– tai burnoje tirpstantys, balti ar spalvingi baltyminiai prancūziški skanėstai su migdolais.
Ilgai dvejojau ar man juos bandyti kepti, nes girdėjau, kad daug kam jie nepavyksta.
Bet šiandien po pirmojo bandymo, galiu pasakyti, kad macarons – nėra nieko labai sudėtingo :)
Atrodo visi iškilo. Visi turėjo tą vadinamą sijonėlį. Nėra, žinoma, tobuli, bet man gražūs ir skanūs :))
Išeiga iš vienos normos ~24 macarons (jau sulipdyti po 2 puseles), priklausomai kokio dydžio suformuojame sausainiukus.
100g kiaušinių baltymų kambario temperatūros (~3-4vnt)
50g cukraus
110g migdolų, sumaltų į miltus (aš maliau su luobele)
200g cukraus pudros
Gaminau iš 2 normų: 1 - su balta cukraus pudra, 2 - su šokolado skonio pudra.
Į virtuvinį kombainą suberiame migdolus ir smulkiname tol, kol riešutai primins miltus. Suberiame cukraus pudrą ir kombainą įjungiame dar porai minučių, kad pudra gerai susimaišytų su migdolais.
Gautą mišinį persijojame per sietelį.
Kiaušinių baltymai pas mane šaldytuve, atskirti nuo trynių, stovėjo kokias 7 paras. Prieš macarons kepimą, juos išėmiau iš šaldytuvo ir palikau kambario temperatūroje beveik parą.
Labai švariame dubenyje išplakame kiaušinių baltymus iki putų, nestustodami plakti, po truputį suberiame cukrų. Plakame tol, kol masė taps standi ir lygi, apie 6-8 min. Riešutus su cukraus pudra įmaišome į baltymų masę. Maišome silikonine mentele tešlą keldami nuo dubens dugno į viršų. Nemaišome itin ilgai - tirštumas turi būti toks, kad šaukšteliu įdėjus ją į lėkštutę lėtai slystų į šalis ir būsimo sausainuko viršus taptų lygus, be kauburėlių. Jei tirštumas netinka, trumpai pamaišome tešlą - ji paskystėja.
Paruoštą masę sukrečiame į konditerinį maišelį ir, ant kepimo popieriumi išklotų 2 kepimo skardų, išspaudžiame maždaug 3-4 cm skersmens rutuliukus (~40 - 48 vnt).
Tada pašlapintu vandenyje pirštu vos vos paplojame per kauburėlio viršų, kad gautųsi vienodo aukščio, apvalūs “pinigėliai”. Jei tešla išsilieja pati gražiai ir lygiai į šonus, palyginti pirštu nebūtina.
Abi skardas paliekame 30 min kambario temperatūroje apdžiūti. Dėl to macarons būna sausi, traškūs iš viršaus ir minkšti viduje.
Kepame tik po vieną skardą - 150*C laipsnių temperatūroje ~15 minučių.
Išimame skardą ir, šiek tiek pakėlę kepimo popieriaus kampą, įpilame pora šaukštų šalto vandens ant skardos, kad macarons gerai atliptų nuo kepimo popieriaus.
Po poros minučių išimame iš skardos sausainius su visu popieriumi ir atsargiai juos nuimame.
Sudedame ant grotelių, kad galutinai atvėstų.
Kol pyragaičiai vėsta pasigaminame savo mėgiamą kremą jiems sulipdyti.
Čia labai tiktų šokoladinis ganašas. Tik jį būtų geriau pasigaminti dieną prieš kepimą.
Ant atvėsusio macaron užtepame kremo ir priglaudžiame antrąjį macaron. Tegul kremas sustingsta.
Šį kartą aš lipdžiau tirpintu juodo šokolado kremu:
60g juodojo kartaus šokolado
1 a.š. sviesto
4 v.š. pieno
Kaitiname ant garų puodo nuolat maišant, kol šokoladas ištirps ir gausis vienalytė masė.
Kai masė atvėsta, po truputį tepame ant macarons.
Sulipdymui vietoj šokoladinės masės galima naudoti ir savo mėgiamą džemą: slyvų, abrikosų ar kitokį.
Skanaus!
P.S. Na, nežinau ar man labai puikiai gavosi tie vadinami 'macarons sijonėliai', bet kad panašu, tai tikrai. Pirmieji, daryti su balta cukraus pudra gavosi kiek aukštesni ir kietesni, standesni, matomai truputį per mažai permaišiau maltus migdolus su baltymais. na, o antrieji - su šokoladine pudra - tiesiog tik išdėliojus į skardą išsiliejo kaip ir priklauso, tai galvoju, kad ju konsistencija buvo tinkamesnė. O jau skooonisssss - dieviškasssss ;)
Kitą kartą migdolus bandysiu nulupti, malti be luobelių, norėčiau išgauti tą pieno baltumą ;) nes dabar su luobele gavosi tokie vos kreminiai.
Būtų labai įdomu pabandyti išsikepti įvairių skonių ir spalvų macarons: pistacijų, braškių, avietinių, citrinų, kavos ar mėtų...
Šaltinis: čia. ir žurnalas 'Virtuvė. Nuo...Iki...'
Jolanta, jie tobuli! ♥ man du kartus nesigavo, as du kartus brandinau baltymus, o Tu kaip suprantu nebrandinai?!
AtsakytiPanaikintikokiu rezimu kepei - virsus - apacia ar su ventiliatorium?
labai grazuciai, saunuole!!!!!
dievisko jie skonio,,,,esu viena syki darius....verti jie to vargo...
AtsakytiPanaikintiTuri gera ranka :)
AtsakytiPanaikintip.s. yra ko alpti :) dabar turesi dazniau kepti :) buciau arciau tai i svecius prasyciaus, paalptumem kartu :)
Neringa, ko gero, kad brandinau, nes jie likę nuo šventinių kepinių, tai jau ir taip bijojau ar išvis ką daryt su jais. Jie savaitės, vakar išėmiau iš šaldytuvo ir parą stovėjo kambario temperatūroje.
AtsakytiPanaikintiKepiau visai be jokių ventiliatorių, tik viršus/apačia - paprastai aš viską taip kepu dažniausiai.
Aš pati netikėjau, bet galvoju rizikuosiu :)) ir gavosi. Parėjęs vyras iš darbo paragavęs 'alpsta' dabar :DDDD
Neringa, gal ir nuo rankos, o gal labiau nuo nusiteikimo priklauso, nes aš jeigu ką labai stengiuos, tai man dažnai nesigauna...o jei atsipalaidavus darau - viskas gerai :))
AtsakytiPanaikintiJolanta, kad nebuvo labai jau didelio vargo ;)
Man laaabai padeda mano 'Kenwood'as :))
virtuvinis kombainas tikrai palengvina darbą :)be abejonių. O receptas tikrai labai šaunus :)
AtsakytiPanaikintiKazink kodel jie man neiskilo?:(
AtsakytiPanaikintiJustina, negaliu pasakyt taip iškart kodėl ;) gal permaišėt, praskydo tešla, gal baltymai nebrandinti, gali būti daug priežasčių. Kiek kartų kepiau, visad gavosi :)
PanaikintiSėkmės bandymuose, nepraraskit vilties ;)
O kaip manote ar tiktų migdolų riekelės miltams ar geriau naudoti sveikus migdolus?:)
AtsakytiPanaikintiRita, tikrai tiktų ;)
PanaikintiAr tinka naudot pirktiniai migdolų miltai? :)
AtsakytiPanaikintiSimona, tinka :)
Panaikintijus man pasakykite kiek laiko sendinote kiausinio baltymus? ir jei as i cukraus pudra ideciau kakavos ar tai nebutu blogai?
AtsakytiPanaikintiO receptą išvis skaitėte? :D Juk viskas ten tikrai parašyta, ir kiek brandinti baltymai, ir kiek kambario temperatūroje juos laikiau, ir kad rudus dariau su šokoladine cukraus pudra ;)
Panaikinti