2021 m. sausio 13 d., trečiadienis

Desertas Pavlova


Pavlova - desertas, kuriuo mėgaujasi net ir balerinos.

Morenginė „Pavlova“ buvo sukurta 1920-aisiais Australijoje ar Naujojoje Zelandijoje, norint pavaišinti ir pagerbti rusų prima baleriną Aną Pavlovą - pirmąją baleriną, surengusią gastroles aplink pasaulį. 

Šis lengvutis desertas yra pagamintas iš morengo, kurio išorė traški, o vidus - minkštas lyg zefyras. Tradiciškai morengas formuojamas kaip negilus lizdelis ir pripildomas plakta grietinėle bei gausiai papuošiamas šviežiomis uogomis, vaisiais.

Morengas:

4 didelių kiaušinių (ar 5 mažesnių) baltymai  (apie 170ml) 

250g cukraus

1 a. š. bulvių krakmolo

1 a. š. acto

Kremas:

125ml mascarpone kremo

1 v. š. cukraus

125ml grietinėlės 35%


Įkaitiname orkaitę iki 110 C laipsnių (viršaus ir apačios kaitimo funkcija). 

Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, ant jo išvirkščios pusės galima nusibrėžti 20 - 25 cm skersmens apskritimą (tokio dydžio, kad iškepęs morengas tilptų ant torto padėklo).

Į labai švariai išplautą ir gerai nusausintą indą supilame kiaušinių baltymus (geriausiai kambario temperatūros) ir plakame juos tol, kol baltymai virs akytomis putomis. Tada po šaukštą dedame cukrų, nesustodami plakti. Sekančią cukraus porciją dedame tik tada, kai pirmoji pilnai ištirpo. Visą masę plakame apie  8-10 minučių. Kai jau įplaktas visas cukrus, dar paplakame apie 3 minutes, kad baltymų masė taptų balta, žvilganti ir kieta. Tada sudedame krakmolą, actą ir dar trumpai viską perplakame.

Baltymų masę mentele sudedame ant popieriaus, ant nupiešto apskritimo. Ilgai masės neformuojame, pasistengiame išlyginti paviršių keliais judesiais. Kraštus šiek tiek pakeliame, o vidurį įgaubiame, kad liktų vietos kremui. 

Dedame į orkaitę 30 - čiai minučių. Tada sumažiname temperatūrą iki 100 C ir kepame dar apie 3 valandas. Iškepusį morengą galima palikti išjungtoje orkaitėje per naktį. 

Labai gerai atšaldytą mascarponės sūrį sumaišome su cukrumi ir  ir plakame apie minutę, kad neliktų gumuliukų ir jis suminkštėtų. Tada supilame grietinėlę ir plakame, kol masė ima tirštėti ir pasidaro stangri. 

Paruoštą kremą lengvai sudedame ant atvėsusio morengo, į suformuotą įdubimą.

Viršų puošiame vaisiais, uogomis, mėtų lapeliais. Galima juos palaistyti skystu medumi ar pabarstyti cukraus pudra.

Pavlovos puošybą galima derinti pagal sezoniškumą, puošti konservuotais vaisiais, citrusiniais vaisiais, sirupais, riešutais, šokoladu. Pagal skonį ir fantaziją. 

Vietoj mascarponės kremo galima naudoti lemon curdą - 

http://viskopotrupineli.blogspot.com/2012/02/citrininis-curd-4-citrinos-sultys-ir.html?m=1




Skanaus! 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą