2011 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis

Burokėliai su paprika


Išeiga ~4l.

3 kg virtų tarkuotų burokėlių
0,5 kg paprikos
4-6 svogūnai

Marinatas:
1 stiklinė vandens
0,5 stiklinės acto
0,5 stiklinės aliejaus
0,5 stiklinės cukraus
1-2 v. š. druskos

Į verdantį marinatą sudėti smulkiai supjaustytus svogūnus ir paprikas.
Virti 20-30 min, kol suminkstės. Supilti ant virtų tarkuotų burokėlių ir kaitinti
nuo užvirimo dar  ~15-20 min. 

Skanaus!




Burokėliai su pomidorų padažu

Iš normos išeina ~5 l konservuotų burokėlių.

4 kg virtų tarkuotų burokėlių,
0,5 l aliejaus (galima mažinti),
1 st. acto 9 % (250 ml),
200 g cukraus,
2 v.š. druskos,
0,5 l Vilkaviškio pomidorų padažo,
4-6 svogūnai (pagal skonį, aš dedu 6-8)
3 skiltelės česnako,
pipirų, lapelių.

Svogūnus ir česnakus pakepti aliejuje, kol pasidarys permatomi.
Viską sudėti į puodą, išmaišyti ir troškinti nuo virimo apie 15-20 min. Pabaigoje supilti actą ir dar truputį pakaitinti.

P.S. labai skani mišrainė prie mėsos patiekalų, galima valgyti ir šaltą ir karštą. O jau barščių sriubos skonis ir aromatassss :)
Vietoje pomidorų padažo galima naudoti šviežius pomidorus.
Įkeliu Vilkaviškio pomidorų padažo nuotrauką, nes daug kas nežino, kas čia toks :D




Natūrali burokėlių spalva tikrai kitokia nei mano nuotraukose, matyt nesugebėjau dorai nufotografuoti  :)

2011 m. rugpjūčio 21 d., sekmadienis

Padažas Uncle Ben's lietuviškai


Iš visos normos man išėjo 5,5 l padažo.

1 didelė cukinija
0,5 kg morkų (supjaustytų griežinėliais)
0,5 kg svogūnų (supjaustytų kubeliais)
0,5 kg paprikų (supjaustytų juostelėmis)
0,5 kg pomidorų (supjaustyti stambiai)
3 didelių apelsinų (supjaustyti kubeliais, be žievelės)
2 stiklinės cukraus
1 a. š. citrinos rūgšties
1 v.š. druskos
0,5 l pomidorų padažo
1 stiklinė aliejaus
1 česnako galva
Skanaus!

Cukiniją nulupam, išimam sėklas, dalinam per pusę. Vieną dalį supjaustom kubeliais, kitą dalį sutarkuojam stambiai. Dedam i puodą.
Įpilam:
0,5 litro vandens, 
2 stiklines cukraus,
1 a.š. citrinos rūgšties.
Troskinam, kol cukinija pasidaro skaidri, apie 20-30 min.
Į kitą troškintuvą dedam supjaustytas morkas, svogūnus, paprikas. Viską patroškinam apie 15 min (be vandens!!!)
Šitą troškinį supilam į išsitroškinusią cukinija.
Dabar sudedam pomidorus ir apelsinus. Įberiam druską, susmulkintą česnaką, pomidorų padažą ir aliejų.
Visa tai troškinam apie 30 min. pamaišydami, kad neprisviltų.
Išpilstom į stiklainiukus, užsukam, apverčiam, kol atšals.


Puikus padažas žiemai. Tinka prie makaronų, mėsos, žuvies, į sriubas bei troškinius. Galima tiesiog tepti ant duonelės.

Pyragas su slyvaičių ir varškės įdaru

Formos dydis - 28 cm.

Tešla      (kaip numylėto vyšnių pyrago.)  
180 g sviesto
170 g cukraus
4 kiaušiniai
200 g miltų (kad tešla būtų labai tiršta)
1 a.š. kepimo miltelių,  

Varškės - slyvaičių darui:
300 g kaukazinių slyvaičių tyrės
1 pakelis pudingo miltelių (kur reikia virti)
5-6 v.š. cukraus (pagal skonį)
300 g varškės

Pakaitintas slyvas pertrinti per sietą, pašalinti kauliukus. Paruoštą slyvaičių tyrę užkaitinti iki virimo, cukrų sumaišyti su pudingo milteliais ir supilti į slyvas. Gerai išmaišyti, užvirti ir išjungti. Padėti, kad atvėstų. Tyrę sumaišyti su pertrinta varške.

Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, sudėti po vieną kiaušinius. Po truputį pilti miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti tešlą.

Pilti pusę tešlos į kepimo formą, ant viršaus kauburėliais šaukštu išdėlioti varškės - slyvaičių įdarą. Tada vėl šaukštu į tarpus išdėlioti likusią tešlą.
Kepti 180-190*C temperatūroje apie 50-60 min.
Jei pyrago viršus paruduos per greitai, pridengti folija.
Atvėsusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.
Skanaus!

P.S. pyragas buvo iškeptas ekspromtu, bet gavosi toooks nuostabus, kvapnus, saldžiarūgštis, ir ta varškės masės spalva tokia gražiai gelsva. Rezultatas nudžiugino ir tikrai bus kartojamas ne kartąąąą ;)

O šį - sekantį - pyragą kepdama, ant viršaus dar pamėčiau geras 2 saujas aviečių ;)

 
 

Pyragas su lašiša


500 g sluoksniuotos tešlos

~300 g virtų ryžių
600 g lašišų filė (arba atraižėlių)
1-2 svogūnai
1 didelė morka
2 kiaušiniai (+1 patepimui)
krapų, petražolių
0,5 citrinos sulčių
druskos
pipirų

Susmulkintus svogūnus ir sutarkuotą morką pakepinti, sumaišyti su virtais ryžiais, kiaušiniais, susmulkinta ir nusausinta lašišos filė, žiupsniu krapų ir petražolių, citrinų sultimis, druska ir pipirais.
Į išteptą riebalais skardelę įkloti pusę tešlos, sudėti įdarą ir viršų užkloti kita puse.
Viršų aptepti kiaušinio plakiniu.
Kepti 200*C temparetūroje apie 45-50 minučių.


Skanaus!

Maltinukai su omletu ir morkomis


0,5 kg maltos mėsos (vištienos)
1-2 batono riekelės
1 kiaušinis
druskos
maltų pipirų

Įdarui:
2 morkos
2 kiaušiniai
50 g sviesto
1-2 v.š. grietinės
prieskonių

Maltą mėsą sumaišyti su išmirkytu ir nuspaustu batonu, kiaušiniu, prieskoniais.
Morkas sutarkuoti ir suberti į įkaitintą sviestą, pamaišyti, kepti kol suminkštės.
Išplakti kiaušinius su grietine ir prieskoniais ir, užpylus ant morkų, iškepti omletą.
Jį ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.
Iš mėsos formuoti maltinukus, į vidų įdedant omleto. Kepti įkaitintuose riebaluose iš abiejų pusių.
Skanaus!

Česnakinis kaukazinių slyvaičių padažas

Šis padažas tinka prie mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalų, sriuboms gardinti. Saldžiarūgštis, aštrokas, gražus :)))


Iš visos normos man išėjo  ~7 l padažo.

5 kg paruoštų geltonųjų kaukazinių slyvaičių (be kauliukų),
2 kg pomidorų,
1,5-2 kg cukraus (dėti pagal skonį),
3-5 v.š. druskos  (dėti pagal skonį),
6-8 česnakų galvučių (~500g),

6-8 čili pipiriukai,
4-5 žalios paprikos.

Slyvaites  nuplauti, pakaitinti, pertrinti per sietą, atskirti kauliukus.
Pomidorus nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu, po to šaltu, tada nulupti odelę ir supjaustyti.
Paruoštas slyvaites ir pomidorus sutrinti blenderiu, sukrėsti į didelį puodą, maišant užvirinti,  sumažinti ugnį ir virti apie 20 min.
Tada suberti cukrų (aš ragavau, man vis buvo labai rūgštu, todėl sudėjau apie 2 kg), druską. Sudėti susmulkintas čili pipiriukų ankštis, mažais kubeliais pjaustytas paprikas, pabaigoje sukrėsti sukapotus česnakus. 
Virti, nuolat pamaišant, apie 20 min.
Karštą  padažą supilti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.

P.S. Cukrų ir druską į padažą dėti pagal skonį. Kuo labiau prinokusios slyvaitės, tuo mažiau reikės cukraus. Į padažą galima įdėti medaus.
Norint pajausti skonį, padažą prieš ragaujant reikia atvėsinti.


2011 m. rugpjūčio 18 d., ketvirtadienis

Obuolių pyragas II

6 dideli obuoliai (nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti gabaliukais)
4 kiaušiniai (atskirai tryniai ir baltymai)
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė miltų
truputis cinamono
vanilinio cukraus

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi arba patepame labai plonai sviestu, pabarstome miltais.
Supjaustytus obuolius apiberiame trupučiu  vanilinio cukraus, cinamonu, šiek tiek paprasto cukraus, sumaišome, suberiame ant skardos.
Trynius gerai išsukame su cukrumi. Beriame po truputi miltus, gerai išmaišome.  Baltymus išplakame iki standumo ir po truputį lengvais judesiais įsukame į tešlą. Gauta mase gražiai apliejame obuolių skilteles.
Dedame į karštą orkaitę ir kepame apie 40 minučių (patikriname mediniu pagaliuku ar iškepė).

Skanaus!

P.S. kartais dedu nubrauktą šaukštelį nugesintos sodos, bet nebūtina. 

Obuolių pyragas I

4 kiaušiniai
1 st. cukraus
1 st. aliejaus
2 st. miltų
1 pak. kepimo miltelių (aš dedu 1-2 a.š.)

obuolių daug :)

Obuolius supjaustyti skiltelėmis ir apibarstyti trupučiu cukraus ir cinamonu ar vanile - pagal skonį. Kiaušinius su cukrumi išplakti, supilti aliejų, suberti miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišyti. Į tešlą įmaišyti obuolius.
Dėti į skardą ir kepti iki 180-190*C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Skanaus!


P.S. receptas vienos mano geros bičiulės kosmetologės Rasos, kuriai šis pyragas išeina ypatingai puikiai :))

2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Kokoso pieno tortas

Mano gimtadienio tortas :))  Ačiū Ilonai už puikų receptuką ;) Jis dieviškasssss :))




Formos dydis - 26 cm.


Pagrindui:
300 g sausainių 'Selga'
100 g sviesto

Masei:

800 g kokoso pieno
1 kg švelniosios varškės
200 ml cukraus
100 ml Malibu likerio
6 a.š. želatinos
uogų, mėtos lapelių papuošimui




Sausainius sutrupinti iki smulkių trupiniukų ir sumaišyti su ištirpintu sviestu.
Trupinių mase iškloti formos dugną ir statyti į šaldytuvą, kad atvėstų.
Varškę lėtai išsukti su viena 400 g skardine kokoso pieno, supilti likerį, cukrų ir gerai permaišyti.
Želatiną užpilti likusiu kokoso pienu ir palikti apie 20 min. išbrinkti. Dėti į garų vonelę ir maišant ištirpinti, tik jokiu būdu neužvirinti!
Šiek tiek praaušusią želė masę įmaišyti į varškės masę ir gerai permaišyti. Supilti viską ant pagrindo. Statyti į šaldytuvą. Kai masė pradės stingti, maždaug po 15-20 minučių galima papuošti tortą.



Skanaus!


Šaltinis čia

Roksai

Nuostabūs, senoviniai, kaip  mano laikų mokykloje :)))


500 g miltų
200 g cukraus
100 g margarino
50 g razinų
1 kiaušinis
2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai (amonio karbonato) kepimo miltelių
1 pakelis vanilinio cukraus
6 valgomi šaukštai vandens (90ml)
cukraus pudros pabarstymui

Pagaminama kieta trapi tešla (miltai išsijojami ant stalo, padaroma duobutė, į ją sumušamas kiaušinis, supilamas cukrus, amonio karbonato tirpalas - šiuo atveju kepimo milteliai, vanduo, tarkuotas arba supjaustytas mažais gabaliukais margarinas, vanilinas, razinos. Greitai suminkoma tešla.
Tešla sudraskoma šakute, padarant 56-58 g gabalėlius. Pusgaminiai dedami į skardas ir kepami 180 - 200* C temperatūroje 12-15 minučių. Labai svarbu roksus kepti būtent tokioje temperatūroje, karštesnėje krosnyje paviršius pagelsta ir atrodo iškepęs, o vidus lieka žalias.
Patikrinti, ar roksai iškepę, galima, įbedus pagaliuką, kuris ištrauktas turi būti sausas. Iškepti roksai pabarstomi cukraus pudra. Roksas sveria ~50 g.



Gaminimo eiga išrašyta iš knygos:  
I.Čereškienė 'Miltiniai konditerijos gaminiai mokymo priemonė prekybos-kulinarijos mokykloms' 1978 m

Originalus receptas iš tos pačios knygos:
10 roksų po 50 g
291 g miltų
116 g cukraus  (galima mažiau)
60 g margarino
29 g razinų
28 g kiaušinio (1 M dydžio kiaušinis 46 g)
5 g (amonio karbonato) kepimo miltelių
0,1 g vanilino
50 g vandens
10 g cukraus pudros pabarstymui



Plėšomos bandelės Buchteln


125 ml šilto pieno
20 g šviežių mielių
50 g sviesto
~320 g miltų
50 g cukraus
4 tryniai
žiupsnelis druskos
1 citrinos nutrakuotas geltonasis žievelės sluoksnis
1 šaukštelis romo

Karamelei:
200 ml grietinėlės
30 g sviesto
50 g cukraus

kiaušinio patepimui


Šiltame piene ištirpinti mieles ir šaukštelį cukraus, įberti šaukštą miltų, viską gerai išmaišyti ir palikti 15 minučių, kad ant paviršiaus susidarytų putos. Paplakti trynius su cukrumi, supilti į pieno ir mielių tirpalą, suberti miltus, druską, citrinos žievelę, supilti romą ir ištirpintą sviestą. Užminkyti tešlą ir palikti augti, kol tūris padidės dukart. Kepimo formą (20 x 30 cm) iškloti kepimo popieriumi, produktus skirtus karamelei sumaišyti (sviestą supjaustyti mažais gabalėliais) ir viską supilti į formą. Tešlą formuoti nedidelėmis apvaliomis bandelėmis, kurias sudėti į formą. Palikti 40 minučių augti. Prieš kepant patepti jas kiaušinio plakiniu.

Kepti ~50 minučių 175* C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.



P.S. kepiau iš dvigubos normos, jos nuostabios ;)

Išbandžiau kepti ir iš išgirtosios mielinės tešlos, gavosi taip pat labai skanios ir purios purios bandelės.
























Šaltinis čia.

Pyragas su aguonomis

Tešlai:
400 g kvietinių miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
150 g cukraus,
1 a.š. vanilinio cukraus,
druskos,
2 kiaušiniai,
100 g sviesto arba margarino,
200 g varškės.

Įdarui:
100 ml pieno,
100 g cukraus,
100 g sviesto arba margarino,
350 g aguonų, nubrauktas šaukštelis cinamono, kiaušinis,
2 v.š. grietinėlės (35 proc. riebumo) arba koncentruoto pieno,
4 v.š. degtinės,
100 g razinų.

Įdarui pieną užvirinkite, dėkite cukrų ir sviestą, puodą nukelkite nuo ugnies. Aguonas išmirkykite ir sumalkite. Į jas dėkite cinamoną, kiaušinį, grietinėlę, degtinę, mirkytas razinas, sumaišykite su atvėsusiu pieno ir sviesto mišiniu.
Gaminkite tešlą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, jų viduryje padarykite duobutę, pilkite cukrų, druską, kiaušinius. Iš dalies miltų užmaišykite grietinės tirštumo tešlą. Sviestą supjaustykite gabaliukais, dėkite į tešlą, sukrėskite varškę, pabarstykite miltais, pradėję nuo centro užminkykite vientisą tašlą. Jei tešla limpa, įberkite dar šiek tiek miltų.

Padalykite tešlą į 5 gabaliukus: 4 vienodo dydžio ir vieną didesnį. Iš keturių iškočiokite 23 cm skersmens apskritus lakštus. Iš penkto tešlos gabaliuko iškočiokite platesnį lakštą, tieskite jį į riebalais pateptą formą ir suformuokite pyrago dugną bei kraštelį.
Užtepkite ant dugno 1/4 aguonų įdaro. Ant viršaus dėkite antrą tešlos lakštą. Sluoksniuokite tešlą su įdaru, paskutinis sluoksnis turi būti aguonų. Viršutinį tešlos lakšą supjaustykite juostelėmis (aš dariau pyragą su visais sluoksniais, o puošimo juosteles iškočiojau iš likučių, apipjausčius apskritimus).
Papuoškite pyragą juostelėmis, jas pavilgykite piene. Kepkite iki 175-200*C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 60-80 minučių. Jei pyragas ims stipriai ruduoti, pridenkite jį folija ar pergamentiniu popieriumi.

Skanaus!

P.S. Pyragas man kepė apie 2 val.
Jis nuostabus, jei megstate daug aguonų ;)


Recepto šaltinis: žurnalas "Darbštuolė", Nr. 2007/12.

Cukinijų desertas

Negaliu nepasidalinti šiuo įdomiu pikantišku ir neįprastu receptu, kurį jau pernai išbandžiau. Ir kam dovanojau Kalėdoms, visi stebėjosi, spėliojo, džiaugėsi, dėkojo.
Taigi dabar cukinijų metas, prašom ;)


1 didelė cukinija
3 citrinos
200 g migdolų
200 g tamsių razinų
0,5 kg cukraus.

Cukiniją nulupti ir supjaustyti kubeliais, įdėti supjaustytas citrinas (vieną nenuluptą, o dvi nuluptas), suberti riešutus ir razinas.
Aš migdolus nuplikiau verdančiu vandeniu ir nulupau odeles. Nors tai nėra būtina.
Viską užpilti cukrum ir palikti per naktį.
Užvirus, pavirti apie 7-8 min. ir sudėti į stiklainiukus.
Laikyti geriau šaldytuve. Turėsite skanų ir įdomų desertą.

Skanaus!

Moliūgų pyragas

500 g moliūgo (tinka ir cukinija)
1 stikl. cukraus (geriau rudojo)
0,5 stiklinės aliejaus
2 kiaušiniai
3 stikl. miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
migdolų riešutų kapotų puošimui

Sutarkuoti moliūgą ne visai smulkia tarka. Pilti cukrų, aliejų, įmušti kiaušinius (galima juos išplakti atskirai) ir viską gerai išmaišyti. Įberti miltus, kepimo miltelius ir išmaišyti. Tešla gaunasi tiršta. Pilti ją į formą, ant viršaus pabarstyti susmulkintus riešutus.
Kepti 200*C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. kol gražiai paruduos.

Skanaus!

P.S. Į pyragą galima įmaišyti razinų.

Pyragas su kaukazinėmis slyvutėmis

Formos dydis - 28 cm.

180 g sviesto
170 g cukraus  (galima daugiau, nes slyvos gana rūgščios)
4 kiaušiniai
200 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių,  
~0,5 kg slyvučių be kauliukų


Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, sudėti po vieną kiaušinius. Po truputį pilti miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti tešlą.
Pilti ją į kepimo formą, ant viršaus gausiai apibarstyti slyvutėmis.


Kepti 180*C temperatūroje apie 40 min.
Atvėsusį pyragą gausiai gausia apibarstyti cukraus pudra.


Skanaus!

P.S. čia tiems,- kas mėgsta rūgštesnius pyragus.

Želė ir jogurto putėsiai

Šie putėsiai labai tinka tortų pertepimui :)

2 pakeliai norimo skonio želė
800-900 ml  jogurto  (pagal želė skonį)
500 ml vandens                      

Paruošti želė naudojant pusę normos karšto virinto vandens (ne taip, kaip rašo pakelio instrukcijoje), dėti į šaldytuvą ir leisti pradėti stingti. Kai želė pradės stingti, bet dar bus nestangrios, o vos drebutiškos konsistencijos - gerai išplakti. Tada po truputį pilti atšaldytą jogurtą ir plakti ilgai. Kokias geras 10 min, kad susidarytų daug mažų oro burbuliukų. Išpilstyti į norimus indelius ir atšaldyti šaldytuve 3-4 val.

Skanaus!

Mieliniai žiedeliai


500 g miltų (405 D)
250 ml  pieno
20 g šviežių mielių
50 g cukraus
40 g margarino
2 kiaušinio tryniai
0,5 a. š. druskos

Mieles ištriname piene kartu su 2 arbatiniais šaukšteliais cukraus.
Miltus sumaišome su cukrumi ir druska. Įdedame trynius ir supilame ištirpintą margariną. Supilame pakildintas mieles. Minkome tešlą apie 5 min.
Tešla turi būti lipni ir minkštoka.
Dedame ją į dubenėlį, pridengiame švariu rankšluostėliu ir kildiname apie 30 min.
Stalą negausiai pasibarstome miltais, iškočiojame iš tešlos lakštą maždaug 1 cm storio.
Su norimo dydžio stikline išspaudžiame apskritimus, jų vidurį - su mažesnio skersmens indeliu.
Žiedelius sudedame ant miltais pabarstytos lentos ir dar pakildiname apie 15 min.

Į gilesnę keptuvę įpilame aliejaus ir įkaitiname, metame žiedelius ir apverdame iš abiejų pusių ant nesmarkios ugnies.

Apibarstome cukraus pudra.

Skanaus!

Lavašas

250g vandens
500g miltų
2 a.š. sausų mielių

50g margarino
0,5-1 a.š. cukraus
žiupsnis druskos (pagal skonį)

Viską sudėti į duonkepę pagal jos instrukciją, įjungti tešlos programą.
Paruoštą tešlą padalinti į rutuliukus (maždaug 5 - 6 cm skersmens) ir juos iškočioti 1 – 2 mm storio. Kepti ant švarios sausos įkaitintos keptuvės po keletą sekundžių iš kiekvienos pusės.  Kai tik pabals, apversti.
Reikia viską daryti labai greitai, kad lavašai nedžiūtų. 
Paruoštą lavašą galima perkloti drėgnomis servetėlėmis.
Kai ilgiau stovėdamas apdžiūsta, galima apipurkšti purkštuvėliu ir vėl bus minkštas.

P.S. šį receptėlį seniai radau SM Duonos kepimo temoje.
Tikrai labai skanus naminis lavašas.
Na, o kas neturi duonkepės, manau tešlą galima pasiruošti ir rankomis ;)

Vyšnių pyragas

180 g sviesto
170 g cukraus
4 kiaušiniai
200 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių,  
~0,5 kg vyšnių be kauliukų


Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, sudėti po vieną kiaušinius. Po truputį pilti miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti tešlą.
Pilti į kepimo formą, ant viršaus gausiai apibarstyti vyšniomis (žiemą galima naudoti šaldytas, tik jas reikėtų atitirpinti).
Kepti 180*C temperatūroje apie 30 min.
Atvėsusį pyragą apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P.S. Jeigu neturime vyšnių, galima dėti kitokias uogas ar vaisius.
Mūsų šeima šį pyragą labai mėgsta su kaukazinėmis slyvutėmis .

Majonezo pyragas

Puodelis - 200 ml

4 kiaušiniai
2 puodeliai cukraus
2 puodeliai majonezo
2 puodeliai miltų
2 a.š. kepimo miltelių
1 pak. vanilino cukraus
1 citrinos sultys

Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti majonezą, gerai išmaišyti.
Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, vanilinį cukrų, išspausti citrinos sultis. Viską išmaišyti ir deti į įkaitiną iki 180*C temperatūros orkaitę. Kepti apie 40 min.

Skanaus!

Kefyro - želė - sausainių tortas


1 l kefyro
4 pakeliai želė (vieno skonio) 
1 pakelis sausainių 'Gaidelis'


Visus 4 pakelius želė ištirpinti  į 0,5 l vandens. Atvėsinti. Gerai atšaldytą kefyrą išplakti mikseriu, po truputį pilti atvėsintą želė. Išplaktą masę supilti į formą, statyti į šaldytuvą, kai pradės vos vos stingti - susmaigyti stačius sausainiukus.

P.S. aš dėjau 'Gaidelį', tai jie labai pūtėsi. Reikėtų smaigyti 'Selgos' sausainius, tai jie ne tokie miltiniai ir pampstantys.


Krekerių tortas


600 g saldžių krekerių ‚Žuvyčių‘ (pusė su aguonomis, kita pusė – paprastų)
1 indelis kondensuoto pieno arba 'Rududu"
1 pakelis sviesto (200g)
3-4 v.š. grietinės
1-2 citrinos sutarkuotos su žievele ir minkštimu (burokine tarka)
mėgiamos uogienės (labai tinka juodųjų serbentų)
razinos,saulėgrąžos, graikiniai ar kiti riešutai - pagal skonį, labai tinka džiovintos slyvos.

Sviestą ir kondensuotą pieną ištirpiname ant silpnos ugnies, sudedame grietinę, pakaitiname. Kai pravės, sutarkuojame citrinas, tada supilame ant krekerių. Gerai išmaišome. Pagal skonį ir norą įmaišome saulėgrąžų, riešutų, džiovintų vaisių.
Į ištiestą maistine plėvėle tortinę sudedame pusę masės ir lengvai paspaudžiame, pertepame juodųjų serbentų uogiene, sudedame likusią masę. Vėl paspaudžiame.

Palaikome kambario temperatūroje ~1-2 val, kad viskas persigertų ir dedame į šaldytuvą.


Skanaus!

Tortas 'Paukščių pienas'

Formos dydis - 28 cm


Biskvitas:                    (pagal tortą 'Rafaelo svajonė')
5 dideli kiaušiniai
230 g cukraus
230 g miltų
65 g aliejaus
1 did.pakelis vanilinio cukraus
2 a.š. kepimo milteliu

Kiaušinius plakti mikseriu su cukrumi ir vanilinu apie 5 min., kol masė patrigubės ir pabals. Beplakant supilti aliejų plona srovele ir dar minutę paplakti, sudėti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir išmaišyti nuo dugno link viršaus lengvai, bet gerai.
Kepti iki 190*C temperatūros įkaitintoje orkaiteje apie 10-12 min., kol vos parausta.

Tešlą pasidalinti i 3 lygias dalis ir pilti po vieną ant riebalais ištepto kepimo popieriaus, įtiesto 28 cm skersmens formoje.

Putėsiai pertepimui:


2 pakeliai želė (norimo skonio) (aš naudoju tik Oetker firmos)
1 pakelis jogurto - 900 ml  (pagal želė skonį ir spalvą)
500 ml karšto vandens želė užpylimui

Jogurtą atšaldyti. Paruošti želė, naudojant pusę normos karšto virinto vandens. Pilti ne 500 ml kaip rašo vienam pakeliui, o tik 250 ml vandens. Paruoštą želė dėti į šaldytuvą. Kai želė pradės vos vos stingti, bet dar bus nestangrios, o minkštos drebutiškos konsistencijos, ją mikseriu labai gerai išplakti iki putų, tada po truputį supiltti gerai atšaldytą jogurtą ir plakti ilgai. Kokias geras 10 min, kad susidarytų daug mažų oro burbuliukų.


Pasiruošti formą nuimamais kraštais. Dėti po vieną biskvitą, palaistyti jį vandens ir citrinos sulčių bei cukraus tirpalu (~300ml vandens+1 citrinos sultys+5 a.š. cukraus),
po to pertepti putėsiais, padalinus juos į lygias 3 dalis.
Gražiai išlyginti viršų, puošti uogomis ar vaisiais ir dėti į šaldytuvą bent 2-3 val.
P.S. Biskvitus galima sluoksniuoti su putėsiais į didesnę formą, nei kepė. Tuomet reikėtų putėsius gamintis iš pusantros normos.

Skanaus!