2011 m. spalio 1 d., šeštadienis

Meduoliai Pepparkakor

Tai tradicinis švediškas kalėdinis skanėstas, pažodžiui verčiant,- pipiriniai sausainiai, geriau žinomi kaip imbieriniai sausainiai. Nors sausainių recepte per ilgą laiką nebeliko pipirų, tačiau pavadinimas Pepparkakor taip ir nepakito.
Ši tešla kočiojama labai plonai, tada spaudžiami įvairių formų sausainiai. 


Pepparkakor tešla labai tinka kepti ir statyti kalėdinius namelius.


150g melasos sirupo arba klevų sirupo (naudojau skystą medų)
110g sviesto
70-100g rudojo cukraus 
1 didelis kiaušinis
375 g miltų
½ arb.š. cinamono
½ arb.š. malto imbiero
½ arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. maltų gvazdikėlių
¼ arb.š. druskos


Nedideliame puode ištirpinti medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant. Leisti masei užvirti, kol visi cukraus kristalai visiškai ištirps. Nukelti nuo ugnies ir atvėsinti mažiausiai pusę valandos. Masė turėtų gautis tąsi kaip karamelė.

Dubenyje išsijoti miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuoti nedidelę duobelę, į ją įmušti kiaušinį, supilti paruoštą sirupą ir suminkyti tešlą. Jei tešla pernelyg lipni, pridėti šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą maždaug dviems valandoms (galima per naktį).

Tešlą padalinti į mažesnes dalis ir kiekvieną plonai iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspausti meduolius ir dėti į kepimo popieriumi ištiestas skardas.


Kepti 175*C temperatūroje apie 8-10 min. kol gražiai paruduos.

Reikia būti labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!
Iškeptus sausainius perkelti į sandarų indą ar dėžutę ir laikyti kiek tik norisi.



Skanaus!

P.S. iš normos man išėjo 5 skardos plonų meduoliukų - žmogeliukų. 
Labai skanūs, trapūs, traškūs meduoliukai.

Šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą