2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Roksai

Nuostabūs, senoviniai, kaip  mano laikų mokykloje :)))


500 g miltų
200 g cukraus
100 g margarino
50 g razinų
1 kiaušinis
2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai (amonio karbonato) kepimo miltelių
1 pakelis vanilinio cukraus
6 valgomi šaukštai vandens (90ml)
cukraus pudros pabarstymui

Pagaminama kieta trapi tešla (miltai išsijojami ant stalo, padaroma duobutė, į ją sumušamas kiaušinis, supilamas cukrus, amonio karbonato tirpalas - šiuo atveju kepimo milteliai, vanduo, tarkuotas arba supjaustytas mažais gabaliukais margarinas, vanilinas, razinos. Greitai suminkoma tešla.
Tešla sudraskoma šakute, padarant 56-58 g gabalėlius. Pusgaminiai dedami į skardas ir kepami 180 - 200* C temperatūroje 12-15 minučių. Labai svarbu roksus kepti būtent tokioje temperatūroje, karštesnėje krosnyje paviršius pagelsta ir atrodo iškepęs, o vidus lieka žalias.
Patikrinti, ar roksai iškepę, galima, įbedus pagaliuką, kuris ištrauktas turi būti sausas. Iškepti roksai pabarstomi cukraus pudra. Roksas sveria ~50 g.



Gaminimo eiga išrašyta iš knygos:  
I.Čereškienė 'Miltiniai konditerijos gaminiai mokymo priemonė prekybos-kulinarijos mokykloms' 1978 m

Originalus receptas iš tos pačios knygos:
10 roksų po 50 g
291 g miltų
116 g cukraus  (galima mažiau)
60 g margarino
29 g razinų
28 g kiaušinio (1 M dydžio kiaušinis 46 g)
5 g (amonio karbonato) kepimo miltelių
0,1 g vanilino
50 g vandens
10 g cukraus pudros pabarstymui



8 komentarai:

  1. O ką su margarinu daryti?
    Man nesigavo pagal šį receptą :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Zirzyle, gaila. Kiek kepiau visada puikiausiai gaunasi roksiukai :)
    O trapiai tešlai margarinas dažniausiai kapojamas su miltais, ar trinamas tarp pirštų su miltais. Net nepagalvojau to parašyti.
    Ir reikia neperminkyti tešlos, viską daryti labai greitai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prieš porą dienų kepiau pagal šį receptą. Į ingridientus iš pradžių net nežiūrėjau, puoliau į darbą. Net nepastebėjau, kad turėjo būti margarino. Pamačiau tik tada, kai perskaičiau Zirzylės komentarą :D o viską jau buvau sumaišiusi :) nusprendžiau margarino sutrinti į tešlą prieš pat formuojant gniužulėlius. Taigi kaip sumanyta, taip padaryta. Dar turėjau svečių tuo metu kai kepė. Neįsivaizdavau, ar pavyks ir ar neteks raudonuoti prieš juos. Bet pavyko TAIP PUKIAI, kad iki šiol to skonio negaliu pamiršti!!! Tikrai pakartosiu būtent pagal šį receptą!

    PS. Svečiai specialiai laukė kol baiugs kepti, ir nenusivylė! Net išeiti nenorėjo. Taip gardžiai kvepėjo it taip skanu buvo. Bravo recepto sumanytojui ir platintojui!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smagu, kad gavosi ir patiko ;)) man kiek kepiau visad irgi iškepa tikri senoviški roksiukai, o šeima labai mėgsta ;))

      Panaikinti
  4. Sveiki, as kepiau 45min.. 190laipsniu, po to primazinau kai pamaciau, kad neiskepe dar.. Ir dariau taip: istryniau miltus su margarinu, padariau duobute, sudejau visa kita tik razinu dar nedejau, isminkiau ir tuomet sudejau razinas.. na skonis keistokas, galvoju, kad galejau kiek per daug ideti margarino.. :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, na, dėl skonio nesiginčijama, vieniems labai skanu, kitiems ne ;)
      Šią tešlą reikia ruošti labai greitai, net neišminkyti tobulai.
      Ir tikrai nereikia kepti 45 minutes (tikrai turėjo kepti perkepti džiūti sudžiūti), čia gi ne vienas didelis roksas, o mažučiukai. Nebent jūsų orkaitės galios kitokios :)

      Panaikinti
  5. ne tai man labai skanu, tik nepavyko, nes turbut kazka ne taip dariau :( bet po 15-20min. istraukiau viena paragauti ir buvo viduriukas neiskepes.. turbut todel ir gavosi kieti, nes per ilgai kepiau :D Pameginsiu siandien dar karteli :) ir neminkysiu tiek, jei kaip sakot nereikia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pabandykit iškart aukštesnėj temperatūroj kepti - 200*C. O tešlą reikia greitai suminkyti ir, darant roksus, draskyti šakute.

      Panaikinti