2011 m. spalio 2 d., sekmadienis

Žagarėliai

Parašiau pavadinime - žagarėliai, bet mūsų šeimoje, nuo močiutės laikų šis kepinys vadinamas - auselėmis.






































3 kiaušiniai
16 v.š. cukraus (galima mažiau, pagal skonį)
1,5 st. grietinės
1 st. kefyro
1 a.š. su kaupu sodos
1 pakelis vanilinio cukraus (4a.š. su kaupu)
žiupsnelis druskos
miltų tiek, kad būtų minkoma, minkšta kočiojama tešla, bet ne kieta

aliejaus virimui

cukraus pudros pabarstymui

Kiaušinius ištrinti su cukrumi iki purios masės, supilti grietinę, tada - kefyrą išplaktą su soda, suberti vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišyti. Berti išsijotus miltus ir minkyti tešlą. Tešla turi būti kočiojama, bet reikia stengtis miltų nepadauginti.

Suminkytą tešlą aš daliju į kokias 3 dalis, 2 dalis suvynioju į plėvelę ir padedu į šaldytuvą. Kepu tik iš 1 dalies, kai suvalgome, tada kepu kitą partiją sekančią ar dar kitą dieną. Tešla, pastovėjusi šaldytuve 2-3 paras būna tikrai geresnė, iškepę 'auselės' tada būna korėtos, tuščiavidurės su traškesne plutele.

Kočioti labai patogu ant aliejuoto paviršiaus, tada nelimpa prie rankų, ir verdant aliejuje nė kiek neputoja ir nedega.
Iškočioti lakštą maždaug 0,5 cm storio, supjaustyti juostelėmis, jų viduryje padaryti pjūviuką ir 'auselę' pernerti per įpjovą. Arba formuoti pagal savo fantaziją.

'Auseles' virti puodelyje įkaitintame aliejuje, iš abiejų pusių. Išėmus, dėti ant popierinio rankšluostuko, kad nuvarvėtų.

Pabarstyti cukraus pudra.





Skanaus!

47 komentarai:

  1. Superinis receptukas! Akyse prašvito kai pamačiau jog ne vien mes šituos gėrius auselėmis vadinome. Tik žinokit privertė mane pamąstyti cukraus kiekis. Pagal seną Lietuvių liaudies virtuvės knygą tai būtų 400 g cukraus ... Gal geriau būtų įvardyti gramais? Aš pati dėjau apie 150-200 g

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, čia mano šeimos senas senas receptukas, visada buvo rašoma šaukštais, tai ir aš taip įvardinau :)Juk nesunku juos ten suberti ir paskaičiuoti, beje būna saldžios, bet ne per daug :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pamatavau ir pasvėriau mano senovinis šaukštas - 20g cukraus, tai 16 v.š. = 320g cukraus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Norėčiau išbandyti receptą,bet nėra skaičiukų ties kiaušiniais :-)Kelių reikia? Bandau musti 3....

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip tai nėra? Aš matau patį pirmą reikalingų produktų įrašą - 3 kiaušiniai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip įdomiai...O aš būtent prie kiaušinių nematau skaičiuko :)

    Kaip bebūtų,su jų kiekiu "pataikiau" :) Kepiau iš visos tešlos iš karto,nes namuose pastoviai girdžiu- "Ko skanaus turim" :)) Ačiū už receptėlį.Buvo skanu. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Asta, pabandykit bent pusę tešlos padėt parai į šaldytuvą, pamatysit skirtumą, ir minkysit kas antrą dieną :)))
    O kiaušinių kiekis tikrai parašytas, nesuprantu kodėl nematot :) Kur visi nurodyti produktai, negi ten nematot? Ar kur eigą gaminimo aiškinu? Jei ten,- tai paprastai nekartoju ko ir kiek dėti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rimtai kiaušinių skaičiaus nematau :)))) Su visais kitais produktų kiekiais viskas tvarkoj. Mistika,kitaip nepavadinsi :)))

    Dėl pasiūlymo tešlą palaikyti šaldytuve,dėkui.Būtinai pabandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  9. :)) net draugėms nuorodą mečiau, kad patyrinėtų - sako rodo :DD

    Iš šaldytuvo žagarėliai būna labai korėti tokie orinukai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. tikrai,ir man nerodo kiausiniu kiekio ;/jau tesla uzminkyta ir saldytuve,kepsiu tik ryt :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Audriau, turbūt komentaruose radot, kad 3 kiaušiniai ;) Einu po kiaušinių įrašo parašysiu tą skaičiuką :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ale tikrai, kad skanu :) Tik niekas neispejo, kad iseina-daug, labai daug :D
    Aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Audrone ;) minėjau, kad pasidalinu tešlą į 2-3 ar netgi 4 dalis (pagal valgytojų skaičių), kepu tik iš vienos dalelės, o kitas dedu į maišelius ir į šaldytuvą, kepu tokią normelę kurią iškart suvalgom, nes mėgstam šiltas su pienu ;) O tos pastovėję šaldytuve būna skaniausios kurios stovėjo ilgiausiaiiiii.

      Panaikinti
  13. Nu jau juokiuos del tu kiausiniu,kad net badyti klaviatura trukdo!!! Jolanta netgi specialiai skliausteliuose dar priedo pazymejo,kad 3 kiausiniai....ojeeee!!! Springstu is juoko!!!!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Eiiii, nu nepasprinkit nezinomasis :))) Na, jeigu žmonės nemato prieky parašyto kiekio, tai dar ir gale pažymėjauuuu :)))

      Panaikinti
  14. katik issikepiau... labai skanu ;)) (Y)

    AtsakytiPanaikinti
  15. kiaušiniai (3 vnt - pakartoju, nes vis kas nors neranda kiaušinių kiekio ;))
    16 v.š. cukraus (galima mažiau, pagal skonį)
    1,5 st. grietinės
    1 st. kefyro
    1 a.š. su kaupu sodos
    1 pakelis vanilinio cukraus
    žiupsnelis druskos
    miltų tiek, kad būtų minkoma, minkšta kočiojama tešla, bet ne kieta

    Ne nu kažkoks košmaras...pasiskaitykit,nukopijavau ir įkėliau kiaušinių skaičių...jau juokas nebeima,paskaičius kokie žmonės žiopli...tai gal jūs nebevirkit tų žagarėlių išvis...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, juokas juokais, ale pusė kepėjų nematė būtent to kiekio :D
      Va ir jūsų nukopijuotame gabaliuke nesimato priekyje trejetuko - o tik sklaiustuose, tai gal tikrai kažkas čia mistiško :))) nes aš ir prieš žodį - kiaušiniai - senių seniausiai įrašius - 3.

      Panaikinti
  16. Jolanta, gal galetumete viena karteli kai gaminsite zagarelius , pasverti miltus. Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net nežinau, niekada aš jų nesveriu, dedu tiek, kad tešla būtų minkoma, bet ne kieta ;)
      Kai kepsiu, bandysiu svert, tik gal greitai to nebus, nes dabar kiti kepinukai eilėj ;)

      Panaikinti
  17. sveiki,gal butu galima suzinoti kiek yra sauksteliu viename pakelyje vanilinio cukraus? nes Norvegijoje nerandu pirkt pakeliuose :) aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Patys nuostabiausi žagarėliai pasaulyje!!! Labai didelis ačiū už receptą sugrąžinusį į vaikystę ir nutraukusį pačių skaniausių auselių paiešką!:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Agne, prašom :) smagu skaityt, kai žmonės džiaugiasi ;) Skanaus!

      Panaikinti
  19. Ačiū jums labai, kad pasidalinote receptu, žagarėliai nuostabūs!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skanaus! Ir kaip čia palinkėt geriau - į sveikatą, ar į storumą ;) Juokauju, žinoma.

      Panaikinti
  20. Pasakiško skonio ''auselės'' ! Iškepa labai gražios,purios ,minkštos... Ačiū Jums už puikų receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, nėr už ką, smagu, kad skaniai gaunasi. O tešlos dalį bandėt šaldytuve palaikyt kokią dieną? Va, tada tai man jau išvis orinės superinės būna :D

      Panaikinti
  21. Taip , buvau pasidalinusi per pusę ,ir vakar likusią dalį išsikepiau , tai išties ,kaip jūs sakot : "superinės " :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Labai skanūs gavosi, ką tik pabaigiau kept :-)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki,
    Tikrai nuostabus sie zagareliai, jau esu isbandziusi :).
    Sikart ir susiruosiau kepti, bet ziuriu cukraus truksta, o jei deciau cukraus pudra, ar labai iskreiptu skoni?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Matau, kad jau po laiko atsakau, bet tikrai pudra nieko nepagadins manau :)

      Panaikinti
  24. O keptuveje galima kepti? Ir ar kefyro butinai?aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima ir keptuvėje, tik kad apsemtų aliejus pakankamai. Vietoj kefyro galima naudoti liesą grietinę ar jogurtą.

      Panaikinti
  25. Sveiki, labai patiko receptas ir daug šaunių atsiliepimų, bet gal galite pasakyti tiksliai kiek miltų dedate, kadangi nesu įgudusi, tai bijau dėti iš akies.:)
    Beto ką tik kepiau ir nesigavo, bet dariau pagal kitą receptą :\ Gavosi tokie tirpsantys burnoje, o norėtųsi minkštčių. :) Tad norisi jūsų išmėginti. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rašau 'iš akies' nes visada ir dedu taip,- kad minkoma tešla būtų ne kieta, geriau po mažiau ir vis paminkius matau, ir jaučiu - nei padaugint, tada žagarėliai bus kieti.
      Tikrai nesu svėrus niekada, todėl tiksliai nepasakysiu. Jei tešla bus lipni, labai patogu patepti rankas aliejumi, kočėlą ir stalą taip pat :)

      Panaikinti
  26. Sodą reikėtų nugesinti rūgštele nes negesinta jausis kepinyje.Galima žagarėlius padaryti supintus į kasytę juk visi mokam .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai ir rašau: supilti grietinę, tada - kefyrą išplaktą su soda, o kaip žinome kefyras yra raugintas produktas - tad jau su rūgštele.
      Ir niekada nesijaučia jokios sodos :)

      Panaikinti
  27. Prisidedu ir aš prie pagyrų! Prieš tai išbandžiau receptą iš kito šaltinio vien su kiaušiniais (kieti, neįkandami!..), užsiminkiau šią tešlą ir visą sudėjau į šaldytuvą. Ką tik iškepiau gabalėlį - pasaka! kaip pūkas lengvos ausytės!! Tiesa, kam įdomu, aš cukraus dėjau 150 gr, o miltų 650 gr.

    AtsakytiPanaikinti