2011 m. spalio 1 d., šeštadienis

Meduoliai 'Katarinkos'

'Katarinkos' – tai lenkiški imbieriniai meduoliai.

Pagrindinis 'katarinkų' bruožas – tai rankomis lipdomi meduoliai, vadinasi, jų tešla turi kaip plastilinas, lengvai formuojama. Dar viena technologinė gudrybė – tešlai net keletą savaičių privalu 'ilsėtis' vėsiai, kad prieskoniai įsigertų ir meduolių skonis būtų vientisas. Beje, ir iškeptos 'katarinkos' palaikomos bent keletą parų, kad sviesto kvapą 'permuštų' imbieras, pipirai, gvazdikėliai, kardamonas, muskatas, cinamonas ir medus.



250g medaus
250g cukraus
200g sviesto
600g kvietinių miltų
1 kiaušinis
tarkuoto imbiero (galima miltelių), kvapniųjų ir juodųjų pipirų, kardamono, muskato, gvazdikėlių, cinamono.

Medų, sviestą ir cukrų išlydykite puode ant silpnos ugnies. Neužvirinkite! Į atvėsusią masę imaišykite kiaušinį, miltus ir visą įvairovę prieskonių (jų kiekis priklauso nuo kūrybinio įkvėpimo). Tešlą gerai išminkykite, uždenkite ir “paslėpkite” šaldytuve bent porai savaičių.

Prieš meduolių formavimą, kokiam pusvalandžiui, ištraukite paruoštą tešlą  iš šaldytuvo.
Iš tešlos gabalėlių tarp rankų kočiokite maždaug piršto storio volelius, o ką iš tų volelių, blynelių, rutulėlių pavyks sukurti, priklauso nuo Jūsų fantazijos ir įgūdžių.

Meduolius kepti 180-200°C orkaitėje ir stebėti, kad nesudegtų (geriausiai, kai visos meduolio dalys būna vieno storio, tuomet kepa tolygiai). Kepa gana greitai.

Iškeptus meduolius palikite atvėsti kepimo skardoje, nes bekeliant lengvai lūžta. Aušdami meduoliai kietėja, bet pastovėję keletą dienų, o dar geriau savaitę, sugėrę namų drėgmę ir šventines nuotaikas, 'katarinkos' suminkštėja.


Šių meduolių  galima ir nepuošti, o jei norite, pasigaminkite norimą glajų.

Cukrinis glaistas
1,5 stiklinės cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas
šlakelis citrinų sunkos

Vietoje baltymo galima naudoti pieną, sultis, brendį ar paprasčiausią vandenį. Tiesiog cukraus pudrą išsukite su norimu glaisto “rišikliu” iki baltumo, vientisos, šiek tiek tąsios masės. Darbuokitės mediniu šaukštu bent 10 min., kitaip vis atrodys, kad masė per skysta, o maišoma ji tirštėja ir darosi plastiška. Naudojant baltymą, glajus bus lygus, blizgus, juo galima 'suremontuoti' sutrupėjusius kepinius arba suklijuoti meduolines žvaigždutes į bokštą ar eglutę. Glaistas su sultimis ar alkoholiu bus trapesnis, ne toks baltas ir ne toks saldus.
Į baltą glaistą įmaišę kakavos miltelių ir truputį praskiedę brendžiu ar vandeniu, turėsite jau dvi spalvas meduolinei “tapybai”. Galima naudoti ir juodą šokoladą.


Skanaus!

Šaltinis čia.

2 komentarai:

  1. Prakvipo Kalėdoms :) Aš ir pati penktadienį meduolius kepiau, aišku ne tokius simpatiškus, kaip tavieji. Šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Forelle, ačiū. Kepėm ne šituos, o minkštus, nes dukrytė išsiprašė.
    O ta proga ir bandytus receptus su savo kepiniais sukėliau :)

    AtsakytiPanaikinti