2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Pyragas su aguonomis

Tešlai:
400 g kvietinių miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
150 g cukraus,
1 a.š. vanilinio cukraus,
druskos,
2 kiaušiniai,
100 g sviesto arba margarino,
200 g varškės.

Įdarui:
100 ml pieno,
100 g cukraus,
100 g sviesto arba margarino,
350 g aguonų, nubrauktas šaukštelis cinamono, kiaušinis,
2 v.š. grietinėlės (35 proc. riebumo) arba koncentruoto pieno,
4 v.š. degtinės,
100 g razinų.

Įdarui pieną užvirinkite, dėkite cukrų ir sviestą, puodą nukelkite nuo ugnies. Aguonas išmirkykite ir sumalkite. Į jas dėkite cinamoną, kiaušinį, grietinėlę, degtinę, mirkytas razinas, sumaišykite su atvėsusiu pieno ir sviesto mišiniu.
Gaminkite tešlą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, jų viduryje padarykite duobutę, pilkite cukrų, druską, kiaušinius. Iš dalies miltų užmaišykite grietinės tirštumo tešlą. Sviestą supjaustykite gabaliukais, dėkite į tešlą, sukrėskite varškę, pabarstykite miltais, pradėję nuo centro užminkykite vientisą tašlą. Jei tešla limpa, įberkite dar šiek tiek miltų.

Padalykite tešlą į 5 gabaliukus: 4 vienodo dydžio ir vieną didesnį. Iš keturių iškočiokite 23 cm skersmens apskritus lakštus. Iš penkto tešlos gabaliuko iškočiokite platesnį lakštą, tieskite jį į riebalais pateptą formą ir suformuokite pyrago dugną bei kraštelį.
Užtepkite ant dugno 1/4 aguonų įdaro. Ant viršaus dėkite antrą tešlos lakštą. Sluoksniuokite tešlą su įdaru, paskutinis sluoksnis turi būti aguonų. Viršutinį tešlos lakšą supjaustykite juostelėmis (aš dariau pyragą su visais sluoksniais, o puošimo juosteles iškočiojau iš likučių, apipjausčius apskritimus).
Papuoškite pyragą juostelėmis, jas pavilgykite piene. Kepkite iki 175-200*C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 60-80 minučių. Jei pyragas ims stipriai ruduoti, pridenkite jį folija ar pergamentiniu popieriumi.

Skanaus!

P.S. Pyragas man kepė apie 2 val.
Jis nuostabus, jei megstate daug aguonų ;)


Recepto šaltinis: žurnalas "Darbštuolė", Nr. 2007/12.

4 komentarai:

  1. Laba diena. Perskaičiau jūsų receptą ir nusprendžiau gaminti jį Kalėdoms, bet kyla vienas klausimas. Niekaip neįsivaizduoju kam reikalinga čia degtinė, dėl skonio ar dėl ko nors kito?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš pyliau viską pagal receptą, pirmą kartą gamindama stengiuosi laikytis receptūros ir rekomendacijų.
      Skoniui tikrai manau nepakenkė, o per tiek laiko kepant ir išgaravo ji tikrai.
      jei ir nepilsit degtinės, pyragas turėtų vistiek pavykti ;)
      Sėkmės gaminant, darbuko čia yra ;)

      Panaikinti
    2. Dėkuj už atsakymą. Norėčiau paklausti dar vieno patarimo. Turiu jau paruoštas aguonas skardinėje, ar jos tinka šiam pyragui ar vis dėl to geriau natūralios??

      Panaikinti
  2. Tikriausiai jau pavėlavau atsakyti, bet tikrai labai tinka, esu ne kartą bandžius ta įdarą, jis laaabai skanus ;)
    Gražių skanių šiltų Kalėdų ;)

    AtsakytiPanaikinti