2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Duonelė su prieskoninėmis žolelėmis

Stiklinė - 250ml

1 st. kukurūzų miltų
2 st. kvietinių miltų
1 st. šilto vandens
1 a.š. sausų mielių arba 10 g šviežių (aš dedu šviežias)
3 v.š. alyvų aliejaus (galima ir saulėgrąžų, kartą pyliau nerafinuotą, buvo super) 

1 a.š. cukraus
1 a.š. druskos

Užpilui / įdarui
1-2 v.š. kapoto šviežio baziliko

1 v.š. kapotų petražolių
1 v.š. krapų

3 džiovintų saulėje pomidorų aliejuje
5 skiltelių česnako
3-5 v. šaukštų aliejaus nuo pomidorų (arba alyvuogių)
žiupsnis druskos
juodųjų pipirų


Stiklinėje šilto vandens išmaišome mieles ir cukrų, paliekame šiltoje vietoje 15 min., kad suputotų.

Dideliame inde suberiame sijotus miltus (jei neturite kukurūzų miltų, galima naudoti vien tik kvietinius), įberiame druską, aliejų, supilame mielių mišinį, viską minkome kokias 5min., tešlą apdengiame rankšluostuku ir paliekame 1val. šiltoje vietoje, kad pakiltų.

Pasiruošiame prieskonius užpilui, žalumynus smulkiai supjaustome, sukapojame ir sumaišome su aliejumi, įspaudžiame česnaką ir viską paliekame dubenėlyje iki panaudojimo.

Pakilusią tešlą dar kartą gerai išminkome, verčiame ant lentos, pabarstytos miltais, kočiojame apvalų lakštą.

Autorė liepia nekočėti labai plonai, nors mano šeimai skaniau plonesni lakšteliai. Reikia išbandyti ir patiems nuspręsti kaip geriau ;)

Tešlos lakštą gausiai patepame pasiruoštu aliejaus-žolelių užpilu.


Tada supjaustome juostelėmis ir imdami po vieną juostelę, pradedant nuo trumpiausių, susukame. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, gaunasi toks tešlos ritinėlis viduryje, tada aplink jį sukame kitą tešlos juostelę, aplink ją vėl kitą juostelę, kol susisuks visos tešlos juostelės. Gaunasi tokia susukta spiralė.


Tą spiralę paliekame dar 30min., kad pakiltų.
Dedame į įkaitintą orkaitę iki 200* C temperatūros ir kepame apie 30 min. kol viršus truputį paruduoja.

Skanaus! Plėšiame po juostelę ir mėgaujamės :)) 

P.S. užsikrėčiau šios duonelės kepimo manija SM. Dėkui Daivai ;), kad paviešino ir pasidalino puikiu receptu.
Dabar stebinu ir džiuginu savo draugus ir šeimą šiuo pikantišku įdomiu ir vykusiu kepiniu :)

Dar pasigirsiu, kad pasigaminau bazilikų ir česnakų pastos, kuri tiks žiemą kepti šiai duonytei ir ne tik.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą