ir meduolių skonis būtų vientisas. Beje, ir iškeptos 'katarinkos' palaikomos bent keletą parų, kad sviesto kvapą 'permuštų' imbieras, pipirai, gvazdikėliai, kardamonas, muskatas, cinamonas ir medus.



250g medaus
250g cukraus
200g sviesto
600g kvietinių miltų
1 kiaušinis
tarkuoto imbiero (galima miltelių), kvapniųjų ir juodųjų pipirų, kardamono, muskato, gvazdikėlių, cinamono.

Medų, sviestą ir cukrų išlydykite puode ant silpnos ugnies. Neužvirinkite! Į atvėsusią masę imaišykite kiaušinį, miltus ir visą įvairovę prieskonių (jų kiekis priklauso nuo kūrybinio įkvėpimo). Tešlą gerai išminkykite, uždenkite ir “paslėpkite” šaldytuve bent porai savaičių.

Prieš meduolių formavimą, kokiam pusvalandžiui, ištraukite paruoštą tešlą  iš šaldytuvo.
Iš tešlos gabalėlių tarp rankų kočiokite maždaug piršto storio volelius, o ką iš tų volelių, blynelių, rutulėlių pavyks sukurti, priklauso nuo Jūsų fantazijos ir įgūdžių.

Meduolius kepti 180-200°C orkaitėje ir stebėti, kad nesudegtų (geriausiai, kai visos meduolio dalys būna vieno storio, tuomet kepa tolygiai). Kepa gana greitai.

Iškeptus meduolius palikite atvėsti kepimo skardoje, nes bekeliant lengvai lūžta. Aušdami meduoliai kietėja, bet pastovėję keletą dienų, o dar geriau savaitę, sugėrę namų drėgmę ir šventines nuotaikas, 'katarinkos' suminkštėja.


Šių meduolių  galima ir nepuošti, o jei norite, pasigaminkite norimą glajų.

Cukrinis glaistas
1,5 stiklinės cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas
šlakelis citrinų sunkos

Vietoje baltymo galima naudoti pieną, sultis, brendį ar paprasčiausią vandenį. Tiesiog cukraus pudrą išsukite su norimu glaisto “rišikliu” iki baltumo, vientisos, šiek tiek tąsios masės. Darbuokitės mediniu šaukštu bent 10 min., kitaip vis atrodys, kad masė per skysta, o maišoma ji tirštėja ir darosi plastiška. Naudojant baltymą, glajus bus lygus, blizgus, juo galima 'suremontuoti' sutrupėjusius kepinius arba suklijuoti meduolines žvaigždutes į bokštą ar eglutę. Glaistas su sultimis ar alkoholiu bus trapesnis, ne toks baltas ir ne toks saldus.
Į baltą glaistą įmaišę kakavos miltelių ir truputį praskiedę brendžiu ar vandeniu, turėsite jau dvi spalvas meduolinei “tapybai”. Galima naudoti ir juodą šokoladą.


Skanaus!

Šaltinis čia.

Karamelinis obuolių pyragas

Forma - 28 cm skersmens.

Tešlai:
200g kambario temperatūros sviesto
180g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
2 a.š. kepimo miltelių
250-300g miltų

Įdarui:
1-1,5 kg obuolių
1 indelis kondensuoto pieno 'Rududu'

Trupiniams:
75g miltų
75g cukraus
50g avižinių dribsnių
75g šalto sviesto
1 a.š. cinamono


Sviestą išsukame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purios masės. Sukdami, po vieną įmušame kiaušinius. Suberiame kepimo miltelius ir miltus. Išmaišome iki vienalytės masės. Tešla turi būti kaip tiršta grietinė.

Obuolius nulupame išimame sėklalizdžius, supjaustome skiltelėmis, o jas - plonomis riekelėmis. Aš pjausčiau daržovių pjaustykle, todėl visos riekelės gavosi vienodo storumo. 
Obuolius sumaišome su kondensuotu pienu 'Rududu'.

Trupiniams visus sausus ingredientus sumaišome. Įpjaustome šaltą sviestą ir darbuojamės pirštais, kol masė pradeda panašėt į šlapią smėlį.

Pilame tešlą į kepimo skardą ar formą, ištiestą kepimo popieriumi, išlyginame paviršių. Ant viršaus tolygiai paskleidžiame obuolių masę. Viską padengiame trupinių sluoksniu.

Kepame 180*C temperatūroje apie 1-1,5 val.


Skanaus!

P.S. Patikrinti, ar pyragas iškepė, nėra patogu, nes trupiniai nuo cinamono visą kepimo laiką išlieka dailiai rudi, o medinio pagaliuko 'testas' neveiksmingas, nes obuolių masės storis trukdo patikrinti biskvito būklę.

Aš kepiau 1,5 val ir tai man atrodė viduriukas lyg ir neiškepęs pilnai, nes vėsdamas pyragas trupučiuką įsigaubė.
Pradžioje kepimo pridengiau folija, kad nedegtų viršus, vėliau nudengiau.

Kas ragavo, visiems labai patiko, ypač karamelinis obuolių sluoksnis.