2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Tortas su varške ir braškėmis

Formos dydis – 28 cm

Pagrindui:
2 pakeliai sausainių Selga (šviesių arba šokoladinių - 360 g)
150 g sviesto

Sausainius susmulkiname blenderiu ar bulvių trintuve iki smulkių trupinukų. Sviestą ištirpiname ir sumaišome trupiniais. Masę sudedame į torto formą nuimamais kraštais ir paspaudžiame.
Galima palaistyti šviežiai trintomis uogomis. Man patinka trintos spanguolės, jos duoda gerą skonį ir gražią spalvą.

Įdarui:
600 g švelnios varškės (kartais dedu plombyrinę, kartais paprastą permalu mėsmale)
1 l grietinės 30 %
cukraus pagal skonį (jei  varškė saldi, tai ~6 v.š. į plakamą grietinę – tiesiog ragauju)
nutarkuota citrinos žievelė ir išspaustos sultys (dedu pagal nuotaiką)
arba citrinos rūgštelės pagal skonį
30 g želatinos

30 g želatinos užpilame 100 ml šalto virinto vandens ir paliekame, kad gerai išbrinktų, maždaug 30 min. Tada želatiną pakaitiname ant garų puodo, maišome kol ištirps ir ataušiname.

Išplakame grietinę su cukrumi, citrinos sultimis arba rūgštele. Sudedame dalimis varškę ir gerai išmaišome. Supilame želatiną ir išmaišome kad būtų vientisa masė. Visada  išplaktos masės porą-trejetą šaukštų dedu i želatiną, gerai išmaišau ir tik tada pilu i išplaktą masę, niekada nesutraukia žele siūlais ar kokias nors gabaliukais.

Ant sausainių pagrindo tolygiai paskirstome įdarą. Dedame į šaldytuvą, kad įdaras sustingtų.

Viršutiniam sluoksniui:
šviežių braškių (ar kitokių uogų, konservuotų persikų ar kt. vaisių, galima obuolių)
2 pakeliai želė braškių skonio (arba priderintos pagal dedamus vaisius)
600 ml karšto vandens žele užpilti (nepilti kaip nurodo ant pakelio, būtinai sumažinti dėl vaisių skleidžiamų sulčių)

Ištirpiname žele ir ataušiname.
Išimame tortą iš šaldytuvo, sudedame braškes (ar vaisius) ir užpilame želę. Vėl dedame į šaldytuvą kol sustings viršutinis sluoksnis. Papuošiame mėtų lapeliais.
























Kai nebėra braškių, darau obuolių sluoksnį ant viršaus :)

Obuolių sluoksniui:

4-5 obuoliai
3 v. š. cukraus
0,5 citrinos sulčių ir žievelė
1-2 cinamono lazdelės
1 pakelis želė

Nuluptus ir supjaustytus kubeliais obuolius užberiame cukrumi, sudedame citrinų žieveles, supilame sultis, įmetame cinamoną ir kelias minutes pakaitiname.
Žele paruošiame su puse kiekio vandens, supilame ant obuolių ir išmaišome. Masę atvėsiname ir supilame ant varškės masės. Dedame į šaldytuvą, kol sustings.

Skanaus!!!



2 komentarai:

  1. Nuostabaus skonio tortukas :) dekui uz recepta :)
    P.s. Per vakara tortukas isgaravo, kaip dumas :D

    AtsakytiPanaikinti