2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Saltisonas - slėgtainis
























Saltisonas -  kiaulių galvų slėgtainis, paplitęs lenkų, rusų, ukrainiečių, baltarusių virtuvėse. O pats pavadinimas - saltisonas - pasiskolintas iš italų virtuvės. Kituose šaltiniuose saltisonas kartais pavadinamas zelcu.
Tačiau ne visiems priimtina jį pasigaminti ir tikrai ne visi valgo kiaulės galvos mėsą :))
Bet paruoštas saltisonas yra labai skanus, o jo savikaina tiesiog juokinga ;)

Gaminimo eiga beveik tokia pati, kaip ir šaltienos, tik į saltisoną nepilama arba pilama visai visai mažai skysčių ir jis būna be drebučių.
Tradiciškai jis turėtų būti gaminamas išvalytame kiaulės skrandyje, sukimšus pjaustytą suprieskuoniuotą mėsą, ir kepamas orkaitėje. Dabar dažniausiai mėsa sukrečiama į maišelį, ar kokį indą, ją šiek tiek paslėgiant.

pusė kiaulės galvos su ausimi
liežuvis
1 koja (į tikrą saltisoną nededama, bet aš labai mėgstu, tai dėjau)
3 didelės morkos
2 svogūnai
lauro lapai
juodieji pipirai
kvepiantieji pipirai
druska
česnako pagal skonį ir norą

Pirkau skaldytą gabalais galvą. Tuos gabalus pamerkiau šaltame vandenyje, keletą kartų vis pakeičiant, kad gerai ištrauktų kraują. Gražiai peiliu apskutinėjau odelę. Nuplautus ir nuvarvintus gabalus apibarsčiau gausiai druska, pipirais ir grūstais česnakais ir palikau parai.
Į didelį puodą sudėjau mėsą, užpyliau vandeniu ir užvirinau, viriau apie 20-30 min vis nugraibant putas. Tada viską nupyliau, mėsą vėl švariai nuploviau, kai kurie gabalėliai tiesiog jau atšoko ir nusiėmė nuo kaulų.
Antrą kartą užpyliau švariu šaltu vandeniu, pridėjau prieskonių, svogūnų, morkų ir užkaitus ant lėtos ugnies viriau apie 2 val.
Išvirtą mėsą išgriebiau iš sultinio, nuėmiau nuo kaulų, supjausčiau gabaliukais (šį kartą gavosi kiek smulkokai, kitą kartą dėsiu stambius gabalus). Sudėjau supjaustytas morkas. Dar pagal skonį pabarsčiau pipirais, viską gerai išmaišiau, įpyliau samtį sultinio. Kitą kartą būtinai pridėsiu petražolių, šį kartą pamiršau...
Druskos nepridėjau daugiau, nes verdant buvo gana sūru. Saltisonas turėtų būti vos sūrokas, tada atvėsęs bus pats tas.
Išmaišytą masę sukrėčiau į vienkartinę folijos formą. Vos paspaudžiau šaukštu, sulyginau ir padėjau į šaldytuvą nakčiai.





































Saltisoną galima krėsti į maišelį, galima sukti apvalų vyniotinį į marlę, dėti į stiklinį indą - kaip jums patinka.

O likusį sultinį iškoškite ir galite panaudoti pagal poreikį. Jis pas mane sustingo į gražius drebučius.


Saltisoną mes valgome su krienais ir juoda duona ;)

 P.S. pirmą kartą gyvenime pati (vis skambinėdama mamai konsultacijos :) dariau šį patiekalą, kurio anksčiau bijojau ir vis nesiryžau, nes įsivaizdavau, kad čia labai sudėtingas ir sunkus ir ilgas darbas...o dar ta kiaulės galva :DDD

Skaičiau ir mokiausi  čia   ir  čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą