2011 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Plikyti riestainiai Beigeliai

Ypatingas gaminimo būdas. Traški plutelė ir minkštas vidus. Skaniausi jie ką tik iškepti, kitą dieną pasidaro kiek kietoki. Labai skanu juos valgyti tiesiog su sviestu.


300 ml vandens
7 g sausų mielių
4 v. š. cukraus (1+3) 
2 a. š. druskos
450 g miltų (sunaudojau daugiau nei 500 g)
sezamo sėklų


Dideliame dubenyje sumaišome mieles, vieną valgomąjį šaukštą cukraus ir 100 ml šilto vandens. Maišome kol ištirpsta mielės. Paliekame pastovėti 10 – 15 minučių tam, kad mielės pradėtų veikti, kol masė pradeda burbuliuoti.

Į dubenį su mielėmis supilame dar 200 ml šilto vandens, įmaišome druską ir pusę miltų. Po truputį beriame likusius miltus ir minkome tešlą tol, kol jį nustoja lipti prie rankų.

Padarome iš tešlos kamuoliuką, padedame jį į aliejumi išteptą dubenį, uždengiame maistine plėvele ir paliekame tol, kol tešlą padidėja dvigubai. Jei norime didriestainius kepti pusryčiams, paliekame tešlą per naktį šaldytuve. Nors ten ir šalta, bet per dešimt – dvylika valandų tešla kuo puikiausiai iškyla.

Padaliname tešlą į vienodo dydžio gabaliukus. Iš kiekvieno gabaliuko padarome kamuoliuką, jį šiek tiek suplojame ir medinio šaukšto galu, per vidurį šaukšto kotu padarome skylę. Pirštais dar šiek tiek tą skylę padidiname. Padedame ant miltuoto paviršiaus ir uždengiame rankšluosčiu.

Didelį puodą pripildome vandeniu iki pusės, suberiame į jį likusius 3 šaukštus cukraus. Užviriname. Sudedame kelis didriestainius taip, kad jie nesiliestų vienas su kitu. Verdame 1 – 2 minutes, apverčiame ir verdame dar tiek pat. Su kiaurasamčiu išimame iš vandens, nusausiname, padedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir apibarstome sezamo sėklomis (man visi riestainiai į vieną skardą netilpo). 

Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.



Skanaus! 


Šaltinis čia. 



2 komentarai:

  1. Kažką padariau ne taip, nesigavo taip kaip tikėjausi, nei traškios plutelės, nei minkšto vidaus :) Viršus gavosi kietas, neparudavo, vidus pusiau tešla, pusiau apkepes minkštimas. Manau, kad mano orkaitė mane "pavedė" :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Esu kepus kelis kartus, visada apkepa ir tikrai gelsva plutelė gaunasi. Gali būto orkaitė, gal karštis per mažas, gal kepimo laikas per trumpas. Juk kiekvienuose namuose ir šeimininkė kitokia :D

      Panaikinti