2014 m. liepos 26 d., šeštadienis

Tortas 'Tiramisu'


Kepimo forma -  28 cm skersmens.

Biskvitui: 
5 kiaušiniai
200 g cukraus
100 g miltų
80 g krakmolo
2 a. š. kepimo miltelių

Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purumo. Atskirame dubenyje kelis kartus persijojame sausus produktus ir lengvai įmaišome juos į kiaušinių masę. Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame 180*C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Iškepusį biskvitą gerai atvėsiname. Atvėsusį perpjauname į 2 lygias dalis.

Kava biskvitų sulaistymui: 
300 ml karšto vandens
3 a. š.  tirpios kavos
4 a. š. cukraus

Kavą ir cukrų ištirpiname karštame vandenyje. Paliekame atvėsti.

Kremui: 
420 ml grietinėlės (35%)
500 g mascarpone sūrio
4-5 v. š. cukraus

Šaltą grietinėlę išplakame su cukrumi, lengvai įmaišome atskirai paplaktą mascarponę sūrį.

Imame vieną biskvitą, jį gausiai sulaistome kava ir užtepame pusę kremo.
Uždengiame antru biskvitu, vėl gausiai sulaistome, plonai kremu aptepame torto šonus, o likusį kremą sudedame ant viršaus.

Gausiai pabarstome kakava, arba puošiame kaip norime, pagal savo fantaziją ;)


Tortą dedame į šaldytuvą kelioms valandoms, o dar geriau per naktį.


Skanaus!


P.S. nuotraukoje matosi tortas keptas iš dviejų biskvitų, todėl sluoksniukai čia 4. 
Tada reikėjo aukštesnio tortuko, nes zuikis buvo kombinuotas iš dviejų rūšių torto: galva - 'Tiramisu', o ausys ir peteliškė - Medutis.


Kepiau jį dukrytės gimtadieniui, 2011 balandį (oho kaip tai atrodo seniaiiii), o receptą įkeliu iškepus šiandieninį, su širdelėmis ir žvaigždutėmis - Oninėms ;)













































Šaltinis:  čia.


2014 m. liepos 19 d., šeštadienis

Tortas „Nuostabioji Marija“







Torto skersmuo - 28 cm.  Stiklinė - 250 ml.

Smėlinės tešlos lakštams:
4 st. miltų
3 a. š. kepimo miltelių
400 g sviesto arba margarino (iš šaldytuvo)
4 tryniai

200 g kapotų graikinių riešutų

4 baltymai
1 st. cukraus

Kremui:
2 ind.  Rududu
400 g sviesto (kambario temperatūros)

Papuošimui:
200 g šokolado (gražu pamaišyti balto ir juodo)
200 g anakardžių riešutų



Šaltą sviestą sutriname tarp rankų su persijotais miltais ir kepimo milteliais iki trupinių, sudedame trynius ir suminkome tešlą. Ją padaliname į 4 lygias dalis ir dedame į šaldytuvą 3 val.
20 min. prieš kepimą, tešlą išimame iš šaldytuvo.

Kiaušinių baltymus išplakame su cukraus pudra iki standžių putų ir dedame su indu į šaldytuvą.

Ant kepimo popieriaus apsibrėžiame 28 cm skersmens apskritimą. Pagal apskritimą rankomis išformuojame tešlą plonu lakšteliu.



Ant jo pabarstome ir  lengvai įspaudžiame 50 g graikinių riešutų.




Galiausiai ant viršaus uždedame vieną ketvirtadalį plaktų kiaušinių baltymų, o likusią jų dalį vėl dedame į šaldytuvą.



Kepame įkaitintoje iki 170*C orkaitėje apie 25 min.


Išėmę iškeptą lakštą iš orkaitės, paliekame jį atvėsti.
Taip išsikepame visus  4 torto lakštus.

Kremui:  išplakame minkštą sviestą su Rududu.
Visus torto lakštus sutepame plaktu kremu. Tortą lengvai paspaudžiame.
Viršų taip pat aptepame kremu, apliejame ant garų tirpintu šokoladu ir papuošiame kepintais anakardžių riešutais. 

Suteptą tortą laikome šaldytuve.


Prieš valgant, būtų gerai, kad tortas pastovėtų kambario temperatūroje bent kelias valandas, tada bus lengviau pjaustyti, ne taip trupės.

Skanaus!















Labai saldus, sotus, kaloringas, bet tikrai skanus tortas. Na, kas nemėgsta graikinių riešutų, tai tortukas ne jam :D



































P.S. Neturėjau balto šokolado, tirpinau pienišką ir juodą, todėl kontrastas ne toks ryškus kaip su baltu šokoladu,- būtų buvę kur kas gražiau.
Pieniškas šokoladas gavosi labai tirštas ir nesiliejo plona srovele, tad šį kartą puošimas 

toks - nekoks :D

Anakardžius lengvai paskrudinau keptuvėje.

Šaltinis: čia  ir čia.

2014 m. liepos 12 d., šeštadienis

Karamelinis kremas



2 ind. grietinėlės po 420 g (36%)
1 ind. Rududu


Kremui skirtus Rududu ir grietinėlę supilame į puodą ir kaitiname ant lengvos ugnies, kol grietinėlė užvirs. 
Puodą nuimame nuo ugnies ir per sietelį pilame į kitą puodą. Ant sietelio likusį Rududu pertriname šaukštu. 
Kremą atvėsiname ir dedame į šaldytuvą 5-6 val. Prieš plakant kremą, dar būtinai įdedame į kamerą su puodu 15-20 min. Gerai atšaldytą kremą išplakame mikseriu.

Šio kremo kiekio užtenka 28 cm skersmens torto biskvitams pertepti ir jam papuošti.


Kremo dalį (apie 1/4), skirtą torto puošimui (viršui ir šonams) galima atidėti į šaldytuvą nakčiai (kol suteptas tortas subręs), kad labai gerai atšaltų grietinėlė, tuomet išsiplaks tvirtesnis kremas.

Skanaus!


Šokoladinis karamelinis tortas

 Tortinės dydis - 28 cm.

Produktų norma vienam biskvitui:
3 kiaušiniai
150g cukraus
100g margarino
150g miltų (galima ir mažiau, viskas priklausys nuo kiaušinių dydžio, tešla turi būti kaip tiršta grietinė)
1 v.š kakavos su dideliu kaupu
1 a.š. gesintos sodos

Tortui reikia išsikepti 2 biskvitus ir perpjauti juos pusiau. Gausime 4 nestorus biskvito sluoksniukus.
Kiaušinius suplakame su cukrumi. Ištirpiname margariną, paliekame šiek tiek atvėsti ir maišant supilame i kiaušinių masę, sudedame kakavą, miltus ir gesintą sodą. Gerai permaišome. Pilame į norimą formą ir kepame įkaitintoje 180-190* C temperatūros orkaiteje apie 20-30 min.  Patikriname mediniu pagaliuku. 


Karamelinis kremas:
2 ind. grietinėlės po 420 g (36%)
1 ind. Rududu
200 g juodo šokolado (galima ir daugiau)

Kremui skirtus Rududu ir grietinėlę supilame į puodą ir kaitiname ant lengvos ugnies, kol grietinėlė užvirs. 
Šokoladą sulaužome gabaliukais ir gerai išmaišome, kol jis ištirps. Nuimame nuo ugnies ir per sietelį pilame į kitą puodą. Ant sietelio likusį Rududu pertriname šaukštu. 
Kremą atvėsiname ir dedame į šaldytuvą 5-6 val. (galima ir per naktį). Jei laikome trumpiau,- prieš plakant kremą, dar būtinai įdedame į kamerą su puodu 15-20 min. Gerai atšaldytą kremą išplakame mikseriu.

Šio kremo kiekio užtenka biskvitams pertepti ir tortui papuošti.

Lakštų sulaistymui: 
~300 ml stiprios saldintos juodos kavos 

Šokolado puošimui:
50 g juodo šokolado
2 v.š. pieno arba grietinėlės
1 a.š. sviesto

Ant garų vonelės ištirpiname visus produktus, ir paliekame šiek tiek masei atvėsti.

Torto surinkimas:
Apatinį biskvito sluoksnį sulaistome atvėsinta stipria kava, dedame 1/4 karamelinio kremo ir paskirstome jį tolygiai. Dedame antrą sluoksnį biskvito, vėl sulaistome kava, tuomet vėl 1/4 karamelinio kremo.
Ir taip sutepame visus 4 biskvito sluoksnius.
Gražiai aplyginame torto šonus, viršų.


Kremo dalį (apie 1/4), skirtą torto puošimui (viršui ir šonams) galima atidėti į šaldytuvą nakčiai (kol suteptas tortas subręs), kad labai gerai atšaltų grietinėlė, tuomet išsiplaks tvirtesnis kremas.

Jei patinka šokoladas, torto viršų dar papuošiame ištirpintu šokoladu. 
Taip pat mano skoniui čia labai tiktų ir riešutai, tiek puošimui, tiek į kremą.

Dedame papuoštą tortą į šaldytuvą bent pusdieniui, o dar geriau paliekame per naktį.























Skanaus!

2014 m. liepos 3 d., ketvirtadienis

Pyragas su rabarbarais

Pyragas gaiviai rūgštelėjęs, tiesiog tirpstantis burnoje ;)


3-4 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė aliejaus
5 dideli rabarbarų lapkočiai
3-4 v.š. grietinės (nebūtinai) 
1 a.š. sodos
vanilinio cukraus (nebūtinai)
miltų tiek, kad tešla būtų labai tirštos grietinės konsistencijos (~2 stiklinės)

Rabarbarų lapkočius nuplauname, nulupame ir supjaustome kubeliais. Tuomet apipilame 2-4 šaukštais cukraus (pagal norimą saldumą).
Išplakame kiaušinius su cukrumi iki purios baltos masės, plakant supilame aliejų.
Į paruoštą masę įdedame sodą, sumaišytą su grietine, vanilinį cukrų ir miltus. Jų dedame tiek, kad gautųsi tiršta tešla. Viską gerai išmaišome.
Pusę tešlos supilame į kepimo formą, ant viršaus suberiame rabarbarus, užpilame likusia tešla.

Kepame 190-200*C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.



Skanaus!

P.S. šį pyragą galima kepti su obuoliais, jų dedu stambiai tarkuotų - 1,5-2 stiklinės.