2011 m. spalio 4 d., antradienis

Smetoniškas medaus tortas

Stiklinė - 250 ml.

1 st. cukraus
3 - 4 kiaušiniai
1 a.š. sodos (nugesintos a.š. acto)
4 st. miltų  (sudėjau beveik 6 st.)
150 g sviesto
7 - 10 šaukštų medaus

Pertepimui:
1,2 kg grietinės arba grietinėlės
2 citrinos
6 - 7 v.š. cukraus pudros (pagal skonį)


Į dubenį įmušti kiaušinius ir juos gerai išplakti, suberti cukrų, supilti medų, sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą. Dubenį įstatyti į karšto vandens vonelę ir masę plakti kol sutirštės ir pasidarys puri. Tada masę ataušinti ir suberti miltus, nugesintą sodą arba kepimo miltelius. Minkyti, kol nelips prie rankų.
Užminkytą tešlą padėti valandai šaltai.
Iš atšaldytos tešlos ant kepimo popieriaus (prieš tai patepto aliejumi) iškočioti norimo dydžio blynus (kad lengviau kočiotųsi ir tešla neliptų prie kočėlo - pastarąjį taip pat patepti aliejumi). Ant iškočioto blyno uždėti didelę lėkštę ar apskritą formą ir išpjauti apskritimus.

Kepti 220-250*C temperatūros orkaitėje (kartu su kepimo popieriumi), kol paruduos.
Tik įdedi, ir jau reikia labai greitai ištraukti, kepa vos kelias minutes. 

Nuo iškepusio dar karšto blyno atsargiai nulupti kepimo popierių ir iškart apipjauti kraštelius pagal formą.


Į grietinę supilti citrinų sultis, suberti cukraus pudrą - ji suteikia purumo. Gerai išplakti mikseriu iki standumo. Kremu pertepti iškeptus lakštus. Viršų bei torto kraštus taip pat aptepti paruoštu kremu, tuomet apibarstyti trupiniais ir mažiausiai aštuoniom valandom (geriausiai visai parai) palikti vėsiai, kad susigertų kremas. 


Skanaus!

P.S. Miltų man suėjo beveik 6 stiklinės. Bet galima minkštesnę tešlą daryti, nes paskui ji šaldytuve pakietėja, susitovi ir lengviau kočėjasi.


Originaliam recepte rašo, kad iš tokio kiekio tešlos išeina apie 9-10 lakštų. Vieną jų  - skirti trupiniams, torto papuošimui.

Iš šio tešlos kiekio man išėjo gana daug lakštelių: 10 vnt 28 cm skersmens
ir 10 vnt 16 cm skersmens.

Tortas skaniausias po 2-3 parų, kai susistovi ir subręsta :)

Šaltinis čia.

10 komentarų:

  1. atrodo labai skaniai, aciu uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
  2. receptas visiskai neatitinka paveiksliuko, torto paplociai kieti , pats kremas skystas, be zelatinos niekap neissiversit. labai gaila kad pasirinkimai si recepta, labai nuvyle

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lengviausia pasipiktint. Jei kitiems gavosi, o jums ne - tai kas kaltas?
      Mano torto papločiai irgi labai kieti, trapūs lūžtantys, na ir kas, juos sutepus kremu, puikiausiai sudrėksta ir suminkštėja.
      Kremas kuo puikiausiai išsiplaka ir yra pakankamai standus. Jokios želatinos tikrai nereikia. Nežinau kokią grietinę naudojot, kiek laiko plakėt, ir išvis ar bent ją atšaldėt prieš plakant.
      Tad, linkiu prieš gaminat atidžiai įsiskaityti, laikytis receptūros ir elementarių gaminimo taisyklių ;)

      Panaikinti
  3. Labai daug kartų dariau šitą tortą, nerealiai skanus ! AČIŪ

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gitana, prašom, malonu girdėti ;)

      Panaikinti
    2. Plakant krema citrinos sultis pilti tik pacioj pabaigoj - tada niekas neskystes ir neisbegs.

      Panaikinti