2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Tortas 'Napoleonas'





Iš šios normos gaunasi laaabai didelis tortas - maniškis svėrė 5,5 kg.

Tešlai:
1250 - 1300 g miltų + kočiojimui
600 g grietinės
500 g margarino arba sviesto
2 kiaušiniai

Tešlai skirtus produktus kapojame peiliu, kol sueis į vientisą gabalą.
Pasidaliname į rutuliukus ir atšaldome bent 1 val.


Mano 'torto mokytoja' patarė pasidaryti ~30 - 40 vnt rutuliukų. Man gavosi 31 vnt. Kočiojau 30 cm skersmens lakštelius, o iškepę jie susitraukė iki 28 cm. Atraižas irgi reikia išsikepti - bus trupiniukams.

Rutuliukus iškočiojame labai labai plonai, apsipjauname pagal norimą formą, subadome šakute.



Kepame 220*C temperatūroje apie 7-8 min., kol gražiai paruduos.



Kremui:
1 l pieno
100 g sviesto
2 kiaušiniai
200 g cukraus
200 g miltų

400 g kambario temperatūros sviesto
2 indeliai kondensuoto pieno

juodųjų serbentų uogienės (arba spanguolių)

Nupilame nuo litro pieno vieną stiklinę, o likusį užkaičiame virti su 100 g sviesto. Kitame inde suplakame kiaušinius su cukrumi, stikline šalto pieno ir miltais. Kai pienas užverda, lėta srovele ištisai maišant, supilame miltų kiaušinių tyrę ir kaitiname plakant ~5 min, kol gerai tvirtai sutirštėja.
Padedame atvėsti iki kambario temperatūros.
Išplakame kambario temperatūros sviestą iki baltumo, palaipsniui dalimis pilame kondensuotą pieną.
Sujungiame abi kremo mases ir gerai išplakame.

Surenkame tortą - dedame lakštą, pora šaukštų kremo, mentele išlyginame ir dedame sekančius lakštus. Pora kartų pertepame juodųjų serbentų ar spanguolių uogiene. Aš dėjau šviežiai trintus juoduosius serbentus.
Sutepus keletą lakštų gerai ranka paspaudžiame. Pabaigtą formuoti ir sutepti tortą apibarstome trupiniukais ir puošiame pagal nuotaiką ;)


Skanaus!

P.S. kočiojau 30 cm skersmens lakštus, jų gavosi truputį per daug vienam tortui - 31 vnt, todėl formavau pusantro torto ir gavosi štai tokia Auksinė žuvelė :)
Kitą kartą reikėtų kočioti daug didesnius apskritimus, arba tiesiog kepti kvadratinius lakštus per visą orkaitės skardą, kurioje kepant 
gaunasi ~15 lakštų.
Tortui sunaudojau 31 lakštą, trupinukams (iš likusių atraižų) - 4.



17 komentarų:

  1. Labai graži žuvytė. O apie kvadratinius lakštus ( aišku mano kepamo tešla kitokia), tai kai kepiau kažkada, labai deformavosi kepdami, po to labai sudėtinga buvo dirbt. Tai kepu tik apvalų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ina, bet apvalūs man nesideformavo, tik pasitraukė iškepę. Užtai ir galvoju kada pabandyt kvadratinį, aišku jei dar apsiimsiu kept :DD
    Skonis dieviškassss, šiandien ragavom, bet darbelio prie jo irgi yra ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man apval8s ir tik pasitraukia, o keturkampiai kazkodel deformavos, labiau isitraukia krastines, o kampai nutyse lieka. Bet gal dar cia ir tesla pati kazkiek lemia, nezinau.
      Na darbo yr, bet tik mano proporcija daug mazesne ;))

      Panaikinti
    2. Ina, čia tikrai didelis tortas, tai iškart ir produktus surašiau dvigubos normos, manau iš vienos gautųsi panašiai kaip taviškis. Ir produktai man panašūs beveik ;)

      Panaikinti
  3. labai jau noriu pamegint.prisiskaiciau cia visko ,neapsisprendziu kuri pirma kept :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mindaugai, o kuris jums labiausiai patinka, tą ir bandykite. Svarbu noras ir gera nuotaika :)
      Napoleonas visai nėra sudėtingas, gal tik aprašymas toks atrodo, bet kai pradedi - eina kaip iš pypkės ;)

      Panaikinti
  4. pasirodo rasineju is vyro akaunto :D nu ka galiu pasakyt .gavosi baaaisiai didelis ,uztruko daug laiko ,aisku ir todel ,kad kepiau su viena bleta , bet kol tas iskepdavo iskociodavau kita . o galbut laiko daug uzeme nes jis labai didelis.kepiau keturkampa niekas nesiraite :) skaitydama buvau skeptiskai nusiteikus del miltu kreme , bet viskas puiku.kremas skanus ,torta ragausim rytoj.turiu nuojauta ,kad dar gaminsiu ji , bet is puses ingridiantu .Labai aciu ,kad pasidalinot receptu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taiiip, jis tikrai didelis, juk ne be reikalo paminėjau, kad iš šios produktų normos - 5,5 kg tortas man gavosi :D
      Aš kepu visad dviejose skardose ir dar ant kepimo popieriaus išsikočioju kokį lakštą, kad būtų greičiau.
      Skanaus ;)

      Panaikinti
  5. džemas kažkoks netoks ar tikrai su miltais jį reikia daryti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Džemas be miltų, o kremas būtinai su miltais. Negi jūs galvojate, kad aš gaminu vienaip, o rašau bet kaip, kitaip?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sakykit kiek laiko geriausiai palikti torciuka susistoveti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bent 2 dienas tai tikrai reikėtų, skaniausias trečią ketvirtą dieną, jei lieka žinoma :D

      Panaikinti
  8. Ar šis skanesnis nei medaus tortas? Ar valgant jį, ypač trupa?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man tikrai šitas skanesnis. O trupa nedaug, tik tie puošimo trupinukai.

      Panaikinti
  9. Kiek laiko galima laikyti iškeptus padus nesuteptus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei nedrėgnai, tai manau visai ilgokai galima laikyti ;)

      Panaikinti