Tešlai:
400 g kvietinių miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
150 g cukraus,
1 a.š. vanilinio cukraus,
druskos,
2 kiaušiniai,
100 g sviesto arba margarino,
200 g varškės.
Įdarui:
100 ml pieno,
100 g cukraus,
100 g sviesto arba margarino,
350 g aguonų, nubrauktas šaukštelis cinamono, kiaušinis,
2 v.š. grietinėlės (35 proc. riebumo) arba koncentruoto pieno,
4 v.š. degtinės,
100 g razinų.
Įdarui pieną užvirinkite, dėkite cukrų ir sviestą, puodą nukelkite nuo ugnies. Aguonas išmirkykite ir sumalkite. Į jas dėkite cinamoną, kiaušinį, grietinėlę, degtinę, mirkytas razinas, sumaišykite su atvėsusiu pieno ir sviesto mišiniu.
Gaminkite tešlą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, jų viduryje padarykite duobutę, pilkite cukrų, druską, kiaušinius. Iš dalies miltų užmaišykite grietinės tirštumo tešlą. Sviestą supjaustykite gabaliukais, dėkite į tešlą, sukrėskite varškę, pabarstykite miltais, pradėję nuo centro užminkykite vientisą tašlą. Jei tešla limpa, įberkite dar šiek tiek miltų.
Padalykite tešlą į 5 gabaliukus: 4 vienodo dydžio ir vieną didesnį. Iš keturių iškočiokite 23 cm skersmens apskritus lakštus. Iš penkto tešlos gabaliuko iškočiokite platesnį lakštą, tieskite jį į riebalais pateptą formą ir suformuokite pyrago dugną bei kraštelį.
Užtepkite ant dugno 1/4 aguonų įdaro. Ant viršaus dėkite antrą tešlos lakštą. Sluoksniuokite tešlą su įdaru, paskutinis sluoksnis turi būti aguonų. Viršutinį tešlos lakšą supjaustykite juostelėmis (aš dariau pyragą su visais sluoksniais, o puošimo juosteles iškočiojau iš likučių, apipjausčius apskritimus).
Papuoškite pyragą juostelėmis, jas pavilgykite piene. Kepkite iki 175-200*C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 60-80 minučių. Jei pyragas ims stipriai ruduoti, pridenkite jį folija ar pergamentiniu popieriumi.
Skanaus!
P.S. Pyragas man kepė apie 2 val.
Jis nuostabus, jei megstate daug aguonų ;)
Recepto šaltinis: žurnalas "Darbštuolė", Nr. 2007/12.