2013 m. rugpjūčio 8 d., ketvirtadienis

Džiovinti pomidorai aliejuje


Pirmam savo džiovintų pomidoriukų konservavimui sunaudojau:

~ 1 l džiovintų pomidorų (+ dar gerą saują ;)
~ 200 ml alyvuogių aliejaus
~ 200 ml baltojo vyno acto (skiedžiau su vandeniu, nes man buvo per rūgštu)
kelias skilteles česnako
druskos
truputį džiovinto baziliko (čia tiktų ir čiobreliai, rozmarinai – pagal skonį)


Imame nedidelį puodą ir jame užverdame baltojo vyno actą. Kai užverda, nedidelėmis porcijomis dedame džiovintus pomidorus. 
Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį. Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiukai ;)
Česnako skilteles taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais. Sluoksniuojant pomidorus, įberiame džiovinto baziliko lapelių.
Viską susluoksniavę  į stiklainius, pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar stiprokai paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų.


Prikimštus stiklainiukus su šiek tiek prisuktais dangteliais statome į puodą, pripilame vandens beveik iki stiklainių viršaus ir ant vidutinės ugnies kaitiname 10-15 minučių. 
Gerai užsukame dangtelius, paliekame atvėsti ir statome į šaldytuvą. 

       
P.S. kiek skaičiau ir domėjausi - virinama acte dėl to, kad pomidorus galėtume ilgiau išlaikyti. 
Pirmą bandymą - džiovinimą konservavau pomidoriukus pakaitinus gryname vyno acte - man buvo per aštru. Sekančius kartus skiedžiau pusiau su vandeniu, o dar kitus - 1 dalis vyno acto+2 dalys vandens - va, šitas variantas labai optimalus mano skoniui ;)



9 komentarai:

  1. Na va, neišlaukus jokio žadėto menėsiuko nė už ką, paragavau šiandien savo pomidoriukų. Skanūūūs laaabai, ale rūgštoki. Tai darydama dabar antrą normytę skiedžiau actą 1:2 su vandeniu, kad būtų švelnesni. Tikiuosi atrasiu savo skonį eksperimentuodama ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas Jolanta,man patinka jusu repcikai,Noreciau paklausti kaip isdziovinti tuos pomidoriukus?Ar gal but as ka nors praleidau arba nesupratau.Is anksto dekoju

      Panaikinti
    2. Laima, na tikrai praleidote ;) pats pirmasis įrašiukas sunaudotų produktų ir yra būtent tie mano džiovinami pomidorai, paryškintu šriftu - veikiančia nuoroda - kaip džiovinti ;)
      Jei nesiseka taip surasti, įkeliu nuorodėlę jums kaip džiovinti, čia -

      http://viskopotrupineli.blogspot.com/2013/08/dziovinti-pomidorai.html

      O trumpas atsakymas - džiovinu daržovių džiovyklėje ;)

      Panaikinti
  2. Aš taip pat džiovinau, bet jie man surūgo, atrodo viską dariau pagal receptą ir kaitinau ir actą naudojau, niekaip nesuprantu klaidos..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net neįsivaizduoju, pirmą kartą girdžiu, kad surūgtų. Gaila, žinoma, bet gal vistik kažką ne taip darėt, ar neužsukot gerai, ar pomidorai pakankamai neišdžiūvo.

      Panaikinti
    2. Kažkodėl labai sunkiai džiūvo jie man, teko džiovint net 16 valandų, nors kitos blogerės orkaitėse džiovina 8-9 h..
      Na žinoma ką padarysi, tik gaila labai:)

      Panaikinti
    3. Oiii, tikrai tada neišdžiūvo, mažiausiai 24 valandas jie džiūna, ir tai nedideli gabaliukai ;) O kad per 8-9 val išdžiūtų - mistika. Nebent kaitina ant 100*C temperatūros. Pomidorų nepatariama džiovinti ant didesnės nei 50*C, kitaip jie praranda visus vitaminus ir būna jau 'kepinti'.

      Panaikinti
  3. O man isdziuvo per 7 val kuo puikiausiai. Perdziovinti irgi negalima pomidoru, jie turi buti tokie kaip guminukai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal mano džiovyklė silpnesnė, arba pomidorai drėgnesni sultingesni ;) aš visada džiovinu ~ parą.

      Panaikinti