2011 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis

Lietuviška eglė



































20 kiaušinių
1 kg sviesto
1 kg cukraus
3,5 kg miltų
0,5 l grietinės
2 šaukšteliai sodos
1 šaukštelis citrinos rūgšties
1 pakelis vanilino
truputis citrinos sulčių.

Šokoladiniam glajui
0,5 kg cukraus
1 stiklinė vandens
200-300 g sviesto
~100 g tamsios kakavos.

Baltam glajui
4 kiaušinių baltymai
0,5-1 kg miltinio cukraus
0,5 šaukštelio citrinos rugšties.


Kiaušinių trynius (baltymai nededami) sukti su cukrumi, palaipsniui dėti kambario temperatūros sviestą, sukti kol pasidarys puri masė. Į grietinę sudėti sodą ir citrinos rūgštį, supilti į trynius, suberti vaniliną, išsijotus miltus ir greitai suminkyti tešlą. Ją 5 valandas padėti šaltai, kad sutvirtėtų. Paskui kočioti 1—1,5 cm storio lakštais. Iš popieriaus iškirpti šešiakampes žvaigždutes: 30, 28, 26, 24, 22, 20, 17, 13 ir 10 cm skersmens po vieną. Popierinę žvaigždutę dėti ant iškočiotos tešlos ir išpjauti kiekvieno dydžio po penkias. Jas dėti į skardą ir kepti vidutinio karštumo orkaitėje, kol paruduos. Atvėsusias išimti iš skardos, sudėti pagal nurodytą eilę įr klijuoti šokoladiniu glajumi.

Šokoladiniam glajui (žvaigždutėms klijuoti) vandenį su cukrumi virinti, kol, įlašinus lašą į šaltą vandenį, lašas sustings. Tuomet sudėti sviestą, tamsią kakavą, pavirinti ir karštu klijuoti žvaigždutes. Eglę reikia pradėti klijuoti nuo didžiausios žvaigždutės. Viršūnei mažiausią žvaigždutę perpjauti į 4 dalis. Suklijavus reikėtų nejudinti 3 dienas. Po to puošti baltu glajumi. Baltam glajui labai gerai išsukti baltymus su cukraus pudra.

Eglę galima laikyti gana ilgai, tik neleisti sudrėkti.

Skanaus!

P.S. aš eglę lipinau juodu tirpdytu šokoladu, jį pakaitinau ant vandens vonelės ir pridėjau pieno bei sviesto. Iš atlikusių baltymų galima pasigaminti daug morengiukų, išsikepti baltyminį pyragą/biskvitą.

Foto matosi kepinai iš visos tešlos normos, didžioji eglė iš pusės, o iš kitos tešlos pusės - 4 mažos eglytės. Didelė eglė svėrė - 5,4 kg, o mažutės visos kartu -  1,8 kg.


































Čia mano paskaičiuoti kiekiai sumažintam tešlos variantui:

Didelė
1/2
1/3
1/4
1/5
Kiaušiniai
20 vnt
10 vnt
7 vnt
5 vnt
4 vnt
Sviestas
1 kg
0,5 kg
0,330 kg
0,250 kg
0,200 kg
Cukrus
1 kg
0,5 kg
0,330 kg
0,250 kg
0,200 kg
Grietinė
0,5 l
0,250 l
0,170 l
0,125 l
0,100 l
Soda
2 a.š.
1 a.š.
2/3 a.š.
½ a.š.
¼ a.š.
Citrinos rūgštelė
1 a.š.
1/2 a.š.
1/3 a.š.
¼ a.š.
1/5 a.š.
Vanilinis cukrus
1 pakelis
0,5 pak
1/3 pak
¼ pak
1/5 pak
Citrinos sultys
truputis
truputis
truputis
truputis
truputis
Miltai
3,5 kg
1,750 kg
1,160 kg
0,875 kg
0,700 kg


31 komentaras:

  1. Ojej kokia grazuole!!!! Laukiu nesulaukiu Kaledu, tada vel atslinksiu..maisysiu tesla ir kepsiu. Aciu !

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui ;) Beje, iš šios tešlos išeina nuostabiausi sausainiukai.
    Kalėdoms pernai kepiau ežiukus, idėsiu juos irgi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle planuoju daryti pirma karta. Pagal j. Ugincienes knyga nesimato, kaip klijuojamos zvaigzdutes, pas jus nuotraukoje atrodo ta zvaigzdute kaip su skylute viduryje ir viduj sokoladinis glajus. Siaip niekas nerasoma apie skylutes zvaigzdutese..jos turi buti su skylutem viduryje? Ar kaip ten yra?
      Apie sokoladini glaju..o kam reikia dadeti sviesto ir pieno i sokolada? Ir kiek tu priedu dedate? As naudoju tiesiog lydymui skirta sokolada kai grybukus darau, jie gaunasi puikus. na del minkstumo turbut reiktu sviesto kazkiek eglei..

      Panaikinti
  3. Dideles žvaigždes dariau su skylėmis, tiesiog kad būtų didesnė į aukštį eglė, čia matyt iš mamos išmokau taip. Beje ir skaniau tie šokoladuoti spygliai, nei viduryje vien tešlos masė, pjaustosi gražiau, na mums taip geriau patinka nei pilnaviduriai :)
    Į šokoladą visada dedu sviestą ir pieną arba grietinėlę dėl plastiškumo, dėl to, kad pjaustant nelūžinėtų, pvz. jei kepinys labai šaltas. Ypač tai svarbu puošiant tortus.
    Grybukų galvučių glaistui taip pat vos pridedu priedų.
    O jūs darykite kaip patinka, jei geras šokoladas, tai ir nelūžinės gal.
    Beje, truputį pridedant, reikia mažiau gryno šokolado sunaudot.
    Na, o senoviškoje knygoje, recepte - išvis ten verdamas glajus iš kakavos, cukraus ir pieno ar vandens ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sita egle kazkada daznokai visokiom progom kepdavau. Laaabaaaii skani. Persikrauscius pameciau recepta, dekui, kad ji ikelet :) Siemet kaip tik uzejo noras vel issikept :)Tik as gleju darydavau kitaip, virdavau pieniska glaju, idedavau kakavos, gaudavosi itin skanus. Tik, deja, buvo uzrasytas kartu su receptu. Teks kazka naujo sugalvot, paeksperimentuot. Sita egle tikrai turi pasisekima tarp sveciu, niekas is pradziu netiki, kad egle namie kepta (aisku, kas nezino, kad moku tokia iskept) :D Darbo yra, bet verta :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ruta, aš turiu ir virto glajaus receptą, bet kažkaip šokoladu man pasirodė skaniau ir greičiau ;)

    Štai jums virto glajaus receptukas:

    0,5 kg cukraus užpilti 0,5 stiklinės vandens, pavirti apie 15 min, tada įdėti 300g sviesto, 100g kakavos ir virti, kol gausis vientisa lygi masė. Baigiant virti, įdėti citrinos rūgstelės pagal skonį.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiais metais noriu išbandyti šias eglutes. Ar galėtumėte patikslinti, kiek pridedate pieno ir sviesto 100 g lydyto šokolado? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 100 g šokolado pridedu maždaug 1 v.š. sviesto, ir kokie 2-3 v.š. pieno,- na, kad labai jau nepraskiesti tiesiog maišau tirpindama ir stebiu, nes šokoladai skirtingi, vieni būna labai tiršti, kiti ne. Svarbu nenutekėtų, o padengtų kepinį.
      Tik su tikru šokoladu išeina nepigiai :) nors man žymiai skaniau.

      Panaikinti
  7. Labai seniai ieškojau šito recepto, mano mėgstamiausias šventinis saldumynas iš didžiųjų švenčių iš vaikystės. Būtinai bandysiu bent mini eglutę pasigamint :) Jūsų eglės ir eglutės atrodo nuostabiai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Munyt, ir mano iš vaikystės, mano Mama jas kepdavo, kai buvau vaikas, na laaabai skanios.
      Bandykit, nesigailėsit ;)

      Panaikinti
    2. dar norėjau paklausti per kiek laiko turėtų sustingti/išdžiūti baltas baltyminis glajus? Dėkoju!

      Panaikinti
    3. Labai greitai, per pora valandų apdžiūna, o pilnai tai per naktį. Jei labai jau storai, tai žinoma, ilgiau.

      Panaikinti
  8. jei tiksliau, kokioje maždaug temperatūroje reikia kepti, ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kur galima nusipirkti formeles, aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, aš pati atsispausdinau schemą, ir persibrėžiau ant kartono, ir pjoviau pagal tokias savo pasidarytas formas. Na, o Kaune Kepėjo parduotuvėje prie pilies, manau rastumėte.

      Panaikinti
  10. Labai ačiu 😃 jau senai norėjau šio recepto ir jau šiemet kepsiu 🎄

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Verta išbandyti, labai skanus kepinys. Sėkmės :)

      Panaikinti
    2. Labai noriu išsikepti šią eglę kalėdoms, bet noriu paklausti kaip padengti ją visą šokoladu? Tas žvaigždes mirkot šokolade ir klijuojat ar kažkaip kitaip?

      Panaikinti
    3. Kaip gražiai padengti eglę šokoladu?

      Panaikinti
    4. Labai noriu išsikepti šią eglę kalėdoms, bet noriu paklausti kaip padengti ją visą šokoladu? Tas žvaigždes mirkot šokolade ir klijuojat ar kažkaip kitaip?

      Panaikinti
    5. Iškeptas detales greitai pamerkiu į tirpintą šokoldą arba virtą šokoladinį glajų. Pačias didžiausias apipilstau šaukštu ant indo kuriam tirpintas šokoladas. Ir perteklių būtinai nuvarvinu, na kad nebūtų balutė šalia eglės :)

      Panaikinti
  11. o sakykite tešlą būtina 5 val. laikyti šaldytuve? kas pasikeis jei bus pralaikoma trumpiau ar ilgiau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Svarbu, kad sustingtų tešla, nes ji riebi ir jei bus gerai neatvėsus, bus sunku dirbti, taip pat kepant truputį ištęžta, pakeičia formą.

      Panaikinti
  12. Kodel žvaigždės gavosi kietos ar jos suminkštės

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net neįsivaizduoju kodėl jums gavosi kieta, kiek esu kepusi, visada būna minkšti ir sausainiai ir eglės žvaigždės, na ne biskvitas, bet kai atkandi tiesiog burnoje tirpstantys gaminiai.
      Gal perkepėte, gal miltų padauginote, negaliu pasakyt kokia priežastis. Gal kepėte su įjungtu ventiliatoriumei, nes dažnai tai pakeičia ir pakenkia kepinio kokybei.
      manau kai apliesite glajumi ir pastovės, turėtų kažkiek suminkštėti, nors labai priklauso ir nuo namų temperatūros ir santykinės drėgmės.

      Panaikinti
  13. Jau ketvirta karta kepu eglue, bet kiekviena karta sokoladinis glajus (verdu pagal jusu recepta) vis kitoks. Viena karta vos speju sutapti, sukieteja, kuo tada galima praskiesti, kad suminkstetu kaitinant? Kita karta skystas ir nubego nuo eglutes. Gal izvelgiat mano klaida virime? Ar cia gal nuo produktu priklauso, net nezinau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš manau nuo virimo laiko gal priklauso, o gal ir nuo sviesto gali būti. Negaliu pasakyti, nepamačius išvirto glajaus konsistencijos.
      Pabandykit kokį kartą šokoladu, man asmeniškai skaniau ir greičiau :)

      Panaikinti
  14. O butinai turi buti sviestas?ar tinka kepiniu margarinai? Tokie kaip eve,sol ir kiti? ☺

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepdama eglę visada naudoju sviestą, na, o į sausainius retsykiais dedu margariną. Bet aš už sviestą ;)

      Panaikinti