2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis

Griliažinis tortas

Tortinė - 28 cm.          Puodelis - 250 ml.


Biskvitą galima kepti pagal savo išbandytą ar mėgiamą receptą, labai tinka  'Rafaelo'  ar 'Juodojo miško'  tortų biskvitai.
Aš  šį kartą išbandžiau naują receptą:

Biskvitas (norma 1 biskvitui):

2 kiaušiniai
2/3 puodelio cukraus
120 g tirpinto margarino arba sviesto
190 ml kefyro
200g miltų
1 a.š. sodos
1,5 a.š. kepimo miltelių
1 v.š. su kaupu kakavos

Kiaušinius išplakame su cukrumi kol padvigubės ir pašviesės, supilame tirpintą atvėsintą margariną arba sviestą, kefyrą, viską išplakame iki vientisos masės.
Sodą, kepimo miltelius, kakavą, miltus persijojame, dalimis suberiame į tešlą ir išmaišome kol masė taps vientisa.
Tešlą supilame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą nuimamais kraštais.
Kepame įkaitintoje iki 200 C temperatūros orkaitėje apie 30 min.
Ar biskvitas iškepęs, tikriname mediniu pagaliuku.

Išsikepame 2 biskvitus: vieną šokoladinį, antrą - šviesų. Į šviesų biskvitą vietoj kakavos suberiame ta dalį miltų.

Iškepusius ir atvėsusius biskvitus perpjauname į dvi dalis, taip gauname 4 torto sluoksnius.

Kremas:
1 didelis indelis (420g) grietinėlės 36%
2 pakeliai (po 200g) sviesto 82%
1 indelis kondensuoto pieno (397g) 

Grietinėlę išplakame iki standumo, dedame į šaldytuvą.
Kambario temperatūros sviestą plakame iki purumo kol padvigubėja, plakant dalimis supilame kondensuotą pieną, gerai išplakame kremą. Galiausiai atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.

Griliažas (geriausia pasiruošti iš vakaro):
150 g žemės riešutų be odelių
250 g cukraus
sodos ant šaukštelio galo

Žemės riešutus pakepiname sausoje keptuvėje ir susmulkiname.

Suberiame cukrų į švarią keptuvę ir lydome nuolat maišant.
Kai jis išsilydo į sirupą, suberiame sodą, permaišome dar 1-2 min.
Supilame smulkintus riešutus, gerai viską permaišome ir visą tą masę pilame į aliejumi išteptą skardelę.

Kai griliažas sustingsta ir ataušta, jį visą gerai susmulkiname kočėlu ar blenderyje.

Sirupas biskvitų sulaistymui:
~200 ml virinto šalto vandens
cukraus pagal skonį
galima įpilti brendžio, čia jis labai tinka.

 
Torto surinkimas:
Imame šviesų biskvitą, sulaistome jį sirupu, dedame kremo, pabarstome griliažo. Klojame rudą biskvitą, sulaistome, vėl kremo, ant viršaus pabarstome griliažo. Dedame šviesų biskvitą, sulaistome, užpilame kremu, pabarstome griliažu, ir galiausiai vėl užvožiame rudu biskvitu. Truputį paspaudžiame. 
Tortą aptepame tuo pačiu kremu (jei neliko, tada galima sviestiniu) ir gausiai apibarstome griliažu.





Man puošimui to pačio kremo nebeliko, todėl išsiplakiau kremą 'Pasaka', apie kurį buvau prisiskaičius visokių pagyrų :) ir tikrai kremas nuostabussssss. Tinkamas tiek tortų pertepimams, tiek puošimui.

Kremas 'Pasaka':
200 g sviesto 82%
1 indelis 'Rududu' (neturėjau, tai supyliau nepilną indelį paprasto kondensuoto pieno)
nepilnas puodelis labai stiprios juodos pupelių kavos (aš supyliau su tirščiais)

Visi šie produktai būtinai turi būti kambario temperatūros.

Sviestą mikseriu paplakame, jis turi truputį padidėti ir pašviesėti .
Tada dedame po šaukštą Rududu (vis plakant) , ir po šaukštą vis plakant pilame kavą.  

Kremas gaunasi labai purus ir tikrai laaabai skanus. Smagus puošti.




































Skanaus!

P.S. Iškepus 28 cm skersmens biskvitus pagal šį receptą, iš karto jie atrodė kiek plonoki, jau galvojau tortas bus per žemas. Bet kai perpjoviau, susitepiau, papuošiau, gavosi tikrai normalaus aukščio tortas ;)
Tik biskvitas man šiam tortui gavosi per geras, sunkokas. Norėtųsi lengvo lengvo, nes kremas irgi toks tikras, sunkokas ;)
Sekantis mano bandymas bus su kitokiu biskvitu - Rafaelo ar Juodojo miško, o kremai tai laaabai super skanūs ir pats griliažas nuostabus, kaip fabrikiniuose 'Griliažiniuose' saldainiuose.


Šaltinis: SM tortų tema.

56 komentarai:

  1. apsiseiliojau ir sedziu patenkinta :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. :))
    Iš tiesų tai mano skoniui 'per geras', per riebus tortas, aš mėgstu tokius lengvesnius, su varškės kremais, paprastesnius ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki.Tortas tikrai atrodo labai skanus. Pirma karta meginsiu iskepti megstamiausia vyro torta Valentino dienai. Bet kad viskas gautusi idealiai noriu pasitairauti del poros ingredientu. Ar kremui kondencuotas pienas turi buti tirstintas? Ir ka reiskia 1a.s.GESINTOS sodos biskvite "Juodasis miskas"? Labai jums aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, kremui pienas turi buti sutirštintas, na tas tikrasis geras kondensuotas pienas su cukrumi.
      O gesinta soda, tai kai ant sausos sodos užpilame actą, soda suputoja ir tai vadinama nugesinimu.
      1 a.š. sodos nugesinimui pilame 1-2 a.š. acto, išmaišome, suputoja ir supilame tą skystimėlį į tešlą. Dar soda gesinama kefyru, grietine.

      Panaikinti
  4. Tortas labai skanus,primena tuos pirktinius senovinius griliazinius tortus.Kremas taip pat gardus.Tik klausimas yra -kaip nuotraukoj sviesus biskvitas yra beveik baltos spalvos,man gavosi tokios murzinos spalvos,jokio baltumo?Ir labai torto lakstai trupejo,teko labai ilgai pavargti kol perpjoviau juos,paskutinis virsutinis lastas net perluzo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, nežinau kaip Jums gavosi, pas mane gavosi tokie, kaip matosi foto ;) dėl murzinumo nieko negaliu pakomentuot :))
      Biskvitus pusiau stengiuosi pjauti kita dieną po iškepimo (arba kepu ryte, pjaunu vėlai vakare, arba kepu vėlai vakare ir pjaunu ryte) , man netrupa, pjaunu labai plonu ilgu aštriu aštriu peiliu.

      Panaikinti
  5. sveiki, noreciau paklausti ar sis tortukas atlaikytu ilga apie 4val kelione? ar jis tvirtas gaunasi?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau atlaikytų, tikrai gana tvirtas gaunasi ;)

      Panaikinti
  6. Sveiki,
    o pries kiek laiko ji pagaminti? Na jei reikia sestadieniui ar reikia kad jis kokia para ar kiek susistovetu? Dekui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, aš beveik visus tortus pradedu kepti ketvirtadienį (dažnai biskvitus išsikepu netgi trečiadienį), penktadienį sutepu ir suformuoju tortą, pora valandų palaikau šaldytuve ir papuošiu,- tada šeštadieniui būna pats tas ;) Na dar ryte šeštadienį jei reikia padailinu kokiais akcentais.
      Visi tortai geriausi antrą-trečią parą ;)

      Panaikinti
  7. kazin o jei 18cm tortuka daryti, tai gak tiesiog visko per puse imti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau normaliai būtų, na gal kiek lakštai plonesni ir pats tortukas žemesnis ;)

      Panaikinti
  8. O ar labai svarbu tai kondensuotas pienas ar kondensuoto pieno misinys? :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. labas,norejau pasiteirauti kodel kepant biskvita dedama ir soda ir kepimo milteliai:) as kaip pradedancioji kepeja dar nezinau visu kulinarijos gudrybiu:) is anksto dekoju uz atsakyma:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dažniausiai į kepinius dedama ir kepimo miltelių ir sodos tuomet, kai į tešlą įeina rūgštūs produktai - pasukos, kefyras ir pan. Tada soda naudojama tam, kad subalansuotų tešlos rūgštingumą arba susilpnintų proteinus miltuose. Nenaudojant sodos tokiuose receptuose gali pakeisti kepinio spalvą ar skonį ir padaryti jį mažiau minkštą.
      Šiame biskvite soda greičiausiai naudojama tam, kad jis gautųsi rausvai rudos spalvos (soda taip veikia kakavos miltelius) :)

      Panaikinti
    2. Pacitavau šį paaiškinimą iš Sonatinos blog'o ;)

      Panaikinti
  10. labas, pamirsau acto nusipirkti, kadangi gyvenu vokietijoje, o ketvirtadieni iseigine, tai ir parduotuves nedirbs. ar imanoma man prasisukti be acto? gal galima kitaip nugesinti soda? vyro gimtadienis, privalau torta padaryti, ar yra kokia iseitis is sios padeties? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiame biskvito recepte soda gesinasi kefyru, nieko daugiau nereikia ;)
      O ateičiai, kai neturėsite acto, galite gesinti grietine, kefyru, citrinos rūgštele (jos galite užberti sausai ant sodos, išmaišyti ir sudėti į skystą masę, po to miltus).
      Dar išeitis - kepimo milteliai, kurių nereikia gesinti ;0

      Panaikinti
  11. Sveiki, gal galetumete patarti del kremo, jau du kartus dariau ir abu nesekmingai :( maisant grietinele su sviestu kremas pasidaro kaip grudeta varske, gal zinote kodel? galvojau kad del nevienodu temperaturu o gal as perplaku ingridientus? is anksto dekoju

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal sviestą perplakate? jei išsiskiria išrūgos, todėl taip ir gaunasi. Arba tikrai nevienodų temperatūrų produktai naudojami. Visad prieš planuodama kepti ar daryti tortus/kremus, tam skirtus produktus, išimu parą prieš iš šaldytuvo.

      Panaikinti
  12. Sveiki, labai skaniai tas jusu tortukas atrodo. Labai noreciau savo seimyna palepinti. Tik turiu beda. Gyvenu Anglijoje ir tokiame mieste, kur lietuvisku parduotuviu nera, o lenkiskos tolokai nuo namu. Tai va, kefyro nusipirkti yra problema. Ar galima kefyra kuo kitu pakeisti? Isanksto dekoju uz atsakyma :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, galite naudoti grietinę. O dar geriausiu atveju galite kepti mano išgirtojo Juodo miško torto biskvitus. Pastabose nuoroda yra, pakartosiu dar ir čia :

      http://viskopotrupineli.blogspot.com/2012/12/tortas-juodasis-miskas.html

      Panaikinti
  13. Radau naują klausimą apie kremą (netyčia išsitrynė autorės vardas ir klausimas), bandau atsakyti:

    Grietinėlę išplakame iki standumo, dedame į šaldytuvą.

    Kambario temperatūros sviestą plakame iki purumo kol padvigubėja, plakant dalimis supilame kondensuotą pieną, gerai išplakame kremą.

    Galiausiai atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.

    Rašote kad sukietėjo kremas, neįsivaizduoju kaip galėjo. Jei gerai išplakėte sviestą su kondensuotu pienu, ir paskui lengvai įmaišėte išplaktą purią grietinėlę, turėjo gautis lengvai tepamas kremas.
    Matyt neatidžiai skaitėte, plakėte ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. laba diena apsiemiau gamint sita tortuka. vakar pasidariau griliaza bet kasko sirdis virpa kad jos bus per mazai ar tikrai jo tiek pakanka kiek parasyta recepturoje? :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. taip uztenka,:) man dar ir pasmaguriauti lieka;))

    AtsakytiPanaikinti
  16. Laima, dekui, kad atsakėte. Ernesta, tikrai užtenka ;)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Padariau sita torta, bet jau kaip nemoku puost, tai oj oj. ka reikia daryt, kad graziai sonai apliptu griliazu ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai pavėlavau su atsakymu jau :)
      Aš kraštus lipdau mentelės ir peilio pagalba. Pasemiu griliažo ar trupinukų ant mentelės ir peilio šonu lipinu po truputį, ir taip aplink per kelias eiles.

      Panaikinti
  18. Puikus receptas, labai skanus tortukas gavosi... :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Nuo vaikystės nemėgau grilijažinio torto, nes man per riebūs būdavo, bet šis tiesiog nepakartojamas... Tetai pagaminau pagal užsakymą, liko be žado, o ir vaikams jis patiko, tikrai ne per riebus buvo... Dabar kaimynams gimtadienio proga gaminsiu, tikrai neabejoju, kad jiems patiks...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reda, malonu, kad patiko :) Sėkmės ir skanaus ;)

      Panaikinti
  20. Sveiki, koki sviesta ir kokia grietinele naudojat? As dejau Zemaiitijos ir svietas taip 82%, nesuprantu 2k. kremo nesekmingi, jau bijau trecia ir bedaryt. Grietinele issiplakiau salta, sviesta kamb.temp., o sujungiant gaunasi grudeliai, nors Rafaelo kremas panasus tik sviesto maziau ir gaunasi, o sitas ne.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Ernesta, ar lėtai įmaišote jau išplaktą sviestą su kondensuotu pienu į išplaktą grietinėlę? reikia tai daryti labai labai atsargiai :)
    Naudoju kaip kada, kartais Žemaitijos, kartais Rokiškio. Niekada nesigavo grūdeliai.
    Gaila, kad nepavyksta, bet kažko neįsiskaitote matyt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ernesta, galvojau galvojau, vis tik keista kad Rafaelo kremas gaunasi, o šitas nebe. Na, kad vienodi jie. Tikrai ko gero nemaišot atsargiai sujungiant abu kremo komponentus į vientisą masę, o dar paplakat gal?

      Panaikinti
  22. Su saukstu maisiau dedama grietinel i sviestini krema,bandysiu kita sviesta,darysiu mazesni kieki,jei kartais nesigautu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau vistiek turi pavykt, na ne kartą kepiau, kitos moterys kepė, gavosi. Dar gali būti ir sviestas sviestui nelygus, kokybė skiriasi gi.

      Panaikinti
  23. sveiki, del griliazo, tik idejau riesutus i cukru ir man lb greit viskas susilipde ir cukrus kazkaip pabalo, prilipo prie keptuves ir vos viska is ten iskrapsciau, kodel taip atsitiko?
    gal riesutus reikejo deti kai keptuve jau buvo nuimta nuo ugnies?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal labai kaitri ugnis buvo, matosi mano griliažo vaizdas foto, nepabalę.
      Gal tas pabalimas neturi reikšmės, nagi vistiek teks susmulkinti labai smulkiai.
      Sekantį kartą bandyčiau ant sulėtintos ugnies, o gal keptuvė plonasienė, tų priežasčių gali būti keletas. Niekada nesužinosi vėl nepabandęs ;)

      Panaikinti
  24. Sveiki, o griliažo skonis turi būti šiek tiek kartokas? Ar aš čia cukrų perkėpiau?.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Neturėtų būti kartokas, ko gero perdeginot. Ten viskas vyksta gana greitai :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Nepavyko kremas ir man :-), gal galetumet smulkiau papasakoti pati sujungimo procesa? Ar pas sviesta reikia dėti grietinèlę , ar pas grietinèlę deti sviesta? Ar salta gritinelė nesustingdo kremo? Nes man irgi susoko į gabaliukus. Gal reikia po labai mažytį kiekį vis įmaišyti?Pvz.: po kokį arbatinį šaukštelį? Tik kaip geriau ka pas ka dėti? :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kremas:
      1 didelis indelis (420g) grietinėlės 36%
      2 pakeliai (po 200g) sviesto 82%
      1 indelis kondensuoto pieno (397g)

      Grietinėlę išplakame iki standumo, dedame į šaldytuvą.
      Kambario temperatūros sviestą plakame iki purumo kol padvigubėja, plakant dalimis supilame kondensuotą pieną, gerai išplakame kremą. Galiausiai atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.

      Atrodo aiškiai čia aprašiau ;) sujungiant kremus, dedu išplaktą grietinėlę į išplaktą sviestinį krremą ir atsargiai išmaišau, NEPLAKU. Gal jūs plakate?
      Niekada man nesušoko gabalėliais.

      Panaikinti
  27. kuom galėčiau pakeisti kefyrą biskvito gamybai ? ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  28. O kam soda reikalinga griliaza gaminant? Man tikra avarija virtuveje, ivyko ji gaminant...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau dėl to, kad griliažas būtų puresnis, įkandamas, trupantis. Nes, kol sodos neįpili, jis būna labai tamsus, o su ja pašviesėja, 'išsipurina'.
      Gal nesilaikėte eigos:
      Suberiame cukrų į švarią keptuvę ir lydome nuolat maišant.
      Kai jis išsilydo, į sirupą suberiame sodą, permaišome dar 1-2 min.

      Panaikinti
  29. neisivaizduoju kaip įmaišyti šaltą grietinėlę į sviestinį kremą, viskas pavirsta į vandeningus gumuliukus :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reikia tai atlikti labai atsargiai, dalimis, ir neskubėti, nemakaluoti.

      Panaikinti
  30. sveiki,padekite.jau du kartus kepiau biskvita ir jis sukrenta. graziai iskyla ir baigiant kepti op ir ikrenta vidurys. gaunasi toks krateris. jurgita

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neįsivaizduoju, jei viską darote kaip recepte, neturėtų sukristi, kiek kepiau niekada nenutiko jokios bėdos. Gal miltų per mažai, dažniausiai nuo to sukrenta, gal orkaitė silpniau kaista... Negaliu, nepabandžius ko nors iškepti jūsų orkaitėje, nustatyti priežasties :)

      Panaikinti
  31. sveiki, Jolanta
    noriu pasiteiraiti, kaip darote padekliuka tortui ir kaip torta ant jo perkelete taip graziai?:) aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, padėkliukus perku, o jei sau darau, tai dažniausiai tortą dedu į Tuperware tortinę, ant padėkliuko, tada užsegu dangčiu ir labai gerai laikosi šaldytuve, neprigeria jokių kvapų.
      Porą padėkliukų, dideliems tortams, padarė brolis iš presuoto kartono, uždėjo kojeles medines ir labai puikūs padėklai.
      Perkeliu po apačia užkišus platų peilį, pakeliu kraštą, užkišu delną ir greitai ant padėklo.

      Panaikinti
  32. Išbandžiau ir aš, tikrai labai skanus ir gan lengvai padaromas. Tik va ir man keistokos konsistencijos kremas gavosi, nors maišiau nedaug ir lėtai. Įtariu, kad taip atsitinko dėl to, jog šaltą grietinėlę dedame į gan šiltą sviestą, juk vis tik jis kambario temperatūros. Dėl to grietinėlė aptirpsta ir išsiskiria šiek tiek skysčio. Bet nieko, nors sunkiai tepėsi, kažkaip sulipdžiau ir sustingęs kremas vis tiek buvo labai skanus. Kartosiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar labai priklauso ir nuo grietinėlės ir sviesto gamintojo.
      Sviestas nebūna šiltas, jis tik palaikytas kambario temperatūroje ir išplaktas su kondensuotu, na o grietinėlė kol išplakame sviestą nespėja suledėti tikrai. Reikia lėtai juos abu permaišyti ir viskas.
      Antrą kartą tikrai pavyks dar geriau :D

      Panaikinti