2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Tortas 'Napoleonas'





Iš šios normos gaunasi laaabai didelis tortas - maniškis svėrė 5,5 kg.

Tešlai:
1250 - 1300 g miltų + kočiojimui
600 g grietinės
500 g margarino arba sviesto
2 kiaušiniai

Tešlai skirtus produktus kapojame peiliu, kol sueis į vientisą gabalą.
Pasidaliname į rutuliukus ir atšaldome bent 1 val.


Mano 'torto mokytoja' patarė pasidaryti ~30 - 40 vnt rutuliukų. Man gavosi 31 vnt. Kočiojau 30 cm skersmens lakštelius, o iškepę jie susitraukė iki 28 cm. Atraižas irgi reikia išsikepti - bus trupiniukams.

Rutuliukus iškočiojame labai labai plonai, apsipjauname pagal norimą formą, subadome šakute.



Kepame 220*C temperatūroje apie 7-8 min., kol gražiai paruduos.



Kremui:
1 l pieno
100 g sviesto
2 kiaušiniai
200 g cukraus
200 g miltų

400 g kambario temperatūros sviesto
2 indeliai kondensuoto pieno

juodųjų serbentų uogienės (arba spanguolių)

Nupilame nuo litro pieno vieną stiklinę, o likusį užkaičiame virti su 100 g sviesto. Kitame inde suplakame kiaušinius su cukrumi, stikline šalto pieno ir miltais. Kai pienas užverda, lėta srovele ištisai maišant, supilame miltų kiaušinių tyrę ir kaitiname plakant ~5 min, kol gerai tvirtai sutirštėja.
Padedame atvėsti iki kambario temperatūros.
Išplakame kambario temperatūros sviestą iki baltumo, palaipsniui dalimis pilame kondensuotą pieną.
Sujungiame abi kremo mases ir gerai išplakame.

Surenkame tortą - dedame lakštą, pora šaukštų kremo, mentele išlyginame ir dedame sekančius lakštus. Pora kartų pertepame juodųjų serbentų ar spanguolių uogiene. Aš dėjau šviežiai trintus juoduosius serbentus.
Sutepus keletą lakštų gerai ranka paspaudžiame. Pabaigtą formuoti ir sutepti tortą apibarstome trupiniukais ir puošiame pagal nuotaiką ;)


Skanaus!

P.S. kočiojau 30 cm skersmens lakštus, jų gavosi truputį per daug vienam tortui - 31 vnt, todėl formavau pusantro torto ir gavosi štai tokia Auksinė žuvelė :)
Kitą kartą reikėtų kočioti daug didesnius apskritimus, arba tiesiog kepti kvadratinius lakštus per visą orkaitės skardą, kurioje kepant 
gaunasi ~15 lakštų.
Tortui sunaudojau 31 lakštą, trupinukams (iš likusių atraižų) - 4.



2013 m. liepos 16 d., antradienis

Bulvyčių armonikėlės


bulvės (kiekis pagal valgytojų apetitą)
rūkytos šoninės gabaliukas
svogūnas
druska (+ mėgiami prieskoniai)
fermentinio sūrio gabaliukas


Bulves nuplauname (šviežias galima net neskusti), įpjauname ne iki galo (aš pjaudama bulvę iš šonų pasidedu po kinišką medinį pagaliuką, pjaunu kol peilis atsiremia į jį), truputį padruskiname.
Į įpjautus tarpukus paeiliui dedame po ploną gabalėlį rūkytos šoninės ir svogūno griežinėlį. 


Kepame orkaitėje 200*C temperatūroje apie 1 val. 

Prieš baigiant kepti plonai apiberiame tarkuotu fermentiniu sūriu.



Skanaus! 

2013 m. liepos 9 d., antradienis

Sluoksniuotos tešlos pyragas su svogūnų laiškais



1 pakelis šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
didelis pundas svogūnų laiškų
2-3 kiaušiniai
druska, pipirai
krapai

Tešlą atšildome kambario temperatūroje.

Šį kartą aš ją perminkiau savo rankomis, tiesiog pabandymui, nes kočiojant ištiesintą šaldytą lakštą man jis plyšdavo per lenkimo linijas. 
Taigi, pabandžius perminkyti, tešla kočiojosi nuostabiai.

Iškočiojame 2 vienodo dydžio lakštus norimos formos - kvadratą ar apvalų, pagal turimą kepimo skardą.
Svogūnų laiškus nuplauname, nusausiname, supjaustome, pabarstome druska, pipirais, smulkintais krapais.
Lengvai išplakame kiaušinius, supilame ant laiškų, gerai permaišome.
Tiesiame vieną tešlos lakštą į skardą, ištiestą kepimo popieriumi, dedame įdarą, palikdami nuo krašto 1 cm.


Dengiame kitu tešlos gabalu ant viršaus, gerai apspaudome užlankstome tešlos kraštelius ir aptepame alyvuogių aliejumi arba plaktu kiaušiniu.
Pyrago viršų tankiai subadome šakute.


Kepame 190*C tempetarūroje apie 30 min.


Skanaus!



2013 m. liepos 5 d., penktadienis

Gaivus tortas su grietinėle ir juodaisiais serbentais



Forma - 28 cm skersmens.

Pagrindas:
360g sausainių 'Selga' (dėjau 1 pakelį rudų, 1- baltų)
220g sviesto 
1/3 indelio kondensuoto pieno

Kremas:
820g grietinėlės 36 % riebumo (dėjau 1 indelį 420g ir 2 po 200g)
~400 ml trintų šviežių juodųjų serbentų su cukrumi
1 indelis kondensuoto pieno
30g želatinos 'Oetker'
150 ml vandens

Pamerkiame želatiną. 
Sausainius susmulkiname, sviestą ištirpiname ir sumaišome, supilame kondensuotą pieną.
Torto formą išklojame sausainių mase (prieš tai galima įtiesti maistinę plėvelę), dedame į šaldytuvą sustingti.
Į kambario temperatūros grietinėlę supilame kondensuotą pieną ir išmaišome.
Jeigu grietinėlė bus šalta, truputį pašildome. 
Želatiną ištirpiname garų vonelėje ir atvėsiname. 
Dalį grietinėlės išmaišome su serbentais,  kitą - paliekame baltą. 
Skystį pasidaliname taip, kad gautųsi maždaug po 800 ml į vieną sluoksnį. 
Supilame pusę želatinos į serbentų masę, kitą pusę į baltąją dalį. 
Išimame atvėsusį torto pagrindą, pilame serbentų ir grietinėlės masę ir dedame sustingti. 
Baltą masę laikome šiltai, jeigu per daug sustings truputį palaikome ant garų kol suskystės.
Sustingus serbentų sluoksniui  ant viršaus užpilame baltą masę ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.



Skanaus!

P.S. Tikrai labai lengvai ir greitai pagaminamas gaivus desertas - darysiu dar ne kartą ;) 



Šaltinis čia.