2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Tortas 'Medutis'

Pagal šį Cypsiuko iš SM receptą, medaus tortą tikriausiai yra kepę beveik visos mėgėjos, kepėjos ir šeimininkės. 


Iš visos produktų normos išeina 2 normalaus didumo tortai po 5 lakštus, arba vienas - gigantas.
Velykoms kepiau iš visos normos ir man gavosi 28 cm skersmens 8 lakštų tortas gigantas :)

Tešlai:
3 kiaušiniai
3 dideli v.š. natūralaus medaus
100 g margarino EVE
1 st. cukraus
3 a.š. sodos (nugesintos actu)
~ 5 st. miltų (gali ir pritrūkti saujelės kokios)


Kremui:
3 indeliai po 450 g grietinės 30% (recepto autorė deda grietinėlę)
cukraus pagal skonį - dėjau ~8 v.š.
1 citrinos sultys

Į didoką dubenį sudedame visus produktus, išskyrus sodą. Dubenį statome ant puodo su verdančiu vandeniu ir visus produktus gerai išmaišome, kad nesutrauktų kiaušinių, margarinas bešildamas savaime po truputį ištirps. Kai masė smarkiai įkaista, supilame nugesintą sodą su pora šaukštų acto. Supylus sodą, masė smarkiai suputos. Gerai išmaišome, nukeliame dubenį ir supilame miltus, maišome, kai jau bus sunku maišyti šaukštu, išverčiame tešlą ant smarkiai miltais pabarstyto stalo ir suminkome į vientisą gabalą, kuris palikus ant stalo turi nesubliūkšti. Tešla turi nelipti prie rankų. 

Kočiojant tešlą, stalą pabarstome miltais. Kočiojame iš karto, kol tešla dar šilta. 
Ją pasidaliname į vienodus rutuliukus (nusprendžiame kokio didumo kepsime tortą), šį kartą aš pasidalinau į 8 dalis, nes lakštus kepiau pagal 30 cm skersmens formos dugną.
Iškočiojame ploną lakštą, dedame formą, apipjauname apskritimą, dedame ant kepimo popieriaus.
Atraižas dedame atskirai, iš jų vėliau išsikepsime dar vieną lakštą trupinukams, torto puošimui. Taip pasiruošiame visus lakštelius.  

Kepa labai greitai ir karštai - 220* C įkaitintoje orkaitėje, kelias minutes, kol gražiai parunda.
Vos tik pašauname kepti, jau traukti reikia. 

Jei kočiojate labai greitai, spėsite kol kepa 1 lakštas, iškočioti antrą, o jei lėtokai,- tuomet pasiruoškite keletą iškart. 
Iškepusius karštus lakštus dar kartą apipjoviau pagal 28 cm skersmens formą, nes kai kurie kepdami trupučiuką pasitraukė.


Pagal šį receptą lakštai labai puikiai susigeria tik nuo kremo, autorė pataria jų nesulaistyti.


Atšaldytą grietinę gerai išplakame mikseriu su cukrumi ir citrinos sultimis.
Kremu pertepame kiekvieną lakštą, torto šonus. 

Iš atraižų išsikepto lakšto ir nuopjovų pasigaminame trupinukus ir apibarstome tortą. Puošiame pagal fantaziją. 




Skanaus!


P.S. Niekaip neįsivaizdavau, kad medučio tortą tinka pertepti uogomis, ir kai pasakojo viena draugė, negalėjau patikėt, kad čia ji tinka ar bus skanu :)

Tad šį kartą ir aš į medučio pertepimą įdėjau šaldytų trintų juodųjų serbentų tyrės. Ir gavosi laaaabai skaniaiii, o šeimyna iškart užsiprašė, kai kepsiu sekantį medutį, tokius pertepimus padaryti kelis :D






6 komentarai:

  1. Aciu kepu antra kart, tik lakstai lb skysti isikocioja nors miltu dedu 6 stiklines.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, gal skiriasi miltų kokybė, gal kiaušinio dydis, visokių priežastėlių gali būti. Bet kočiojant, reikia barstyti stalą miltais, ir tada viskas gerai einasi ;)

      Panaikinti
  2. Ar galima meduti puosti slapai beze?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, kaip teisingai paruošti grietinę, kad ji nenubėgtų nuo torto lakštų (man taip dažnai būna) ir dar noriu paklausti, prieš puošiant medutį bezė kremu ar reikia kuo nutepti tortą ar tinka ir ant to pačio torto kremo bijau, kad viskas nenuvažiuotų. Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, tiesiog reikia gerai iki standumo išplakti, kad nebūtų skysta. Man tikrai niekada nenubėga :)
      O dėl bezė, tai beveik visos kepėjos sako, kad prieš ją reikia aptepti tortą sviestiniu kremu.
      Aš dažniausiai darau 'šlapią' bezė, tai prieš ją netepu niekuo ir man nenuslenka nenučiuožia.
      Sėkmės bandymuose :)

      Panaikinti