2012 m. gruodžio 2 d., sekmadienis

Labai skanūs traškūs meduoliai

Kiek esu išbandžius meduolių receptų, šis Beatos (na, dar minkštieji Cypsiuko iš SM) yra mūsų favoritas.

Iš šios meduolių tešlos labai tinka kepti ne tik meduolius, bet ir kalėdinius namelius, eglutes.

500 g miltų
100 g margarino
200 g medaus
200 g cukraus
2 kiaušiniai
1-2 a.š.kepimo miltelių
1-2 a.š. prieskonių mišinio (gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas, muškato riešutas, viskas sumalta)

Išeiga: apie 5 skardos meduolių.

Medų, cukrų ir margariną šildome kartu, kol viskas suskystėja ir išsimaišo. Tada atvėsinam, įmušam kiaušinius, išmaišom, tada dedam persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Išmaišome. Tešlą statome bent 2 valandoms į šaldytuvą, bet galima ir per naktį, tada ji labai gerai sustingsta, išbrinksta, ir būna malonu dirbti.
 
Tada tešlą po nedidelį gabalėlį kočiojame ant miltais pabarstytos lentos apie 3-4 mm storio.

Išpjaustom norimų formų meduolius ir kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 10 min.

Iškeptus meduolius sudedame į sandarų indą ir paliekame, kol ataušta.

Kitą dieną dekoruojame, kaip tik patinka ;))





Skanaus!

P.S. iš šios tešlos kepu viską, kas meduoliška, meduolius, eglutes, namelius, superinėėė tešla, nuostabus skonis ;)


Šaltinis: čia.



 

40 komentarų:

  1. mes is sios skanios teslos grybukus kepam :) ji tikrai tinka visiems Kalediniams skanumynams :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pirma karta kepu:), tai tesla paragavus labai skanu.Dabar sala:). Apsiziurejau, kad kocelo neturiu... Einu i parduotuve:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kočiojant miltų barstykit, neseniai kažkas skundėsi kad labai labai limpa ;)

      Panaikinti
  3. O man labai keista ji gavosi, ji ne taip, kad limpa, o kaip tik trupa, negaliu nuo stato atlipint, nes sutrupa, toks vaizdas, kad smėlis būtų. Ir niekaip nesuprantu kas kaltas galėtų būt...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal miltų padauginot, o gal labai sušalusią kočiojat? man niekada netrupėjo ;)

      Panaikinti
  4. sveiki,
    girdejau, kad meduoliniai sausainiai turi ilga galiojimo laika, ar tiesa?ir koks tas galiojimo laikas?
    aciu, Jolanta :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. o kam juos iskepus deti i sandaru inda?leksteje atvesinti negalima?
    ir man jie gavosi sviesus, o taip norisi tamsiu tokiu, kas itakoja spalva? bandziau ilgeliau kepti, tai lb greit sudege tiesiog :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tikrai, meduoliai gali stovėti labai ilgai, aišku jei be glaisto iš kiaušinio baltymo. Mano pernykščių dar keletas likę sandarioje dėžutėje, ir jie tikrai normalaus skonio.
      Į sandarų indą dedami jei norime minkštų guminių meduolių, jei mėgstate traškius - nedėkite. Nebūtina.
      Spalvą įtakoja medus, arba degintas cukrus, galite pabandyti padeginti keptuvėje porą šaukštų cukraus. Dar turi įtakos meduolių prieskoniai: cinamonas, gvazdikėliai.....

      Panaikinti
    2. Noriu pasidRyti namuka, kaip glaju pasidaryti kad gerai kibtu namo detales? :)

      Panaikinti
    3. kiaušinio baltymas
      ~200 g cukraus pudros
      truputis citrinos sulčių
      Cukraus pudros galima ir daugiau, kad būtų tirštesnė masė, tada greičiau sukibs.

      Panaikinti
  6. sveiki,bandysim kept su dukryte nameli pirma kart siemet svetem:) tai sakykit kuo puosiat nameli tuo paciu glajumi kaip ir lipdot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tuo pačiu:
      kiaušinio baltymas
      ~200 g cukraus pudros
      truputis citrinos sulčių

      Viską gerai išsukame. Jei glajus per skystas, pridedame cukraus pudros.

      Panaikinti
    2. glaju tik issukti paprastai su mediniu saukstu ar su mikseriu plakti?

      Panaikinti
  7. gal zinote kiek grybuku iseina is sios porcijos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tikrai neprisimenu, tikriausiai net neskaičiavau, tik kepdama visad detales pasiskaičiuoju,- kotukai, galvutes.

      Panaikinti
  8. koki medu naudojat? gal dirbtinis geriau? turiu tikro bet jis kaip akmuo, taip poto bijau kad nebutu tesla kieta, trupi..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Brigita, naudoju bet kokį, bet daugiausiai tikrą. Nebijokit kieto medaus, išsilydo kartu su riebaliuku ir cukrumi ant garų puodo. Aš irgi ne kartą kietą dėjau.

      Panaikinti
  9. o cukru ir medu sveriat ar stikline matuojat?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveriu, virtuvines svarstykles turiu, jos po ranka, tai jomis ir naudojuos ;)

      Panaikinti
  10. kiek laiko reikia kepti meduolinius sausainius? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepame 200 C temperatūroje apie 10 min, kol gražiai paruduos. Jei 220*C temperatūroje apie 7 min.

      Panaikinti
  11. Sveiki labai skaniai cia viskas atrodo ir skamba :))) sakykit o jau su visais papuosimais kiek laiko gali but tokie meduoliai? Ir dar norejau paklausti tu prieskobiu misi iu pirkt jau buna paruostu? Jei taip kur gal galit pasakyt? ^^ ;)) is kart aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal ir juokingai nuskambės, bet mes kai kuriais metais namuko likučius suvalgom per Velykas :D
      Aš jį sulaužau, sudedu į sandarią dėžutę ir stovi. Jei baisu dėl baltyminio glaisto, nukrapštau nuskutu peiliuku ir išmetu.
      O jei perdžiūna, į dėžutę reikia įdėti perpjautą obuolį, jis sudrėkina meduoliukus.
      Prieskonių mišinių būna pirkti paruoštų, skirtų meduoliams, karštam vynui.
      Aš jei turiu imbiero, kardamono, cinamono, malto gvazdikėlio, susiberiu į vieną indelį ir susimaišau pati.

      Panaikinti
  12. ar pats meduolis gaunasi minkstas\?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, jei rašau - traškūs, tai kaip gali būti minkšti.
      Jei sudėsite į dėžutę, sandariaia, su kokia puse obuolio, atminkštės.

      Panaikinti
  13. Komentaruose perskaičiau, kad su glajumi laikosi viskas trumpiau... :)
    Tai dabar klausimas: jeigu padarysiu eglutes su glajumi, ar +- dvi savaites bus galima juos valgyti? Nes ruošiuosi tokias eglutes dovanoti, o padaryti viską norisi vienu kartu... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai galėsite, jei bijote kiaušinio baltymo, vietoj jo naudokite citrinų sultis.
      Aš tai mažiems vaikams vengiu su baltymu, na, o suaugusiems tikrai niebo baisaus ir su juo. Būtina gerai nuplauti kiaušinio lukštą.

      Panaikinti
  14. Kepiau iš šios tešlos namelius ir meduolius. Tikrai puiki - lengva dirbi, meduoliai kepdami nesideformuoja ir skonis labai geras. Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, noriu isbandyti si recepta tik man kilo klausimas, ar tesla pries dedant i saldytuva turi buti tokia kad butu galima minkyti ar tik kaip jus rasete maisoma? Aciu uz atsakyma

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Maišoma, po to sutvirtėja, o kočiojant berkit miltų.

      Panaikinti
  16. Laba diena, patarkit prasau man, kaip daryti, formuoti grybukus. Turiu mamos palikima" grybuku keptuve" ant dujines virsaus naudojama. Ar sios teslos grybukai iskeptu mano keptuveje. Mama naudojo kitokia, minksta tesla. Ir dar matau pardavinejant grybukus ivairiu dydziu. Kaip juos suformuoja? Rankom? Jug nera keptuviu tokio dydzio. Ar juos lipint kaip is plastilino? Aciu uz atsakyma ir atsiprasau uz kvailus klausimus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na į jūsų formą keptuvę ši tešla tikrai netinkama.
      Aš formuoju rankomis, skirtingų dydžių grybukus taip pat rankomis formuoja kepėjos, ir kotus kokių tik norite, ar baravykams ar musmirėms - irgi rankomis :)

      Panaikinti
    2. Čia pažiūrėkite, atrodo aiškiai parašius ir foto yra kaip formuoti grybukus.

      https://viskopotrupineli.blogspot.lt/2012/12/meduoliniai-eziukai-ir-grybukai.html

      Panaikinti
  17. Sveiki.Noreciau suzinoti kaip jus pasidarot kitos spalvos glaju,nes man gaunasi tik baltos.Labai jums aciu.

    AtsakytiPanaikinti