2011 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Plikyta kvietinė duona

Norint kepti šią skanią duonelę, reikia turėti specialaus jos raugo, kurį aš gavau iš vienos tolimos giminaitės. Ji kepa įvairias skanias namines duoneles.
Bet manau neturint butent šio raugo (na, jis skiriasi tuo, kad parauginamas su miltų plikiniu), galima pradžiai pabandyti pasigaminti kvietinį ar ruginį raugą.
Nors ir atrodo tas darbas labai sudėtingas, bet kai pradedi, viskas pasidaro labai aišku ir paprasta. Ir, tikrai verta ;)

Imame ~2 kg miltų  (reikėtų imti antrarūšius, rupesnius, pvz.812 tipo).

Paimame didelį dubenį ir dedame:

10-12 v.š. miltų (iš tų 2 kg)
3-4  v.š. cukraus
ir viską užplikome 1,5-1,7 l verdančio vandens, išmaišome ir paliekame gerai atvėsti.

Į šiltą, bet ne karštą plikinį (kūno temperatūros), sudedame apie 250 ml  turimo raugo, ir išmaišius, paliekame 1 parai (jei namuose labai šilta, užtenka palaikyti per naktį).

Po 1 paros paimame ir atsidedame raugo kitam kartui - apie 250 ml, ir dedame jį su stiklainiuku į šaldytuvą.

Tada į plikinį sudedame:
1 saują kmynų
1 šaukštą druskos
ir likusius miltus.

Gerai išminkome tešlą.

Krečiant miltus visada žiūriu, nesuberiu visų iškart, o maždaug  matau pagal tešlos kietumą, ji turi būti labai lipni, o ne sausa. Beveik niekada visų 2 kg nesuberiu, bet čia jau reikia labai atidirbti ;)

Rauginame, kildiname šiltai  ~ 6-10 val.
Man ryte užminkius duonelę, ji kyla maždaug iki 16-17 val pavakarės.

Skardą patepame riebalais ir atsargiai sukrečiame tešlą.

Kepame 40 min 200*C temperatūroje ir 70 min 170*C.
Pirmas 15 min būtinai atidarius - pravėrus orkaitės dureles.

Išėmus iškepusią duonelę patepame saldžiu vandeniu ir suvyniojame į plėvelę ar rankšluostį. Padedame atvėsti, geriausiai per naktį.

Aš netepu niekuo, nes mano šeimai reikia traškių plutelių.

Dažnai dalį miltų pakeičiu traiškytais kviečiais, tada duomelė atrodo spalvingiau:

Kepalo dydis gaunasi tikrai didelis, apie 3 kg, skarda, kurioje kepu 28x35 cm.


Dažnai padalinu tešlą į 2 dalis ir kepu 2 mažesnius kepaliukus vien dėl traškių plutelių, kad jų užtektų visiems besipešantiems :))) 

Skanaus! 

10 komentarų:

  1. Jolantele,o is kokio miesto Jus esat,ar galima butu gauti sitos duonytes raugo ? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba,vistik niekur negaunu to raugo :( dabar viena drauge vaziuoja i Alytu,galetu man parvezti ta rauga is LT. Suvalkija ir Dzukija salimais,bet ziurint aisku kokie miestai,gal ji prasuktu pro jus,jei netoli pagal kilometraza. Gal susirasom per emeila: liudacer@gmail.com Labai lauksiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Alytus nuo manęs ~ 100 km. Man tikrai negaila, bet jei dalintis raugu, jau turėčiau būtinai žinoti kada, nes jo reikėtų padauginti dvigubai, kadangi turiu tik mažą normytę savo poreikiams ;)

      Panaikinti
    2. Ar galite man parasyti i emeila savo tel.nr.,pasuksiu ir sutarsime,taip bus greiciau,ji jau ateinanti pirmadieni bus LT ir iki lapkricio 3d.

      Panaikinti
    3. Gerai, tik šiuo metu nekepu duonytės, nebent kitą savaitę galėčiau padauginti raugo ;)

      Panaikinti
  3. Oi, perskaiciau gamyba, paziurejau foto. Nu taip as noriu tos duonos :) Kepsiu butinai, tik nzn koks rezultatas bus. Gyvenant Peru labai sunku bus issikepti tokia duonele, nes cia nera nei skaldytu kvieciu, ruginiai miltai cia mistika. Bet bandysiu kepti is to ka gausiu :)

    AtsakytiPanaikinti