2014 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Humusas iš avinžirnių

Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių, sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. 
Valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar priedas prie kitų patiekalų. 
Humusas skaniausias išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai išsilaikys net savaitę. 





200 g sausų avinžirnių, užmerktų vandenyje prieš parą
2 šaukštų sezamų pastos Tahini arba sausų sezamo sėklų
0,5-1 citrinos sulčių
nubraukto šaukštelio druskos
150 ml avinžirnių nuoviro (juo reguliuojame tirštumą, jei reikia, pilame ir daugiau)
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
3-5 skiltelės česnako

alyvuogių aliejaus, žalumynų, saldžiosios paprikos miltelių užtepui puošti


Avinžirnius pamirkome ne trumpiau kaip 12 val. Dedame į greitpuodį, užpilame švariu vandeniu, kad apsemtų, pasūdome ir verdame nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios 25 minutes.

Jei neturime Tahini pastos,- sausas sezamo sėklas pakepiname sausoje keptuvėje ir smulkintuve sutriname, sumaišome su aliejumi. 

Išvirusius avinžirnius nukošiame ir atvėsiname. Nuoviro neišpilame, jo reikės reguliuoti pašteto tirštumą. 
Visus produktus dedame į virtuvinį kombainą ar smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. 



















Sudedame kauburėliu į lėkštę, viduryje padarome duobutę, ten įpilame truputį alyvuogių aliejaus. Viršų pabarstome žalumynais, saldžiosios paprikos milteliais.

Patiekiame su skrudinta duona, falafeliais, traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.

Skanaus!

P.S. Humusą galima pasigaminti įvairiausių skonių - su žalumynais, su aitriosios paprikos milteliais, švelnų. Aš į savo humusą pridėjau džiovintų pomidorų aliejuje ir petražolių.
  





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą