2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Medaus pyragas 'Korys'


Šitą kepinį drąsiai galėčiau pavadinti nostalgija vaikystei :)) Tik mes, būdami vaikai, jį kažkodėl vadindavom ne medaus, o mediniu pyragu :DD
Receptas laaabai paprastas :) Skonis primenantis skruzdėlyną, tik vaizdas ir konstrukcija kita :)
Tai mano Mamos firminis švenčių kepinys,- prisimenu vaikystėj kepamą Kalėdoms, paskui jaunystėj - įdarbindavo visą šeimą vyniot plooonus kirminus iš tešlos :DD bet ir kepdavo tada oooo kokius kiekius ;)

Na, o jūs, kiekį, iš kelių kiaušinių kepti, nusistatykite patys.

Čia kepta iš 5 kiaušinių. Išėjo tokie 2 vienkartiniai folijos indai.


Kaip jau minėjau receptas labai paprastasssss:


Atitinkamai kiek kiaušinių - tiek šaukštų vandens (1 kiaušinis + 1 v.š. vandens) ir miltų, kad būtų suminkyta gana kieta tešla (na, ne akmuo, bet ir nelimpanti prie rankų).
Pirmiausiai, kiaušinius gerai paplakame su trupučiuku druskos, pildami po šaukštą vandens, tada beriame miltus ir minkome tešlą, kol nelips ji prie rankų.

Mums šį kartą tešlą minkė duonkepė ;)

Dar labai rekomenduojama tešlą gerai padaužyti kočėlu, ar šiaip pasmūgiuoti :))




































O dabar užduotis, tiesiog rankomis voliojant, padaryti plonus plonus kirminus iš tešlos ir juos supjaustyti labai mažais gabalėliais.

Mes visaip išradinėjome, kaip tai padaryti greičiau - tad malėme mėsmale (užsandarinome plastmasės gabaliuku likusias sietelio angeles).

Išmaltus kirminus reikia supjaustyti labai mažulyčiais gabaliukais.
(Bet, kad būtų dar greičiau, galima būtų iškočioti ploną lakštą iš tešlos ir jį susipjaustyti gabaliukais.)

Visus gabaliukus reikia susidėlioti ant kažkokių padėkliukų normelėmis, po kiek virsime karštame aliejuje, pagal puodo didumą, kad neprisipilti jų per daug.

Aš dėliojau ant reklaminių bukletų lapukų (pvz maximos...žinau žinau kad tai nesveika :DD, bet neturiu tiek padėkliukų).

Kai visa tešla sudalinta gabaliukais ir išsksirstyta porcijomis - virimo normelėmis, puodelyje įkaitiname aliejų ir verdame po 1 normelę, suberiant visus iš karto.
Pamaišome, vos apgelsta, traukiame kiaurasamčiu ant popierinio rankšluosčio.


Kai visi gabaliukai išvirti ir išgriebti, puolame virti sirupą:

2 dalys dirbtinio medaus + 1 dalis cukraus ir truputis vandens ~30-50 ml.
(Jei dedu stiklinę medaus, tada + 0,5 stiklinė cukraus ir vanduo).
Verdame apie 5-10 min (galima ir 15 min, žiūrint koks kietumas patinka), kol pradeda lengvai tysti nuo šaukštelio.

Tada ugnį išjungiame, pilame sirupą ant išvirtų gabaliukų ir labai greitai maišome, greitai krečiame į norimą indą/formą ir, pasišaldę rankas lediniame vandenyje, gerai gerai suspaudžiame, suformuojame.
Rekomenduočiau į indą/formą įtiesti maistinę plėvelę, nes ant dugno susikaramelizavęs medus neleidžia gražiai išimti pyrago.
Statome šaltai bent 3-5 val. ir ragaujame. 

Skanaus!

P.S. iš tos pačios tešlos iškepiau keletą lapelių skruzdėlynui, ir mūsų šeimos tvirta nuomone - jie žyyyymai skanesni nei tikrojo skruzdėlyno tešlos ;) tikriausiai dėl pilamo į tešlą vandens, gaunasi su labai daug pūslelių.

9 komentarai:

  1. Visai negeria, ten net nespėja manau, nes tik beri, permaišai kiaurasamčiu, ir trauki.

    AtsakytiPanaikinti
  2. ojei kiek čia darbo, bet verta, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Grange, mes visi trys trukom 3 val su viskuo, su sulipinimu. Vakare tiesiog sugalvojom ir pabandėm. Rankomis daryt tuos kirminus būtų ilgaiiii, bet mūsų tėvelis racionalizatorius :DD
    Manau verta pabandyt ;) mūsų šeimoj tai nuo vaikystės čia svajonių kepinys, kai dar mama kepdavo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai noriu sito pyrago, bet kiek cukraus ir medaus naudojot??

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tiesiog iš akies, o proporcijas surašiau kaip daryti ;)

      Panaikinti
  5. o cia nera pas mus dirbtinio medaus,ar galiu pakeisti ji naturaliu medumi:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kazka panasaus kepu ir as, forma sulipdymui naudoju silikonine, tada nieko kloti nereikia neprilimpa pameginkit o as bandysiu toki varianta pasidaryti

    AtsakytiPanaikinti