2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Medaus pyragas 'Korys'


Šitą kepinį drąsiai galėčiau pavadinti nostalgija vaikystei :)) Tik mes, būdami vaikai, jį kažkodėl vadindavom ne medaus, o mediniu pyragu :DD
Receptas laaabai paprastas :) Skonis primenantis skruzdėlyną, tik vaizdas ir konstrukcija kita :)
Tai mano Mamos firminis švenčių kepinys,- prisimenu vaikystėj kepamą Kalėdoms, paskui jaunystėj - įdarbindavo visą šeimą vyniot plooonus kirminus iš tešlos :DD bet ir kepdavo tada oooo kokius kiekius ;)

Na, o jūs, kiekį, iš kelių kiaušinių kepti, nusistatykite patys.

Čia kepta iš 5 kiaušinių. Išėjo tokie 2 vienkartiniai folijos indai.


Kaip jau minėjau receptas labai paprastasssss:


Atitinkamai kiek kiaušinių - tiek šaukštų vandens (1 kiaušinis + 1 v.š. vandens) ir miltų, kad būtų suminkyta gana kieta tešla (na, ne akmuo, bet ir nelimpanti prie rankų).
Pirmiausiai, kiaušinius gerai paplakame su trupučiuku druskos, pildami po šaukštą vandens, tada beriame miltus ir minkome tešlą, kol nelips ji prie rankų.

Mums šį kartą tešlą minkė duonkepė ;)

Dar labai rekomenduojama tešlą gerai padaužyti kočėlu, ar šiaip pasmūgiuoti :))




































O dabar užduotis, tiesiog rankomis voliojant, padaryti plonus plonus kirminus iš tešlos ir juos supjaustyti labai mažais gabalėliais.

Mes visaip išradinėjome, kaip tai padaryti greičiau - tad malėme mėsmale (užsandarinome plastmasės gabaliuku likusias sietelio angeles).

Išmaltus kirminus reikia supjaustyti labai mažulyčiais gabaliukais.
(Bet, kad būtų dar greičiau, galima būtų iškočioti ploną lakštą iš tešlos ir jį susipjaustyti gabaliukais.)

Visus gabaliukus reikia susidėlioti ant kažkokių padėkliukų normelėmis, po kiek virsime karštame aliejuje, pagal puodo didumą, kad neprisipilti jų per daug.

Aš dėliojau ant reklaminių bukletų lapukų (pvz maximos...žinau žinau kad tai nesveika :DD, bet neturiu tiek padėkliukų).

Kai visa tešla sudalinta gabaliukais ir išsksirstyta porcijomis - virimo normelėmis, puodelyje įkaitiname aliejų ir verdame po 1 normelę, suberiant visus iš karto.
Pamaišome, vos apgelsta, traukiame kiaurasamčiu ant popierinio rankšluosčio.


Kai visi gabaliukai išvirti ir išgriebti, puolame virti sirupą:

2 dalys dirbtinio medaus + 1 dalis cukraus ir truputis vandens ~30-50 ml.
(Jei dedu stiklinę medaus, tada + 0,5 stiklinė cukraus ir vanduo).
Verdame apie 5-10 min (galima ir 15 min, žiūrint koks kietumas patinka), kol pradeda lengvai tysti nuo šaukštelio.

Tada ugnį išjungiame, pilame sirupą ant išvirtų gabaliukų ir labai greitai maišome, greitai krečiame į norimą indą/formą ir, pasišaldę rankas lediniame vandenyje, gerai gerai suspaudžiame, suformuojame.
Rekomenduočiau į indą/formą įtiesti maistinę plėvelę, nes ant dugno susikaramelizavęs medus neleidžia gražiai išimti pyrago.
Statome šaltai bent 3-5 val. ir ragaujame. 

Skanaus!

P.S. iš tos pačios tešlos iškepiau keletą lapelių skruzdėlynui, ir mūsų šeimos tvirta nuomone - jie žyyyymai skanesni nei tikrojo skruzdėlyno tešlos ;) tikriausiai dėl pilamo į tešlą vandens, gaunasi su labai daug pūslelių.

Mielinės bandelės su įdarais

Turbūt jau antri metai vis ruošiuosi išbandyti šį išgirtą mielinių bandelių receptą, kuriuo kažkada pasidalino viena miela kepėja iš SM Kice ;) Jinai rašė, kad tai - 'Ismailo bandelės', kurių receptą sakė gavusi iš azerbaidžaniečio.
Na, ir ne vienos pažįstamos kepėjėlės jos taip išliaupsintos išgirtooos - kad tešla labai smagi, kad bandelės dieviškos, kad šią tešlą galima kildinti šaldytuve, netgi iš vakaro susiminkius, palaikius per naktį šaldytuve, galima greitai išsikepti kvapnių šiltų bandelių pusryčiams.


Tad šiandien iškeptos, išragautos ir mūsų visų taip pat išgirtos dieviškos bandelės ;)
























Iš visos normos išeina 3-4 didelės skardos bandelių. 

25-30g presuotų šlapių mielių  (originaliame recepte mielių deda 100g), galite keisti į 7g sausų mielių
1 st. cukraus
0,5 l šilto pieno
1 st. aliejaus  (galima maišyti per pusę su tirpintu sviestu) 
2 kiaušiniai  +  1 kiaušinis bandelių aptepimui
žiupsnelis druskos
1,2 kg miltų (aš sudėjau visą miltų kiekį, kitoms kepėjoms sako pakanka 0,9-1 kg) 

Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti cukrų, palikti kol viršuje pasidarys putelė (jei kepsite bandeles ne su saldžiais įdarais, cukraus kiekį galima mažinti, bet nebūtinai). 
Dideliame dubenyje paplakti kiaušinius su žiupsneliu druskos, supilti mieles su pienu, aliejų, berti miltus, gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę.
Tešlą palikti šiltai 1 val. pakilti.

Galima tešlą kildinti šaldytuve, sako bandelės tada būna dar puresnės. Šį kartą aš kildinau šiltai virtuvėje.

Po valandos imti pakilusią tešlą ir formuoti bandeles: norimo dydžio, norimos formos, su įvairiausiais mėgiamais įdarais ir priedais.



Iš šios puikios tešlos pabandžiau iškepti ir austriškų bandelių 'Buchteln', jos gavosi puikiausiaiiiiii ;)

Įdarai
Su lašinukų įdaru: vos pakepinti lašinukai ir kumpelis su svogūnais. Į mažų išplotų paplotėlių viduriuką dedamas įdaras ir gerai užspaudomi krašteliai. Į skardą dedama siule į apačią.

Cinamono ir cukraus įdaras: iškočiotą tešlos lakštą patepti tipintu sviestu ir apiberti paruoštu įdaru.

Slyvaičių - pudingo įdaras: į kaitinamą kaukazinių slyvaičių uogienę suberiamas truputyje vandens ištirpintas pudingo miltelių pakelis ir užvirus atvėsinams. Tepamas ant tešlos lakšto, formuojamos norimos formos bandelės.   

Suformuotas bandeles dar pakildiname apie 20-30 min. ir prieš kepimą aptepame kiaušinio plakiniu.

Kepame 200 C temperatūroje apie 15 min., kol gražiai pagelsta.

Skanaus!



2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Saltisonas - slėgtainis
























Saltisonas -  kiaulių galvų slėgtainis, paplitęs lenkų, rusų, ukrainiečių, baltarusių virtuvėse. O pats pavadinimas - saltisonas - pasiskolintas iš italų virtuvės. Kituose šaltiniuose saltisonas kartais pavadinamas zelcu.
Tačiau ne visiems priimtina jį pasigaminti ir tikrai ne visi valgo kiaulės galvos mėsą :))
Bet paruoštas saltisonas yra labai skanus, o jo savikaina tiesiog juokinga ;)

Gaminimo eiga beveik tokia pati, kaip ir šaltienos, tik į saltisoną nepilama arba pilama visai visai mažai skysčių ir jis būna be drebučių.
Tradiciškai jis turėtų būti gaminamas išvalytame kiaulės skrandyje, sukimšus pjaustytą suprieskuoniuotą mėsą, ir kepamas orkaitėje. Dabar dažniausiai mėsa sukrečiama į maišelį, ar kokį indą, ją šiek tiek paslėgiant.

pusė kiaulės galvos su ausimi
liežuvis
1 koja (į tikrą saltisoną nededama, bet aš labai mėgstu, tai dėjau)
3 didelės morkos
2 svogūnai
lauro lapai
juodieji pipirai
kvepiantieji pipirai
druska
česnako pagal skonį ir norą

Pirkau skaldytą gabalais galvą. Tuos gabalus pamerkiau šaltame vandenyje, keletą kartų vis pakeičiant, kad gerai ištrauktų kraują. Gražiai peiliu apskutinėjau odelę. Nuplautus ir nuvarvintus gabalus apibarsčiau gausiai druska, pipirais ir grūstais česnakais ir palikau parai.
Į didelį puodą sudėjau mėsą, užpyliau vandeniu ir užvirinau, viriau apie 20-30 min vis nugraibant putas. Tada viską nupyliau, mėsą vėl švariai nuploviau, kai kurie gabalėliai tiesiog jau atšoko ir nusiėmė nuo kaulų.
Antrą kartą užpyliau švariu šaltu vandeniu, pridėjau prieskonių, svogūnų, morkų ir užkaitus ant lėtos ugnies viriau apie 2 val.
Išvirtą mėsą išgriebiau iš sultinio, nuėmiau nuo kaulų, supjausčiau gabaliukais (šį kartą gavosi kiek smulkokai, kitą kartą dėsiu stambius gabalus). Sudėjau supjaustytas morkas. Dar pagal skonį pabarsčiau pipirais, viską gerai išmaišiau, įpyliau samtį sultinio. Kitą kartą būtinai pridėsiu petražolių, šį kartą pamiršau...
Druskos nepridėjau daugiau, nes verdant buvo gana sūru. Saltisonas turėtų būti vos sūrokas, tada atvėsęs bus pats tas.
Išmaišytą masę sukrėčiau į vienkartinę folijos formą. Vos paspaudžiau šaukštu, sulyginau ir padėjau į šaldytuvą nakčiai.





































Saltisoną galima krėsti į maišelį, galima sukti apvalų vyniotinį į marlę, dėti į stiklinį indą - kaip jums patinka.

O likusį sultinį iškoškite ir galite panaudoti pagal poreikį. Jis pas mane sustingo į gražius drebučius.


Saltisoną mes valgome su krienais ir juoda duona ;)

 P.S. pirmą kartą gyvenime pati (vis skambinėdama mamai konsultacijos :) dariau šį patiekalą, kurio anksčiau bijojau ir vis nesiryžau, nes įsivaizdavau, kad čia labai sudėtingas ir sunkus ir ilgas darbas...o dar ta kiaulės galva :DDD

Skaičiau ir mokiausi  čia   ir  čia.

2012 m. lapkričio 10 d., šeštadienis

Kugelis kitaip - su kruopomis

Viena pažįstama neseniai papasakojo, kad dažnai kepa kruopų ir tarkių košę orkaitėje, taigi nusprendžiau ir aš paeksperimentuoti :) Ir ką galiu pasakyti,- tai laaabai skanus patiekalas, kurį tikrai kepsim dar ne kartą ;)


1 stiklinė su kaupu trijų grūdų kruopų (miežinių, kvietinių, grikių) košės
12-15 didelių bulvių

truputis druskos

keletas gabalėlių rūkytos šoninės ar lašinukų
2 dideli svogūnai

Iš vakaro verdančiu vandeniu užplikinti stiklinę kruopų.
Bulves sutarkuoti bulvių tarkavimo mašinėle. Sumaišyti su išbrinkusiomis kruopomis. Proporcijos turėtų būti apylygės, tiek kiek kruopų, panašiai ir bulvių tarkių.

Šoninę ar lašinukus supjaustyti smulkiais kubeliais, pakepinti kol gerai apskrus, tada suberti susmulkintą svogūną, dar kiek patroškinti ir supilti į paruoštą masę. Pasūdyti pagal skonį.

Masę sukrėsti į indą su dangčiu, dėti į įkaitintą iki 200 C temperatūros orkaitę ir kepti apie 1-1,5 val.

Skanaus!

























P.S. mano šeima valgė su grietine, na, o man laaabai skanu ir vienas be nieko. Kvapnus, įdomus, tiesiog kugelis kitaip :))

Pyragas su konservuotais persikais arba moliūgais

Kepimo skardos dydis 35x27 cm. Jei kepsite mažesnėje, pyragas bus aukštesnis :)

4 kiaušiniai
200 g cukraus
250 g miltų
200 g tirpinto sviesto
1 a.š. vanilinio cukraus
1 a.š. su kaupu kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
3 - 4 didelės konservuotų persikų puselės (aš sudėjau 0,5 l konservuotų moliūgų ananasų sultyse)

Glazūrai:
2 v. š. citrinos sulčių
5 v. š. cukraus pudros


Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų išplakite iki purumo.
Suberkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Sviestą ištirpinkite ir, po truputį maišant, supilkite į tešlą.
Tešlą pilkite į kepimo popieriumi išklotą (nebūtinai, jei skarda nelimpanti) kepimo skardą, ant viršaus išdėliokite pjaustytus, gerai nuvarvintus, persikus arba moliūgus.
Kepkite pyragą įkaitintoje orkaitėje iki 180 C temperatūroje 30-35 min.


Citrinos sultis sumaišykite su cukraus pudra. Kai pyragas atvės, apliekite jį glazūra.























Skanaus!

P.S. šis pyragas tikrai nuostabus, bet dar nuostabiau yra tai, kad jis paruošiamas labai greitai, per kokias 15-20 min, o iškepa per gerą pusvalandį ;)

Šaltinis čia ir  čia .

2012 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Marinuoti čiliukai

Čiliukus nuplauname, supjaustome ir sudedame į stiklainiukus.
Pridedame 1-2 skilteles česnako. 

Išsiverdame marinatą.

Marinatas:
2,5 l vandens
1 stiklinė cukraus
0,5 stiklinės druskos
0,25 l acto 9 %

Užpilame čiliukus išvirtu atvėsintu marinatu ir kaitiname 0,5 l stiklainiukus 10 – 12 minučių nuo vandens užvirimo. 

Aš tikrinu termometru viduje stiklainio, kai būna 80*C temperatūra, tada imu iš puodo ir uždarau.

Skanaus!