2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Mielinės bandelės su įdarais

Turbūt jau antri metai vis ruošiuosi išbandyti šį išgirtą mielinių bandelių receptą, kuriuo kažkada pasidalino viena miela kepėja iš SM Kice ;) Jinai rašė, kad tai - 'Ismailo bandelės', kurių receptą sakė gavusi iš azerbaidžaniečio.
Na, ir ne vienos pažįstamos kepėjėlės jos taip išliaupsintos išgirtooos - kad tešla labai smagi, kad bandelės dieviškos, kad šią tešlą galima kildinti šaldytuve, netgi iš vakaro susiminkius, palaikius per naktį šaldytuve, galima greitai išsikepti kvapnių šiltų bandelių pusryčiams.


Tad šiandien iškeptos, išragautos ir mūsų visų taip pat išgirtos dieviškos bandelės ;)
























Iš visos normos išeina 3-4 didelės skardos bandelių. 

25-30g presuotų šlapių mielių  (originaliame recepte mielių deda 100g), galite keisti į 7g sausų mielių
1 st. cukraus
0,5 l šilto pieno
1 st. aliejaus  (galima maišyti per pusę su tirpintu sviestu) 
2 kiaušiniai  +  1 kiaušinis bandelių aptepimui
žiupsnelis druskos
1,2 kg miltų (aš sudėjau visą miltų kiekį, kitoms kepėjoms sako pakanka 0,9-1 kg) 

Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti cukrų, palikti kol viršuje pasidarys putelė (jei kepsite bandeles ne su saldžiais įdarais, cukraus kiekį galima mažinti, bet nebūtinai). 
Dideliame dubenyje paplakti kiaušinius su žiupsneliu druskos, supilti mieles su pienu, aliejų, berti miltus, gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę.
Tešlą palikti šiltai 1 val. pakilti.

Galima tešlą kildinti šaldytuve, sako bandelės tada būna dar puresnės. Šį kartą aš kildinau šiltai virtuvėje.

Po valandos imti pakilusią tešlą ir formuoti bandeles: norimo dydžio, norimos formos, su įvairiausiais mėgiamais įdarais ir priedais.



Iš šios puikios tešlos pabandžiau iškepti ir austriškų bandelių 'Buchteln', jos gavosi puikiausiaiiiiii ;)

Įdarai
Su lašinukų įdaru: vos pakepinti lašinukai ir kumpelis su svogūnais. Į mažų išplotų paplotėlių viduriuką dedamas įdaras ir gerai užspaudomi krašteliai. Į skardą dedama siule į apačią.

Cinamono ir cukraus įdaras: iškočiotą tešlos lakštą patepti tipintu sviestu ir apiberti paruoštu įdaru.

Slyvaičių - pudingo įdaras: į kaitinamą kaukazinių slyvaičių uogienę suberiamas truputyje vandens ištirpintas pudingo miltelių pakelis ir užvirus atvėsinams. Tepamas ant tešlos lakšto, formuojamos norimos formos bandelės.   

Suformuotas bandeles dar pakildiname apie 20-30 min. ir prieš kepimą aptepame kiaušinio plakiniu.

Kepame 200 C temperatūroje apie 15 min., kol gražiai pagelsta.

Skanaus!



25 komentarai:

  1. Labai graziai atrodo. Reiks isbandyt

    AtsakytiPanaikinti
  2. super receptukas ryt bandysiu saldytuve kildint

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš vis skubiai sugalvoju, tai iškart ir kepu už valandos. Bet kas bandė išlaukt :)), sako, kad iš tešlos kildintos šaldytuve bandelės daug skanesnės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. na galiu tik pritarti kad saldytuve puresne ir skanesne issimylejau si receptuka

    AtsakytiPanaikinti
  5. Milda, na ir aš prisiruošiu kada netgi iš vakaro pasidaryt tešlą ir ryte kept šiltas bandeles ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Buvau ne ryšy, nėjo pasijungti normaliai ;)
    Tatjana, laikyti užtenka 1 valandą, galima ir per naktį. Iš vakarao suminkot, ryte kepat. Išimtą iš šaldytuvo galima būtų palaikyti kokį pusvalandį kambario temperatūroje.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laba diena ;)

    Na, ką ir aš gaminimo procese :) Klausimą turiu - lyg ir nelabai kyla ta putelė įmaišius mieles ir cukrų į pašildytą pieną, ar nelabai stipriai ji turi suputot? Gal per šiltas ar per vėsus pienas buvo? Ar čia kaitinant pieną viską berti ir šildyt toliau reikia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, nedaug, na mielės iškyla į paviršių ir jos lyg išputoja, lengvai, ir viskas. O dėt kaitint antrą kartą arba dėt kaitinant mieles jokiu būdu negalima. Ir ten išvis kaitinti nieko nereikia, vos pašildyti pieną, ne daugiau 40*C, kad pirštą įkišus nebūtų per karšta.
      Viskas įvyksta ir pavyksta bandant, eksperimentuojant, tiesiog visada būna pirmasis kartas ;)

      Panaikinti
    2. Jei gavosi nors kokia putelė, vadinasi viskas tvarkoj, be baimės reikia mesti kitus produktus ir daryt tešlą, tiesiog reikia drąsos.

      Panaikinti
  8. Ačiū už patikslinimą, Jolanta :) Tai pasidalinsiu kaip ėjosi: pasidariau tešlą ir palaikiau šaldytuve. Kadangi dariau pirmą kartą, tai nesupratau kokio lipnumo ji turi būti:) pasirodė per lipti ir skysta.. tai miltų dar įdėjau ir taip gan gausiai, nes frazę "iškočioti tešlą" supratau tiesiogiai, na, kad kietesnė turėtų būti :) tai va, nebeiškilo man normaliai bandutės :) vienas pliusas - daug juoko namuose ir skonis primenantis riestainius :)) Bandom ir mokomės! :))
    Smagu matyti tokį skanų blog'ą ir jausti skanėstų skonį žiūrint nuotraukas :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, na ji nebūna visiškai nelipni, tiesiog kočiojant aš arba aliejuoju stalą ir rankas arba jei matau, kad žymiai skysčiau lipniau, tada ant stalo pabarstau miltų ;)) o tešla kuo minkštesnė, tuo bandukės geresnės - puresnės. Linkiu sekančių bandymų, nenuleisti rankų ir tikrai pavyks, nes didelis pliusas jau vien tai, kad jūs nebijot mielinės tešlos ir apskritai mielių (nes dauguma mosikuoja rankom kai pamato recepte mieles), ir esat linksmi :)) Jums pavyyyksssss!!!

      Panaikinti
  9. Super receptas ,bandeles gavosi purios ir labai skanios,vyras su nepasitikejimu ziurejo i teslos kildinima saldytuve ,bet kai issikepe tai laaabai patiko,aciu uz receptuka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą ;) Aš irgi nepatikli, kol nepabandau ir neįsitikinu pati :DD

      Panaikinti
  10. o kaip lengviau daryt su sausom mielem ar slapiom?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, aš beveik visada naudoju šlapias mieles, man su jom labiau patinka.
      Sausas esu panaudojus keletą kartų - irgi viskas gerai gaunasi, gal net greičiau, įmaišai į miltus tiesiog ir viskas.

      Panaikinti
  11. Jolanta, dėkoju už nuostabų receptuką, negalėjau patikėti, kad mielinės bandelės gali būti išties fantastiškos. Ačiū. Gražių švenčių.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jolanta, dėkoju už nuostabų receptuką, nemaniau, kad mielinės bandelės gali būti tokios fantastiškos:), jos tobulos, tešla superinė. Ačiū. Pasufleruokite, koks jūsų pats pačiausias patiekalas, bus įdomu išbandyti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašom ;) dauguma kažkodėl vis bijo tos mielinės tešlos kai pabando - džiaugiasi.
      Paties pačiausio patieklao net nepasakysiu, atrodo kurių čia patiekalų įkėliau, visi patiko/patinka ir man ir šeimai ;) kartojam, gaminam, kažką naujo išbandau.

      Panaikinti
  13. laba diena. o jeigu naudociau sausas mieles tai jas ideti i miltus ar berti i pasildyta piena?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sumaišykite su miltais sausai. Nors galima ir taip, ir taip.

      Panaikinti
  14. Sveiki,
    Dejau uzklausima, bet matyt neissiunciau, noriu pasiteirauti, jei tesla kildiname saldytuve, ar suformavus bandeles reikia kildinti dar jas ir kur? Aciu labai, taip nesu bandziusi, tik saltam vandenyje esu dariusi, taip vadinama "paskenduolio" tesla:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš išėmus iš šaldytuvo tešlą truputį palaikau kambario temperatūroje, formuoju ir kildinu kol įkaista orkaitė.

      Panaikinti
  15. Aciu labai, ryt tikiu, kad bus saunus pusryciai:)

    AtsakytiPanaikinti